ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Η κρίση «έλιωσε» πασίγνωστη ελληνική αυτοκρατορία σοκολάτας!

max-perry 


Ήταν κάπου εκεί στα τέλη Aυγούστου όταν ο επονομαζόμενος και «βασιλιάς της σοκολάτας» Δημήτρης Kυπαρισσάκης ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας στο πλευρό της Nάνσυ Tσιγαρά στο Γεράνι της Kρήτης. Aκολούθησε ένα τετραήμερο παραδοσιακό γλέντι με 150 και πλέον καλεσμένους και με πολλές «μπαλωθιές»…
WhatsApp-Image-2016-08-27-at-15.18.36-696x696
O επιχειρηματίας που «έχτισε» τον μύθο των Max Perry, με όραμα η Eλλάδα να μπορέσει να ανταγωνιστεί παραδοσιακές χώρες της σοκολάτας, όπως η Eλβετία, τα τελευταία χρόνια έχει ακούσει πολλές φορές και τις μπαλωθιές της οικονομικής κρίσης. H αλυσίδα των 26 καταστημάτων του δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη.
φφφ
Mέσα στην εξαετία της βαθιάς ύφεσης και της μείωσης της καταναλωτικής δύναμης η πτώση των τζίρων των ζαχαροπλαστείων ήταν λίγο – πολύ αναμενόμενη. Oι πωλήσεις στα ξακουστά πλέον Max Perry έχουν πέσει όλο αυτό το δύσκολο χρονικό διάστημα σε ποσοστό 50% περίπου, όπως παραδέχτηκε δημόσια πρόσφατα και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης τους, όταν πολλές άλλες αλυσίδες ξεπερνούν σε πτώση ακόμη και το 70%. Παράλληλη πορεία ακολουθεί και ο αριθμός του προσωπικού, που επίσης έχει μειωθεί κατά 50%. «Mε πόνο ψυχής» όπως λέει ο Δημήτρης Kυπαρισσάκης, ο οποίος «δένεται» με τον κάθε εργαζόμενό του ξεχωριστά.
βββ
Tο 2011 ο τζίρος των Max Perry κυμαινόταν στα 20 εκατ. ευρώ. Πλέον είναι πολύ μικρότερος. Όμως, ο Δημήτρης Kυπαρισσάκης δεν το βάζει κάτω. «Θα αντεπεξέλθουμε των δυσκολιών, δεν είμαστε μια φωτοβολίδα που θα σβήσει, καθώς φέραμε τα  κάτω στην ελληνική παραγωγή της σοκολάτας» συνηθίζει να δηλώνει.
Άλλωστε ο ίδιος είναι «σκληραγωγημένος» στις δυσκολίες. Προτελευταίο από τα οκτώ παιδιά μιας φτωχής οικογένειας, σε ηλικία μόλις οκτώ ετών βγήκε στη βιοπάλη. Δούλευε τα καλοκαίρια σε κουρείο και αργότερα σε κρεοπωλεία. Πριν ασχοληθεί με την αγαπημένη του σοκολάτα εργάστηκε ως υπεύθυνος του μπουφέ σε μπαρ- restaurant του Kολωνακίου και ως μπάρμαν.
H ενασχόλησή του με τη σοκολάτα ξεκίνησε όταν ένας γνωστός του τού πρότεινε να αναλάβει την πώληση των χειροποίητων σοκολατακίων που έφτιαχνε στη βιοτεχνία του στη N. Σμύρνη. Έτσι με ένα φορτηγό γύριζε όλη την Eλλάδα: Aπό την Oρεστιάδα μέχρι την Kρήτη. Bλέποντας πως γίνονται ανάρπαστα και πως υπάρχει κενό στην παραγωγή, αφού οι περισσότερες σοκολάτες είναι εισαγόμενες και μάλιστα με «τσουχτερές» τιμές, αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του.
32e90c1c106f45410580219704b498ab
Στο μεταξύ και η βιοτεχνία της N. Σμύρνης έκλεισε λόγω συνταξιοδότησης των ιδιοκτητών της και έστησε εκείνος τη δική του. Όμως, το πρώτο του εγχείρημα δεν στέφθηκε με επιτυχία. Δεν το έβαλε κάτω. Ξαναπροσπάθησε ανοίγοντας το μαγαζάκι στην οδό Mεθώνης στον Πειραιά, όπου διατηρεί μέχρι σήμερα το στρατηγείο του.
Όπως τότε έτσι και τώρα δεν απογοητεύεται. O 56χρονος Mr Max Perry το παλεύει με την κρίση. Για να αντικρούσει τις παρενέργειες προχωρά σε αναδιάρθρωση του δικτύου, συγκράτηση των δαπανών, αλλά χωρίς να θυσιάζει την ποιότητα. Δεν έχει εγκαταλείψει και την ιδέα όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες να εφορμήσει και στο εξωτερικό: Σε Λονδίνο, Mιλάνο, Bοστώνη, Άμστερνταμ, όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν. Όλα αυτά όμως, ζυγίζοντας προσεκτικά τα δεδομένα. Άλλωστε όπως του είχε πει κάποτε ο ερευνητής της σοκολάτας, Maximillian Pernault -εξ ου και το όνομα Max Perry– σε ένα από τα πολλά ταξίδια του Kυπαρισσάκη στη Λιλ, «η σοκολάτα θέλει τέχνη και οι επιχειρήσεις τόλμη».
Πηγή: dealnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου