ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Κυριακή 23 Μαρτίου 2025

Κατεβάζει «ταχύτητα» η ανάπτυξη της ιδιωτικής ετικέτας

 


Μετά το «ράλι» που κατέγραψαν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας την προηγούμενη διετία, εν μέσω των έντονων πληθωριστικών πιέσεων, τον πρώτο μήνα του 2025 τα PL εμφάνισαν έπειτα από αρκετό καιρό, χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με τα επώνυμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Circana, τον Ιανουάριο του 2025 οι πωλήσεις σε αξία των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας αναπτύχθηκαν με ρυθμό της τάξεως του 5,3% ενώ των επωνύμων με 8,5%. Στο σύνολο του 2024, αντίθετα, τα Private Label είχαν «τρέξει» με 4,7% και τα επώνυμα προϊόντα με 2,5% ενώ το 2023 με 11,4% και 8,6% αντίστοιχα.

Το ποσοστό τους επί των συνολικών πωλήσεων πάντως, διατηρείται σε ιστορικά υψηλά - για τα δεδομένα, πάντα, της ελληνικής αγοράς - επίπεδα. Τα προηγούμενα χρόνια, η ακρίβεια σε βασικά αγαθά και γενικότερα η πίεση που δέχθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, οδήγησαν αρκετούς καταναλωτές στην αναζήτηση οικονομικότερων λύσεων στις αγορές τους στο σούπερ μάρκετ. Έτσι, το 2023 το μερίδιο των PL έφτασε στο 26,3% επί του συνόλου των πωλήσεων και το 2024 στο 26,8% αντίστοιχα. Τον πρώτο μήνα του 2025 διαμορφώθηκε στο 26,5% ενώ κινήθηκε πτωτικά σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2024 και στις τρεις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων (τρόφιμα, προϊόντα προσωπικής περιποίησης, είδη για τη φροντίδα του σπιτιού).

Εκείνο πάντως που παρατηρήθηκε το προηγούμενο έτος είναι πως την ανοδική πορεία του μεριδίου της ιδιωτικής ετικέτας, την τροφοδότησε αποκλειστικά η κατηγορία των τροφίμων. Η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Circana, ήταν κι η μοναδική όπου συνεχίστηκαν οι αυξήσεις των τιμών ανά τεμάχιο (+0,7%, στο σύνολο του 2024). Συγκεκριμένα, το ποσοστό της ιδιωτικής ετικέτας στα τρόφιμα ανήλθε το 2024 στο 27,4%, αυξημένο κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2023. Αντίθετα στα προϊόντα προσωπικής περιποίησης μειώθηκε καθώς διαμορφώθηκε στο 19,9%, έναντι 20,7% το 2023, ενώ στα είδη για τη φροντίδα του σπιτιού, παρέμεινε σταθερό στο 25,9% και τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Πηγή:www.cnn.gr

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025

Λεμονάτα φιλέτα κοτόπουλου στον φούρνο

 


Σκόρδο και μυρωδικά ενισχύουν τη γεύση


Το κοτόπουλο είναι από τις πιο «ασφαλείς» και αγαπημένες, διατροφικές επιλογές, που μπορούμε να κάνουμε.

Αρέσει στους περισσότερους, μικρούς και μεγάλους, είναι εύκολο στην προετοιμασία του, αφομοιώνει ό,τι γεύση του δώσουμε και παραμένει σχετικά οικονομικό

Για όλους αυτούς τους λόγους, το επιλέγουμε συχνά, αναζητώντας, πάντα, νέους τρόπους για το μαγείρεμά του και το μαρινάρισμά του.

Σε αυτή τη συνταγή, με λεμόνισκόρδο και μυρωδικά, το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο. 

Σε 40 λεπτά, μαζί με τον χρόνο προετοιμασίας του, το φαγητό μας, μπορεί να είναι στο τραπέζι.

Φιλέτα κοτόπουλου στον φούρνο σε λεμονάτη σάλτσα

Υλικά:

  • 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο

  • 8-9 σκόρδο ψιλοκομμένο 

  • 1/3 φλιτζανιού λευκό ξηρό κρασί

  • ξύσμα από 2 λεμόνια

  • 2 κουταλιές της σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού

  • 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη

  • 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου θυμαριού

  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

  • 4 στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα, με την πέτσα τους

  • 1 λεμόνι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για μόλις 1 λεπτό, αλλά δεν αφήνουμε το σκόρδο να πάρει χρώμα.

Εκτός φωτιάς, προσθέτουμε το λευκό κρασί, το ξύσμα λεμονιού, τον χυμό λεμονιού, τη ρίγανη, το θυμάρι και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Ρίχνουμε τη σάλτσα σε ένα ταψί, 30×22 εκατοστά. 

Στεγνώνουμε τα στήθη κοτόπουλου και τα τοποθετούμε μέσα στη σάλτσα, με την πέτσα προς τα πάνω.

Τα αλείφουμε με ελαιόλαδο και τα πασπαλίζουμε άφθονα, με αλάτι και πιπέρι. Κόβουμε το λεμόνι σε 8 φέτες και το βάζουμε ανάμεσα στα κομμάτια του κοτόπουλου.

Ψήνουμε για 30 με 40 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος των φιλέτων, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο και να ροδίσει ελαφρά η πέτσα του.

Εάν το κοτόπουλο δεν έχει ροδίσει αρκετά, το βάζουμε κάτω από το γκριλ, για 2 λεπτά.

Σκεπάζουμε το ταψί μας, με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.

Πασπαλίζουμε με νιφάδες θαλασσινού αλατιού και σερβίρουμε τα φιλέτα κοτόπουλου, ζεστά, με τη σάλτσα του ταψιού, ιδανικά με ένα σπυρωτό πιλάφι.

Πηγή:www.newsit.gr

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025

Βόρεια Μακεδονία: Νεκρός οδηγός ασθενοφόρου που μετέφερε όλο το βράδυ τους εγκαυματίες από το φλεγόμενο κλαμπ

 

 

Ο οδηγός ασθενοφόρου από τη Βόρεια Μακεδονία που έφυγε από τη ζωή

Ο οδηγός του ασθενοφόρου γύρισε στο σπίτι του να ξεκουραστεί μετά τη δύσκολη βάρδιά του και δυστυχώς δεν ξύπνησε ποτέ

Δεν έχει τέλος η τραγωδία στη Βόρεια Μακεδονία καθώς πέρα από τους 59 ανθρώπους που ξεψύχησαν στη φονική φωτιά που ξέσπασε σε κλαμπ της περιοχής Κότσανι, τα ξημερώματα της Κυριακής (16.03.2025), ένας από τους οδηγούς ασθενοφόρων που μετέφερε τους τραυματίες στα νοσοκομεία, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή.

Ο οδηγός ασθενοφόρου, Ile Gocevski, μετέφερε όλο το βράδυ τα θύματα που τραυματίστηκαν στη φωτιά που ξέσπασε στο κλαμπ της Βόρειας Μακεδονίας. Μετά από τη δύσκολη βάρδια που είχε, επέστρεψε στο σπίτι για να ξεκουραστεί αλλά δυστυχώς δεν ξύπνησε ποτέ, αναφέρει το skopia1.

Συνάδελφοι, φίλοι και συγγενείς του Ile κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο που πάντα βοηθούσε και ήταν αφοσιωμένος στο έργο του παρά τις πιθανές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετώπιζε.

Αυτή η απώλεια αποτελεί σοβαρό πλήγμα για όλη τη Βόρεια Μακεδονία καθώς πέρα από τα θύματα της πολύνεκρης τραγωδίας, ένας άνθρωπος που σχετίζεται με αυτήν χωρίς όμως να εμπλέκεται, έφυγε επίσης από τη ζωή.

Ο Ile Gocevski αφιέρωσε όλη τη ζωή του στο να σώσει άλλες ζωές αλλά την κρίσιμη στιγμή για εκείνον, δεν μπόρεσε κανένας να τον βοηθήσει, βυθίζοντας στον θρήνο την οικογένειά του.

Πηγή:www.newsit.gr