ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

Black Friday – Εκπτώσεις: Τι πρέπει να προσέξουν καταναλωτές, ταχυμεταφορείς και e-shop

 


Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) κάνει συστάσεις σε καταναλωτές, εταιρείες ταχυμεταφορών και e-shop εν όψει των εκπτωτικών ημερών και της εορταστικής περιόδου.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, λόγω της αυξημένης ζήτησης για ταχυδρομικές υπηρεσίες που παρατηρήθηκε την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ως αποτέλεσμα και των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, η οποία και οδήγησε σε μεγάλα προβλήματα ανταπόκρισης των ταχυδρομικών παρόχων, συστήνει:

Προς τους καταναλωτές

Για τη βέλτιστη εξυπηρέτησή τους και την αποφυγή προβλημάτων κατά τη διαδικασία παραλαβής των παραγγελιών τους, οι καταναλωτές συνίσταται να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή στα ακόλουθα:

1. Χρόνος & σημείο παράδοσης/παραλαβής: Πριν από την επιβεβαίωση της παραγγελίας σας από ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop), ενημερωθείτε για τη διαθεσιμότητα του προϊόντος, τη συνεργαζόμενη επιχείρηση ταχυμεταφορών, τον εκτιμώμενο χρόνο παράδοσης, τη δυνατότητα ειδοποίησής σας αναφορικά με την ακριβή μέρα που θα παραληφθεί, καθώς και τον αριθμό αποστολής της (tracking number).

Επιπλέον, αξιοποιείστε το χώρο «σχολίων» στη φόρμα παραγγελίας του προϊόντος, αναγράφοντας επιπρόσθετες πληροφορίες προς την εταιρεία ταχυμεταφορών που θα διευκολύνουν τη διαχείριση της αποστολής σας, ιδιαίτερα αν υφίσταται πολύωρη απουσία από την οικία σας σε καθημερινή βάση.

2. Παρακολούθηση αποστολής: Αναζητήστε την πορεία παράδοσης της παραγγελίας σας από το σύστημα εντοπισμού (tracking system) στην ιστοσελίδα της εταιρείας ταχυμεταφορών. Σημειώνεται ότι αποτελεί συνήθη πρακτική των εταιρειών να ενημερώνουν για την πορεία της αποστολής μέσω sms, email, τηλεφωνικώς κ.λπ.

3. Επανάληψη της προσπάθειας επίδοσης: Οι εταιρείες ταχυμεταφορών υποχρεούνται σε δεύτερη προσπάθεια επίδοσης του αντικειμένου, σε περίπτωση απουσίας σας κατά την αρχική προσπάθεια, με σχετική έγγραφη/ηλεκτρονική ειδοποίησή σας.

4. Παραλαβή με επιφύλαξη: Έχετε τη δυνατότητα να παραλάβετε με επιφύλαξη ή να δηλώσετε επιφύλαξη εντός μίας ημέρας από την παραλαβή της αποστολής εάν το αντικείμενο που σας παραδίδεται έχει υποστεί φθορά ή είναι κατεστραμμένο.

5. Δυνατότητα μη υπογραφής: Με σκοπό την προληπτική προστασία της δημόσιας υγείας, επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση και μόνο προσωρινά, η επίδοση ταχυδρομικών αντικειμένων ταχυμεταφορών χωρίς υπογραφή του παραλήπτη και με την καταχώρηση από τον διανομέα, του μοναδικού προσωπικού κωδικού αναγνώρισης που θα σας έχει ήδη αποσταλεί.

6. Δικαίωμα αποζημίωσης: Έχετε δικαίωμα, υπό όρους, να αιτηθείτε αποζημίωση, εντός 6 μηνών από την ημερομηνία αποστολής, για την πλημμελή παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών (απώλεια/ καταστροφή/εκπρόθεσμη επίδοση). Οι αποζημιώσεις των ανωτέρω περιπτώσεων καταβάλλονται στον αποστολέα ή, αν αυτός παραιτηθεί των δικαιωμάτων του, στον παραλήπτη του ταχυδρομικού αντικειμένου.

Προς τις εταιρείες ταχυμεταφορών

Με γνώμονα τη διατήρηση υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και τη βέλτιστη δυνατή ανταπόκριση στις ανάγκες των καταναλωτών, η ΕΕΤΤ συνιστά στις εταιρείες ταχυμεταφορών τα εξής:

1. Να προετοιμαστούν σε επιχειρησιακό επίπεδο για την προσεχή περίοδο έντονης ζήτησης, αξιοποιώντας την εμπειρία του τελευταίου 1,5 χρόνου, αποφεύγοντας πρακτικές που δύνανται να υποβαθμίσουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους και να προκαλέσουν ταλαιπωρία στους καταναλωτές.

2. Να επανεξετάσουν προσεκτικά τους προσδοκώμενους χρόνους παράδοσης, να ενημερώσουν έγκαιρα τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις/e-shop και κατ’ επέκταση τους χρήστες για τις όποιες μεταβολές, και να προσφέρουν αξιόπιστη ενημέρωση για την πορεία της αποστολής, ιδιαίτερα κατά την παραλαβή της παραγγελίας από την επιχείρηση/e-shop και πριν την τελική παράδοσή της στον παραλήπτη. Αν ο μεγάλος όγκος αποστολών προκαλεί δυσκολία ανταπόκρισής τους, να μην αναλαμβάνουν επιπλέον αποστολές, εφόσον δεν μπορούν να εγγυηθούν την έγκαιρη επίδοσή τους.

3. Να μεριμνήσουν για την αύξηση των ενεργειών παράδοσης στους παραλήπτες, με εναλλακτικούς τρόπους εξυπηρέτησης, αξιοποιώντας π.χ. συνεργαζόμενες τοπικές εταιρείες ταχυμεταφορών/θυρίδες/σημεία εξυπηρέτησης διευρυμένου ωραρίου, έτσι ώστε να αποφεύγεται η μεγάλη αναμονή καταναλωτών έξω από τα καταστήματα των εταιριών ταχυμεταφορών για την παραλαβή δεμάτων.

4. Να αυξήσουν τον αριθμό του προσωπικού που απασχολείται με την τηλεφωνική εξυπηρέτηση και τη διαχείριση των αιτημάτων των χρηστών, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των αιτημάτων/παραπόνων και την πληροφόρηση των καταναλωτών.

5. Να εξαντλούν τη δυνατότητα επαναπροώθησης των αποστολών προς παραλήπτες που απουσίαζαν από το δηλωθέν σημείο παραλαβής. Επιπλέον συστήνεται η καθιέρωση πολιτικής για την παραμονή των ανεπίδοτων στο τοπικό υποκατάστημα για περισσότερες εργάσιμες ημέρες μετά την ειδοποίηση των παραληπτών, όταν υπάρχει ο απαραίτητος χώρος εντός του καταστήματος, καθώς και πρόσθετη ειδοποίηση πριν την επιστροφή στον αποστολέα.

Προς τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου

Σε επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου (e-shop), η ΕΕΤΤ συνιστά:

1. Να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τη διαθεσιμότητα του προϊόντος, τη συνεργαζόμενη εταιρεία ταχυμεταφορών, την ημέρα παραλαβής του προϊόντος από την εταιρεία ταχυμεταφορών, τον αριθμό αποστολής και τον προσδοκώμενο χρόνο παράδοσης βάσει της σύμβασης ταχυμεταφοράς.

2. Να προχωρούν σε προσεκτική έρευνα της ταχυδρομικής αγοράς και να επιλέγουν εταιρεία ταχυμεταφορών βάσει συνδυασμού ποιοτικών κριτηρίων και κόστους. Να μην διστάζουν να αλλάξουν συνεργαζόμενη εταιρεία ταχυμεταφορών ή να συνεργαστούν με περισσότερες εταιρείες, προκειμένου να εξυπηρετήσουν ταχύτερα τους πελάτες τους.

  1. Να αξιοποιούν τη δυνατότητα εκχώρησης στους παραλήπτες των προϊόντων τους του δικαιώματος αποζημίωσης από τις εταιρείες ταχυμεταφορών για πλημμελείς ταχυδρομικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα για προπληρωμένες/εξοφλημένες ηλεκτρονικές παραγγελίες.


Πηγή:www.newsit.gr


10 τροφές που επηρεάζουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιά, εγκεφαλικό και διαβήτη τύπου 2

 


Θα μπορούσαν μόνο δέκα τροφές να επηρεάσουν ουσιαστικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιομεταβολική νόσο (CMD), όπως ο διαβήτης τύπου 2, η καρδιακή νόσος, ή το εγκεφαλικό; Ναι, μπορούν είναι η απάντηση.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA παρέχει πληροφορίες για τον βαθμό στον οποίο 10 συγκεκριμένες τροφές και θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν τον κίνδυνο θανάτου από CMD. Η μελέτη του 2012 διαπίστωσε, ότι η μη σωστή ​​κατανάλωση 10 τροφών, ή θρεπτικών συστατικών (υπερβολική ποσότητα από ορισμένα και όχι αρκετή ποσότητα από άλλα) συσχετίστηκε με περισσότερο από το 45% των θανάτων λόγω διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

10 τροφές σχετίζονται με σχεδόν τους μισούς θανάτους από καρδιομεταβολική νόσο

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μοντέλο αξιολόγησης κινδύνου, που συνδύαζε και ανέλυσε δεδομένα από τρεις πηγές. Εκτίμησαν τις διατροφικές προσλήψεις τροφίμων και θρεπτικών συστατικών χρησιμοποιώντας αυτοαναφερόμενα δεδομένα από την αμερικανική Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHANES). Χρησιμοποίησαν μελέτες και κλινικές δοκιμές, για να υπολογίσουν τις συσχετίσεις των 10 διατροφικών παραγόντων με την CMD. Και από το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας των ΗΠΑ υπολόγισαν τους θανάτους λόγω CMD το 2012.

Το 2012, 702.308 θάνατοι από CMD σημειώθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το 45,4% αυτών των θανάτων σχετιζόταν με μη βέλτιστη πρόσληψη 10 συγκεκριμένων τροφών και θρεπτικών συστατικών.

Το να μην τρώτε αρκετά από τα ακόλουθα τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά εκτιμήθηκε ότι συμβάλλει στο αντίστοιχο ποσοστό θανάτων από CMD:

  • ξηροί καρποί και σπόροι (8,5%)

  • ωμέγα-3 λιπαρά με βάση τα θαλασσινά (7,8%)

  • λαχανικά (7,6%)

  • φρούτα (7,5%)

  • δημητριακά ολικής αλέσεως (5,9%)

  • πολυακόρεστα λίπη στη θέση των κορεσμένων λιπαρών, ή υδατανθράκων (2,3%)

Το να τρώτε περισσότερο από τα ακόλουθα τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά εκτιμήθηκε ότι συμβάλλει στο αντίστοιχο ποσοστό θανάτων από CMD:

νάτριο (9,5%)

επεξεργασμένο κρέας (8,2%)

ροφήματα με ζάχαρη (7,4%)

μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας (0,4%)

Προσοχή: Περιορισμοί στην μελέτη

Όπως με κάθε μελέτη, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί. Το συγκριτικό μοντέλο κινδύνου δεν είναι μοντέλο αιτίου-αποτελέσματος και δεν αποδεικνύει ότι η αλλαγή της πρόσληψης αυτών των τροφίμων και θρεπτικών συστατικών θα μείωνε τον κίνδυνο ασθένειας CMD.

Επιπλέον, η ιδιαίτερη επίδραση στην υγεία κάθε τροφίμου ή θρεπτικού συστατικού σε οποιοδήποτε άτομο μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους άλλους παράγοντες, όπως άλλες διατροφικές συνήθειες, ηλικία, φύλο, επίπεδο σωματικής δραστηριότητας και γενετική.

Ωστόσο, είναι ασφαλές να πούμε ότι όλοι έχουν κάποιο περιθώριο βελτίωσης στη διατροφή τους.

Πρέπει να τρώτε περισσότερες από αυτές τις τροφές και θρεπτικά συστατικά

  • Ξηροί καρποί και σπόροι: Στόχος = 1/4 φλιτζάνι την ημέρα.

  • Θαλασσινά: Στόχος = 340 γραμμάρια την εβδομάδα.

  • Λαχανικά: Στόχος = 5 μερίδες την ημέρα (1 μερίδα = 1 φλιτζάνι ωμά ή 1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένα λαχανικά)

  • Φρούτα: Στόχος = 4 μερίδες την ημέρα (1 μερίδα = 1 μέτριο φρέσκο ​​φρούτο)

  • Δημητριακά ολικής αλέσεως: Στόχος = 4 μερίδες την ημέρα (1 μερίδα = 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως ή 1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένα δημητριακά ολικής αλέσεως)

  • Πολυακόρεστα λίπη αντί για κορεσμένα λίπη ή υδατάνθρακες: Στόχος = αντικαταστήστε τουλάχιστον το 11% των θερμίδων από κορεσμένα λίπη ή υδατάνθρακες με θερμίδες από πολυακόρεστα λίπη (το ισοδύναμο περίπου δύο κουταλιών της σούπας υγιεινού ελαίου για κάποιον που καταναλώνει 1.800 θερμίδες την ημέρα)

Πρέπει να τρώτε λιγότερες από αυτές τις τροφές και θρεπτικά συστατικά

  • Νάτριο: Στόχος = λιγότερο από 2.000 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Περιορίστε ψωμί, πίτσες, σάντουιτς, αλλαντικά, έτοιμες σούπες, σουβλάκια και άλλα street foods.

  • Επεξεργασμένα κρέατα: Στόχος = 0 μερίδες την ημέρα. Βάλτε κοτόπουλο, ή τόνο στα σάντουιτς σας αντί για ζαμπόν, σαλάμια κλπ.

  • Ροφήματα με ζάχαρη: Στόχος = 0 μερίδες την ημέρα. Αντί για αθλητικά ποτά, καφέδες και τσάγια με ζάχαρη ή αναψυκτικά, ρίξτε σε μια μεγάλη κανάτα με νερό φέτες πορτοκάλι, λεμόνι, λάιμ ή μούρα. Το απλό τσάι, ο καφές και το νερό Seltzer είναι επίσης εξαιρετικά υποκατάστατα.

  • Κόκκινο κρέας: Στόχος = λιγότερο από 115 γραμμάρια την εβδομάδα. Χρησιμοποιήστε το κόκκινο κρέας περισσότερο ως συνοδευτικό και όχι ως το κύριο γεύμα.

Πηγή: https://www.health.harvard.edu


Αυθεντικό κερκυραϊκό καυτερό μπουρδέτο

 


Το μπουρδέτο  είναι μια εκπληκτική συνταγή της κερκυραϊκής κουζίνας με καταβολές από τη Βενετία, το οποίο απογειώνουν φανταστικά τα ψάρια του βυθού, όπως σκορπιοί μαζί με κάνα δύο πέρκες, ενώ του ταιριάζουν και τα σαλαχοειδή, ακόμα και το χταπόδι.

Και προσοχή! Το μπουρδέτο δεν  είναι ψαρόσουπα! Έχει ένα μια πηχτή κόκκινη σάλτσα χωρίς να περιέχει ντομάτα, που προκαλεί σιελόρροια και είναι ελαφρώς ή και πολύ καυτερό, ανάλογα τα γούστα. Απογειώνει δε τις βούτες με ψωμί για να … τραβάς όλη τη γεύση από το  κόκκινο κρασί.

Διαβάστε πως θα φτιάξετε την αυθεντική συνταγή για μπουρδέτο:

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:
10 με 12 σκορπιοί καθαρισμένοι από τα λέπια και τα εντόσθια μόνο, ολόκληροι με τα κεφάλια τους.
2-3 πέρκες μικρές για ποικιλία στη γεύση, κι αυτές καθαρισμένες και ολόκληρες.
1 μεγάλο Κρεμμύδι ψιλοκομμένο με μαχαίρι
Ένα μεγάλο κουτάλι γλυκό κόκκινο πιπέρι
μια πρέζα, ή όσο αντέχετε καυτερό κόκκινο πιπέρι
Ελαιόλαδο
100 περίπου γραμμάρια φρέσκο χυμό λεμονιού, από στιμμένα εκείνη τη στιγμή λεμόνια!
Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ ντομάτα στο μπουρδέτο, ούτε φρέσκια ούτε κονσέρβα, το κόκκινο χρώμα προέρχεται από το πιπέρι.
Αν κάποιος βάλει ντομάτα αυτό δεν λέγεται μπουρδέτο.

Επί το έργον:
Βάζουμε στην κατσαρόλα το ψιλοκομμένο  κρεμμύδι με λίγο λάδι και το σωτάρουμε να κοκκινήσει.
Προσθέτουμε μια μεγάλη κουταλιά κόκκινο γλυκό πιπέρι και μια τσόντα καυτερό κόκκινο.
Τα τσιγαρίζουμε απλώνοντας το λάδι σε όλη την κατσαρόλα.
Βάζουμε ένα μεγάλο ποτήρι νερό
Όταν βράσει και κοντεύει να στίψει ρίχνουμε μέσα ακόμη δύο ποτήρια νερό και τα ψάρια, ολόκληρα.
Φροντίζουμε τα ψάρια να είναι τελείως σκεπασμένα με το νερό
Αφήνουμε να βράζει σε δυνατή φωτιά μέχρι να στίψει.
Ρίχνουμε μέσα το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε κουνώντας δεξιά αριστερά την κατσαρόλα ώστε να πάει παντού το λεμόνι.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για ακόμη ένα ή δύο λεπτά μέχρι να δέσει και το βγάζουμε από τη φωτιά αφού είναι ήδη έτοιμο.

Πηγή:atcorfu.gr