ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

Στις 18 Ιουνίου σαλπάρει το πρώτο καράβι από Θεσσαλονίκη για Σποράδες – Οι τιμές και τα δρομολόγια

 


Στις 18 Ιουνίου αναμένεται να σαλπάρει ταχύπλοο οχηματαγωγό πλοίο από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με προορισμό τα νησιά των Σποράδων.

Οι βορειοελλαδίτες θα μπορούν σε μόλις 3 ώρες και 05 λεπτά να απολαμβάνουν τις βουτιές τους στη Σκιάθο, σε 4 ώρες να βρίσκονται στη Σκόπελο και σε περίπου 4 ώρες και 30 λεπτά να χαζεύουν την καταπράσινη Αλόννησο.

Το ταχύπλοο οχηματαγωγό πλοίο Super Runner Jet μήκους 100μ. της ακτοπλοϊκής εταιρίας SEAJETS είναι χωρητικότητας 840 ατόμων και 140 οχημάτων, ενώ η ταχύτητά του είναι 35μίλια/ώρα. Σημειώνεται βέβαια ότι, λόγω των μέτρων που ισχύουν για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού οι επιβάτες θα ανέρχονται μέχρι τους 720, σε κάθε δρομολόγιο.

Τα δρομολόγια από Θεσσαλονίκη, με προορισμό τις Σποράδες χωρίζονται σε τέσσερις περιόδους ως εξής:

18/6 – 29/6

Δευτέρα και Παρασκευή θα ξεκινούν τα δρομολόγια από τη Θεσσαλονίκη στις 7:00 το πρωί και το Σάββατο στις 7:45.

Τα δρομολόγια επιστροφής από τις Σποράδες θα είναι τις μεσημεριανές ώρες, κάθε Δευτέρα, Παρασκευή και Κυριακή, όπου το ταχύπλοο θα φτάνει στη Θεσσαλονίκη περίπου στις 9:00 το βράδυ.

30/6 – 25/7 και 23/8 – 5/9

Δευτέρα, Τετάρτη στις 7:00 το πρωί και την Παρασκευή στις 7:45.

Τα δρομολόγια επιστροφής από τις Σποράδες θα είναι τις μεσημεριανές ώρες, κάθε Δευτέρα, Πέμπτη και Κυριακή, όπου το ταχύπλοο θα φτάνει στη Θεσσαλονίκη περίπου στις 9:00 το βράδυ.

26/7- 22/08

Δευτέρα και Παρασκευή θα ξεκινούν τα δρομολόγια από τη Θεσσαλονίκη στις 7:00 το πρωί και την Τετάρτη και το Σάββατο στις 7:45.

Τα δρομολόγια επιστροφής από τις Σποράδες θα είναι τις μεσημεριανές ώρες, κάθε Δευτέρα, Πέμπτη και Κυριακή, όπου το ταχύπλοο θα φτάνει στη Θεσσαλονίκη περίπου στις 9:00 το βράδυ.

Οι τιμές από Θεσσαλονίκη για:

Σκιάθο: Η οικονομική θέση στοιχίζει 36,70 ευρώ/άτομο, 89,50 ευρώ το Ι.Χ., 17,90 το δίκυκλο

Σκόπελο: Η οικονομική θέση στοιχίζει 40,30 ευρώ/άτομο, 105,90 ευρώ το Ι.Χ., 21,10 το δίκυκλο

Αλόννησο: Η οικονομική θέση στοιχίζει 48 ευρώ/άτομο, 115,10 ευρώ το Ι.Χ., 23 το δίκυκλο

Σε δηλώσεις του στο Thestival.gr ο κ. Χάρης Καραχαρίσης, ναυτιλιακός πράκτορας της SEAJET σημειώνει ότι: «Μετά από πολλά χρόνια βλέπουμε οχηματαγωγό ταχύπλοο, το οποίο είναι πάρα πολύ σύγχρονο, γρήγορο και άνετο. Φυσικά θα τη τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος για τον κορωνοϊό».

Ο κ. Καραχαρίσης αναφέρει ότι ήδη υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους Βορειοελλαδίτες για την εκκίνηση των δρομολογίων που «καλούν ήδη εδώ κι έναν μήνα για να ενημερωθούν».

Σημειώνεται ότι σήμερα είναι η πρώτη ημέρα που ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια και όπως εξηγεί ο κ. Καραχαρίσης «έχουμε ήδη τις πρώτες κρατήσεις. Τα μηνύματα του κόσμου είναι πολύ ενθαρρυντικά», καταλήγει ο ίδιος.

Πηγή:https://www.thestival.gr


Θεσσαλονίκη: Σήκωσε το καπάκι της τουαλέτας και είδε να την κοιτάζει στα μάτια αυτό το ερπετό

 


Έναν τυφλίτη βρήκε στην λεκάνη της τουαλέτας της μια κοπέλα στα Πεύκα Θεσσαλονίκης. Το ερπετό μπήκε πιθανόν από τον βόθρο και κατέληξε στην λεκάνη.

Το περιστατικό έκανε γνωστό με ανάρτηση του στο facebook ο  εθελοντής της Δράσης για την Άγρια Ζωή, Στέλιος Γερονυμάκης ο οποίος κλήθηκε για να απομακρύνει το ερπετό.

Όπως γράφει ο ίδιος επρόκειτο για τυφλίτη, είδος που μοιάζει με φίδι αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για άποδη σαύρα.

«Το συγκεκριμένο σπίτι είχε βόθρο και οι ιδιοκτήτες είχαν βάλει περιμετρικά πέτρες και φυτά ως διακοσμητικά. Το ερπετό, που τρέφεται με σαλιγκάρια, αναζήτησε εκεί την τροφή του και ενδεχομένως έπεσε στην τρύπα που είχε ο βόθρος» εξηγεί ο εθελοντής.

Όπως λέει μάλιστα περίμενε περίπου μία ώρα μέχρι να… απεγκλωβίσει τον τυφλίτη. «Ο τυφλίτης δεν μπορεί να κάτσει για πολλή ώρα στο νερό. Έβγαζε λοιπόν κατά διαστήματα το κεφάλι του για να ανασάνει και ξαναέμπαινε στο νερό για να προστατευτεί».

Μετά από επιμονή του εθελοντή, το μικρό ερπετό, μήκους 80 περίπου εκατοστών, κουράστηκε και… παραδόθηκε. Ο λόγος μάλιστα που ο τυφλίτης δεν πνίγηκε ήταν πως η ιδιοκτήτρια έλειπε μέρες οπότε κανείς δεν τράβηξε το καζανάκι, κάτι που απέφυγε και η ίδια όταν είδε το ερπετό.

Σύμφωνα με τον Στέλιο Γερονυμάκη η άμυνα του ερπετού, που φτάνει μέχρι το ένα μέτρο, είναι η ταχύτητά του. «Δεν βλέπεις εύκολα έξω στη φύση τον τυφλίτη. Μας αποφεύγει συστηματικά» λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως δεν έχει ούτε δόντια ούτε δηλητήριο, παρά μόνον σκληρά ούλα, και συνεπώς είναι ένα άκακο ζώο.

Πηγή:www.newsit.gr 



Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Η αυθεντική συνταγή του Μοναχού Επιφάνιου για πεντανόστιμο μουσακά

 


Παραδοσιακό και λαχταριστό πιάτο της ελληνικής κουζίνας. Αγαπημένο φαγητό για μικρούς και μεγάλους. Γευθείτε την αυθεντική αγιορείτικη εκδοχή του στη συνταγή του Πατέρα Επιφάνιου, ο οποίος ανέδειξε την άπλετη δημιουργικότητα που μπορεί να κρύβει η μοναστηριακή ζωή.

Οι γεύσεις της αγιορείτικης κουζίνας, υψηλές και ταυτόχρονα μοναδικής απλότητας συνδυάζονται εκπληκτικά συνθέτοντας γεύματα άκρως γαστριμαργικά. Η συνταγή που ακολουθεί είναι δια χειρός του Μοναχού Επιφάνιου του Μυλοποταμινού, στον οποίο συχνά έχουν αποδώσει τον τίτλο του «Αρχιμάγειρα του Αγίου Ορους». Και δικαίως, άλλωστε, αφού περιζήτητος και ως οινοποιός, έχει αναδείξει τη μοναστηριακή κουζίνα μέσα από ένα βιβλίο, το οποίο έχει μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες, ενώ έχει μαγειρέψει και στην κουζίνα του παγκοσμίως διάσημου Jamie Oliver.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για 8- 10 μερίδες:
1,5 κιλό πατάτες
7 μελιτζάνες
5 κανονικά κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο
1,5 κιλό φρέσκιες ντομάτες
250 γρ. φρυγανιά τριμμένη
250 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
Κανέλα σκόνη
Κύμινο σκόνη
Μαυροπίπερο
Αλάτι
Λάδι

Τα υλικά για την κρέμα
250 γρ. αλεύρι
200
ml. λάδι
5 αυγά
2 ποτήρια γάλα
1,5 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο

Επί το έργον:
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε φέτες. Στη συνέχεια τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ένα τρυπητό επί μια ώρα τουλάχιστον, αφού τις αλατίσουμε. Κατόπιν τηγανίζουμε πρώτα τις πατάτες και ύστερα τις μελιτζάνες.

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα ψιλοκόβουμε. Τα σοτάρουμε σε έναν ταβά και, όταν ροδίσουν, προσθέτουμε τις ντομάτες, τις οποίες έχουμε πολτοποιήσει στο μπλέντερ. Αφού βράσουν για δεκαπέντε λεπτά τα υλικά μας, ρίχνουμε τα μπαχαρικά και σβήνουμε τη φωτιά.

Στη συνέχεια ερχόμαστε στο ταψί μας. Στρώνουμε μια σειρά πατάτες και ρίχνουμε με μια βαθιά κουτάλα λίγη από τη γέμισή μας. Προσθέτουμε ύστερα λίγη φρυγανιά και λίγο κεφαλοτύρι. Κατόπιν τοποθετούμε μία σειρά μελιτζάνες. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο, δηλαδή πατάτες, γέμιση, φρυγανιά, κεφαλοτύρι, μελιτζάνες, γέμιση, φρυγανιά, κεφαλοτύρι. Κανονίζουμε έτσι ώστε τα υλικά μας να μας φτάσουν για δύο σειρές πατάτες και δύο σειρές μελιτζάνες και τέσσερις σειρές στρώσεις με φρυγανιά, κεφαλοτύρι και γέμιση.

Για την κρέμα: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι σε σιγανή φωτιά, ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο και συγχρόνως ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα ώσπου να ροδίσει. Προσθέτουμε το γάλα και τα αυγά, τα οποία τα έχουμε χτυπήσει ήδη, και ανακατεύουμε συνεχώς ωσότου να αρχίσει να πήζει το μίγμα. Κατόπιν το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.

Απλώνουμε την μπεσαμέλ σε όλο το ταψί ώσπου να σκεπαστεί παντού ομοιόμορφα. Τα βάζουμε στον φούρνο, στους 180ο. Σε μισή ώρα θα έχει ροδίσει ο μουσακάς και θα είναι έτοιμος. Καλό είναι να περιμένουμε λίγο να κρυώσει, γιατί αλλιώς δεν θα κοπεί σωστά. Μπορούμε να κάνουμε τον μουσακά μόνο με φρυγανιά και κεφαλοτύρι και από πάνω να βάλουμε την μπεσαμέλ.

*Από το βιβλίο «Μαγειρική του Αγίου Όρους» του Μοναχού Επιφάνιου Μυλοποταμινού

Πηγή: mountathos