Δείτε το νέο παράδεισο που σχεδιάζεται για το 2014 στον Φαληρικό Όρμο (Pics)
Η ανάπλαση του φαληρικού όρμου και ο σχεδιασμός του
μητροπολιτικού πάρκου είναι έργο σημαντικό. Γιατί αποτελεί υπόδειγμα για
τη νέα κατεύθυνση των αρχιτεκτονικών προγραμμάτων, το οποίο
υπογραμμίζει όχι μόνο το έργο ενός υπερπροβεβλημένου αρχιτέκτονα-σταρ
όπως ο Ρέντζο Πιάνο.
Αλλά και τη συμμετοχή καταξιωμένων και νεότερων Ελλήνων αρχιτεκτόνων στη μελέτη του ενιαίου μάστερ πλαν - χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - για το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπλασης του φαληρικού όρμου.
Σε αυτό το έργο ανάπλασης, ο διεθνής σταρ Ρέντσο Πιάνο και οι έλληνες αρχιτέκτονες της Κοινοπραξίας Φάληρο 2014 συνεργάζονται ώστε η Αθήνα να ανακτήσει το θαλάσσιο μέτωπό της.
"Στο Φάληρο, το όραμα φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα. Αναπτυξιακά έργα διεθνούς εμβέλειας στους τομείς περιβάλλοντος, πολιτισμού και τουρισμού (όπως το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, το Συνεδριακό και το Μητροπολιτικό Πάρκο) βρίσκονται σε εξέλιξη, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2016. Τα έργα αυτά - συνολικού προϋπολογισμού 900 εκατ. ευρώ - αποτελούν σήμερα μοναδικό ίσως παράδειγμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Και αυτό γιατί σε μια εποχή κατά την οποία η χωρική και πολεοδομική παραγωγή υλοποιείται πλέον μέσω εναλλακτικών και ευέλικτων μοντέλων ανάπτυξης που βασίζονται περισσότερο σε επιχειρηματικά κριτήρια, με συμβάσεις παραχώρησης, στο Φάληρο τα έργα μελετήθηκαν και υλοποιούνται - και μάλιστα εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κρίσης - με κυρίως κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια, τόσο από πλευράς Δημοσίου όσο και από πλευράς ιδιωτικού φορέα.
Οφείλουν όμως να αποδειχθούν στον χρόνο βιώσιμα", επισημαίνει η αρχιτέκτονας Ηβη Νανοπούλου από το γραφείο Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες ΑΕΜ που συντονίζουν τη μελέτη της ανάπλασης του Φαλήρου, την οποία ανέλαβε η ελληνική Κοινοπραξία Φάληρο 2014.
Όταν η πόλη διαλύεται στο νερό
Η βασική ιδέα του Ρέντσο Πιάνο αφορά την ένωση της πόλης με τη θάλασσα στο σημείο που είχε διακόψει η ροή της λεωφόρου Ποσειδώνος. Εκεί σχεδιάζεται μία γέφυρα που καλύπτεται με φυτά και ενισχύεται η ομαλή συνέχεια της πόλης, ενώ θα κρύβεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Επίσης πέντε κύριοι άξονες-περίπατοι εισχωρούν από την πόλη στο πάρκο.
"Η γενική αρχή είναι η ελεύθερη πρόσβαση", συμπληρώνει ο αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης της ομάδας των Architecture 3.
"Στόχος είναι η συνέχεια του τοπίου και της πορείας του περιπατητή, ο οποίος θα μπορεί να βαδίζει στη γέφυρα κάλυψης της Λεωφόρου Ποσειδώνος και να κατεβαίνει έως τη θάλασσα. Αυτό γίνεται με τους άξονες-πεζόδρομους που εκτείνονται σε προβλήτες και καταλήγουν στο νερό".
Στον χώρο του πάρκου και σε αυτούς τους άξονες η ήπια δόμηση και ο σχεδιασμός του τοπίου με φυτά, θάμνους και δέντρα που ακολουθούν τη φύση της ακτογραμμής του Σουνίου και της αττικής γης θα εξασφαλίζουν μοναδική θέα προς τη θάλασσα.
Διπλασιάζονται οι χώροι πρασίνου σε Μοσχάτο, Καλλιθέα και Παλαιό Φάληρο
Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος καλύπτει το 85% του χώρου του ΚΠΙΣΝ και έχει έκταση περίπου 170.000 τ.μ. – διπλασιάζοντας τους κατά κεφαλήν χώρους πρασίνου στους όμορους Δήμους της Καλλιθέας, του Μοσχάτου και του Παλαιού Φαλήρου.
Η σημαντικότερη από τις λειτουργίες του είναι ότι επανενώνει τις κοινότητες που το περιβάλλουν. Ανάμεσα στα πλέον ζωτικά στοιχεία του περιλαμβάνεται μεγάλος ανοικτός χώρος πρασίνου που προσφέρεται για τη διοργάνωση συναυλιών και φεστιβάλ, προβολές ταινιών και άλλα δωρεάν ψυχαγωγικά προγράμματα για τους επισκέπτες.
Πηγή: Τα Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου