ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Πατατάκια: Τελικά, γιατί… δεν μπορούμε να φάμε μόνο ένα; Η επιστήμη απάντησε!

πατατάκια

“Κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα”, έλεγε για τα πατατάκια η γνωστή διαφήμιση και οι περισσότεροι συμφωνούν.

Αλλά, όταν τρώτε πατατάκια, δεν είναι τα λιπαρά εκείνα που σας κάνουν να μην μπορείτε να σταματήσετε. Η γεύση που σας... αφοπλίζει οφείλεται στην ζάχαρη, ή στο αλάτι που περιέχουν πολλές λιπαρές τροφές, όπως τα πατατάκια.
Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού έχει συνδεθεί στο παρελθόν με την παχυσαρκία, ακόμη και ανεξάρτητα από την κατανάλωση θερμίδων. Έρευνα δείχνει ότι οι αλμυρές, λιπαρές τροφές, συνδέονται περισσότερο με την υπερκατανάλωση τροφής και το υπερβολικό βάρος, ακόμη και σε σύγκριση με τα γλυκά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition, δείχνει ότι το αλάτι παίζει ένα ακόμα πιο ισχυρό ρόλο από ό,τι νομίζαμε στο να μας κάνει να τρώμε περισσότερο.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Deakin στην Αυστραλία εξέτασαν τις περιπτώσεις 48 υγιών ανθρώπων και μέτρησαν με ειδικό τεστ την “ευαισθησία” τους στη γεύση του λίπους. Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι εκείνοι που αντιλαμβάνονται πιο αποτελεσματικά τη γεύση του λίπους, καταλήγουν να καταναλώνουν και λιγότερο λίπος συνολικά.

Τα γεύματα που δόθηκαν στους συμμετέχοντες στο πλαίσιο του τεστ, ήταν πιάτα με τους ακόλουθους συνδυασμούς τροφών:

  • Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι
  • Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι
  • Υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι
  • Υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η προσθήκη αλατιού αύξησε το πόσο “αρεστά” ήταν αυτά στους συμμετέχοντες. Ήθελαν να τρώνε περισσότερα από τα γεύματα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι σε σχέση με εκείνα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι (όπως ήταν αναμενόμενο), αλλά αυτό δεν ίσχυσε και για τα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα σε σχέση με εκείνα που ήταν χαμηλά σε λιπαρά.

Συγκεκριμένα, το παραπάνω αλάτι έκανε τους συμμετέχοντες να τρώνε 11% περισσότερη ποσότητα φαγητού και θερμίδων, ανεξάρτητα από το πόσο λίπος περιείχε το γεύμα.

Αλλά το πιο αποκαλυπτικό εύρημα προήλθε από εκείνους τους συμμετέχοντες, που ήταν πιο ευαίσθητοι στην γεύση του λίπους και οι οποίοι συνήθως τρώνε λιγότερο λίπος. Όταν γεύτηκαν τα γεύματα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, επέδειξαν πολύ καλό έλεγχο στην ποσότητα που κατανάλωσαν. Αλλά όταν οι ερευνητές προσέθεσαν αλάτι στο ίδιο φαγητό, ξαφνικά οι ίδιοι συμμετέχοντες "έχασαν τον έλεγχο" του πόσο πολύ έφαγαν.
Τα άτομα με έντονη ευαισθησία στο λίπος βρέθηκε ότι έτρωγαν τα αλμυρά τρόφιμα ακριβώς στις ίδιες ποσότητες με τα άτομα που δεν είχαν αντίστοιχη ευαισθησία στην γεύση του λίπους.

Αυτό υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλος επηρεάζεται τόσο πολύ από την γεύση του αλατιού, ώστε εξασθενίζει τα σήματα πληρότητας που μας κάνουν να νιώθουμε χορτασμένοι.

Το λίπος μπορεί εξακολουθεί φυσικά να αποτελεί βασική αιτία της υπερφαγίας. Τα υψηλά σε λιπαρά γεύματα οδήγησαν τους συμμετέχοντες στην μελέτη να καταναλώνουν κατά μέσο όρο 60% περισσότερες θερμίδες. Αλλά επειδή το λίπος είναι τόσο υψηλής ενεργειακής πυκνότητας, έτρωγαν σταθερά την ίδια ποσότητα φαγητού.
Αλλά τρώγοντας περισσότερο αλάτι, έτρωγαν και περισσότερο φαγητό. Το αλάτι, ως εκ τούτου, φαίνεται να οδηγεί άμεσα στην υπερβολική κατανάλωση λίπους, θερμίδων και φαγητού γενικότερα, κάτι που πρέπει να θυμάστε την επόμενη φορά που θα ανοίξετε μια σακούλα με πατατάκια.

Μεταβολισμός και αδυνάτισμα: Πώς να αυξήσετε τον ρυθμό που καίτε θερμίδες

Μεταβολισμός και αδυνάτισμα: Πώς να αυξήσετε τον ρυθμό που καίτε θερμίδες | Newsit.gr

Το βάρος σας είναι μια “πράξη εξισορρόπησης” και οι θερμίδες είναι μέρος αυτής της εξίσωσης. Οι διάφορες “εξειδικευμένες” δίαιτες μπορεί να σας υπόσχονται ότι η καταμέτρηση των υδατανθράκων ή η κατανάλωση μόνο μιας τροφής (πχ γκρέιπφρουτ) θα κάνει τα κιλά να εξαφανιστούν.

Μεταβολισμός - Αλλά όταν πρόκειται να ασχοληθείτε σοβαρά με ττο αδυνάτισμα, τότε οι θερμίδες είναι εκείνες που μετρούν πάντα.
Η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται όταν καίτε περισσότερες θερμίδες από όσες παίρνετε. Τόσο απλά! Μπορείτε να το κάνετε αυτό με τη μείωση των επιπλέον θερμιδών από τροφές και ποτά, η/και αυξάνοντας τις θερμίδες που καίγονται μέσα από τη σωματική δραστηριότητα και τον μεταβολισμό σας.
Δείτε μερικούς τρόπους να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας:

Αυξομείωση έντασης στην άσκηση

Την επόμενη φορά που θα πάτε για τρέξιμο, κολύμπι, ή ακόμα και για μια απλή βόλτα με τα πόδια, δοκιμάστε να ανεβάσετε ένταση και ρυθμό για 30 δευτερόλεπτα κάθε φορά, προτού επιστρέψετε στην κανονική ταχύτητα και ρυθμό αργότερα. Αυτή η τεχνική θα σας βοηθήσει να καταναλώνετε περισσότερο οξυγόνο και να αναγκάζετε τα μιτοχόνδρια στον οργανισμό σας να εργαστούν ακόμα σκληρότερα για να κάψει την ενέργεια που χρειάζεστε. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να ασκείστε για λιγότερο χρόνο.

Ω-3 λιπαρά οξέα

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα εξισορροπούν το σάκχαρο στο αίμα και μειώνουν τη φλεγμονή, βοηθώντας στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Μπορούν επίσης να μειώσουν την αντίσταση στην λεπτίνη (ορμόνη), που οι ερευνητές έχουν συνδέσει με το πόσο γρήγορα καίει το λίπος ο οργανισμός.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, αλλά έρευνες δείχνουν ότι περιέχει ουσίες που μπορούν να αυξήσουν τον μεταβολισμό σας. Συγκεκριμένα, εκείνοι που πίνουν πράσινο τσάι χάνουν περισσότερο σωματικό βάρος από όσους δεν πίνουν τσάι. Οι κατεχίνες που περιέχει βελτιώνουν την οξείδωση του λίπους και την παραγωγή θερμότητας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, για να το πετύχετε αυτό πρέπει να καταναλώνετε περίπου 250 ml πράσινου τσαγιού την ημέρα, κάτι που από μόνο του θα κάνει τον οργανισμό σας να κάψει 90 θερμίδες παραπάνω.

«Είμαι αυθεντική τσιγγάνα και από τους δύο γονείς»



«Ποτέ δεν έκρυψα ότι είμαι τσιγγάνα, ήρθε η στιγμή να απαντήσω»
Η Ειρήνη Μερκούρη δηλώνει για πρώτη φορά δημόσια στην Ρενέ Σαραντινού και στο περιοδικό Λοιπόν ότι είναι τσιγγάνα, κάτι που βέβαια δεν έκρυψε ποτέ.

Μου είπες ότι δεν σ’ έχει ρωτήσει ποτέ κάποιος αν είσαι τσιγγάνα.

Όχι, ποτέ δεν με ρώτησε κάποιος αν είμαι τσιγγάνα, δημοσίως τουλάχιστον και ήταν κάτι που το περίμενα. Σε ευχαριστώ που με ρωτάς γι’ αυτό. γιατί μου αρέσει πολύ να απαντήσω. Ποτέ δεν έκρυψα ότι είμαι τσιγγάνα, ήρθε η στιγμή να απαντήσω. Είμαι αυθεντική τσιγγάνα και από τους δύο γονείς. Όλοι οι παππούδες και οι γιαγιάδες μου ήταν τσιγγάνοι και είμαι πολύ περήφανη για αυτό. Μου αρέσει, το ζω, είμαι μέσα σ’ αυτό αλλά και απ’ έξω. Το θαυμάζω, ανέκαθεν το θαύμαζα. Έχει πολύ ενδιαφέρον κι αυτό το καταλάβαινα όσο μεγάλωνα.

Άρα, δεν έχεις αντιμετωπίσει ρατσισμό λόγω της τσιγγάνικης καταγωγής σου;

Όχι, δεν μπορώ να το πω αυτό. Πολλοί δεν το πίστευαν για μένα αυτό, ότι είμαι τσιγγάνα. Ο μπαμπάς μου είναι στα δικά μου χρώματα και η μαμά μου ήταν λίγο πιο άσπρη, με ανοιχτό χρώμα ματιών και οι δυο.


πηγή:www.zappit.gr