ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Κυριακή 27 Απριλίου 2025

Ψητό κοτόπουλο με βούτυρο αντσούγιας και προζυμένια κρουτόν

 


Το πιο νόστιμο κοτόπουλο φούρνου που έχετε φάει

Όταν διάβασα αυτή τη συνταγή, στο βιβλίο της Alison Roman, “Dining In” αμέσως άρχισα την κριτική: «πολύ σκόρδο, τι δουλειά έχει η αντσούγια με το κοτόπουλο…» και άλλα τέτοια.

Μετά, άρχισα να απαντώ σε κάθε μία ένστασή μου: σκόρδο βάζουμε και εμείς στο παραδοσιακό κοτόπουλο με πατάτες. Αντσούγια έχει και το ντρέσινγκ της σαλάτας του Καίσαρα, που συνήθως έχει και κοτόπουλο.

Ύστερα, έπεσα πάνω σε μια ανάρτηση, γνωστής Βρετανίδας foodie, που έλεγε τα καλύτερα για την συγγραφέα της συνταγής και ότι την φτιάχνει σχεδόν κάθε Κυριακή και ότι ήταν η καλύτερη και νοστιμότερη που έχει φτιάξει ποτέ.

Έπρεπε να τη δοκιμάσω!

Και οποία έκπληξη! Το κοτόπουλο ήταν νοστιμότατο, ζουμερό, με υπέροχους χυμούς στο ταψί, μέσα στους οποίους ψήθηκαν τα κρουτόν του προζυμένιου ψωμιού. Δεν μας έλειψαν οι πατάτες, αφού τα κρουτόν είχαν και νοστιμιά και τραγανότητα. Μία πράσινη σαλάτα, μόνο και το γεύμα, ήταν έτοιμο.

Ψητό κοτόπουλο με βούτυρο αντσούγιας

Υλικά:

  • 1 κοτόπουλο 1,5 – 2 κιλά

  • αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • 4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

  • 10 φιλέτα αντσούγιας (ψιλοκομμένα)

  • 2 σκελίδες σκόρδο (πολτοποιημένες)

  • 1 κεφάλι σκόρδο (κομμένο στη μέση)

  • 5 κλωναράκια φρέσκο ​​θυμάρι

  • 5 κλωναράκια φρέσκια ριγανη και/ή δεντρολίβανο

  • 2 μικρά κόκκινα κρεμμύδια (χωρίς τη φλούδα και κομμένα στα τέσσερα)

  • 1/2 φρατζόλα προζυμένιο ψωμί (κομμένη σε κομμάτια 5 εκατοστών)

  • 1/2 φλιτζάνι φρέσκο ​​μαϊντανό (χοντροκομμένο)

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς.

Στεγνώνουμε το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας και αλατοπιπερώνουμε, καλά.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με ένα πιρούνι, μέχρι να γίνουν μια πάστα, το βούτυρο, τις αντζούγιες, το πολτοποιημένο σκόρδο και αλατοπίπερο.

Αλείφουμε, με αυτό το βούτυρο, το κοτόπουλο παντού: μέσαέξω, σε κάθε πτυχή και αν μπορούμε και κάτω από το δέρμα.

Βάζουμε στην κοιλότητα του κοτόπουλου, τα δύο μισά του σκόρδου και τα βότανα και το τοποθετούμε σε ένα ταψί, με τα κρεμμύδια γύρω του.

Ψήνουμε για 25 έως 35 λεπτά σε δυνατή θερμοκρασία, για να πάρει χρώμα το κοτόπουλο.

Ύστερα μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο και τα κρεμμύδια να χρυσαφίσουν, άλλα 25 με 30 λεπτά.

Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε ξύλο κοπής ή μεγάλη πιατέλα και το σκεπάζουμε, αφήνοντας πίσω, στο ταψί, τους χυμούς και τα κρεμμύδια.

Δυναμώνουμε πάλι τον φούρνο στους 220 και ρίχνουμε τα κομμάτια του ψωμιού, μέσα στους χυμούς μαγειρέματος στο ταψί, κουνώντας και γυρνώντας τα, για να απορροφήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο από το υγρό.

Βάζουμε το ταψί στον φούρνο για να ροδίσουν τα κρουτόν, 10 με 15 λεπτά.

Σερβίρουμε μαζί με το κοτόπουλο, τα ψητά κρεμμύδια και τον μαϊντανό παρασπαλισμένο γύρω και πάνω, από την πιατέλα.

Πηγή:www.newsit.gr

Συνταγή για Bianco: Ψάρι και πατάτες σε λεμονάτη σάλτσα

 


Παραδοσιακή Κερκυραϊκή ρετσέτα


Πάνω από αυτό το πιάτο «μαλώνουν» τα Βενετσιάνικα και τα Μεσογειακά «στοιχειά» της κουζίνας.

Διαφωνούν για το ποιο έδωσε τις περισσότερες επιρροές σε αυτό το υπέροχο φαγητό που είναι άριστο δείγμα νοστιμιάς, μέσα από απλά υλικά.

Το Bianco, που σημαίνει λευκό, είναι παραδοσιακό Κερκυραϊκό πιάτο, με ψάρι και πατάτες σε λευκή, λεμονάτη σάλτσα.

Στην Κέρκυρα, οι νοικοκυρές, προτιμούν τον ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο, αλλά στα καλά εστιατόρια, το μαγειρεύουν με ρολό φιλέτο μπακαλιάρου ή ολόκληρα πετρόψαρα.

Εάν θέλετε να βάλετε φρέσκο ψάρι, προτιμήστε κέφαλοκαπόνιστήραροφό, ή σφυρίδα, περίπου 1,5 κιλό, καθαρισμένο από λέπια και εντόσθια.


Κερκυραϊκό Bianco

Υλικά:

  • 6 κομμάτια ρολό μπακαλιάρο (αποψυγμένο)

  • 10 πατάτες

  • 6 σκελίδες σκόρδο

  • 200 ml ελαιόλαδο (ήπιο)

  • 2 λεμόνια

  • νιφάδες αλατιού

  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό, προαιρετικά, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε χοντρά, στρογγυλά κομμάτια.

Καθαρίζουμε τα σκόρδα και τα πολτοποιούμε.

Σε μια πλατιά κατσαρόλα (σοτέζα) τοποθετούμε τις πατάτες και το σκόρδο.

Πάνω τους τοποθετούμε τα φιλέτα του ψαριού και περιχύνουμε με ελαιόλαδο.

Πασπαλίζουμε με τις νιφάδες αλατιού και το πιπέρι και προσθέτουμε κρύο νερό να καλυφθούν τα υλικά και να βράσει το φαγητό.

Αφήνουμε να πάρει μια βράσει σε δυνατή φωτιά και κατόπιν σιγοβράζουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.

Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και κουνάμε την κατσαρόλα, πριν την βγάλουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε λίγο πιπέρι ακόμη, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο ωμό ελαιόλαδο.

Πηγή:www.newsit.gr

Τρίτη 15 Απριλίου 2025

Υπέκυψε και η ΕΛ.ΑΣ στη νέα «τρέλα» με τις AI κούκλες - Η λαμπάδα που κλέβει την παράσταση

 


Η νέα μόδα με τις AI κούκλες που έχει κατακλύσει τα social media, εξελίσσεται σε trend της εποχής. Χαζεύοντας στα social media, όλοι λίγο πολύ έχουν δει τις εικόνες που μεταμορφώνουν ανθρώπους σε φιγούρες δράσης.

Κάπως έτσι και η Ελληνική Αστυνομία... υπέκυψε στη μόδα και προχώρησε στη δική της πασχαλινή «έκδοση».

Χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, η ΕΛΑΣ λανσάρει τη δική της λαμπάδα ως κούκλα - δράσης και μάλιστα μέσα από την ανακοίνωσής που εξέδωσε δίνει συμβουλές για αποφυγή χρήσης κροτίδων, βεγγαλικών και αυτοσχέδιων ειδών πυροτεχνίας κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Φέτος το Πάσχα δεν "τινάζουμε την ενημέρωση στον αέρα", ανάβουμε μόνο λαμπάδες».

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση της ΕΛΑΣ αναφέρεται:

Κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, γινόμαστε μάρτυρες σοβαρών ατυχημάτων, ιδιαίτερα σε ανήλικους, εξαιτίας της επικίνδυνης συνήθειας καύσης κροτίδων, βεγγαλικών και αυτοσχέδιων ειδών πυροτεχνίας, παρόλο που κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το νόμο.

Η Ελληνική Αστυνομία σας υπενθυμίζει ότι:

  • Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών, καθώς και κάθε είδος πυροτεχνίας άνευ άδειας από οποιονδήποτε απαγορεύεται.

  • Η καύση βεγγαλικών απαγορεύεται κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα.

  • Αποτρέψτε τα παιδιά από τη χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.

  • Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και ακρωτηριασμού.

  • Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.

  • Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.


Πηγή:www.cnn.gr