Ποιος είπε ότι πρέπει να αφιερώνεις ώρες
ολόκληρες στην κουζίνα για να μαγειρέψεις νόστιμα πιάτα; Βρήκαμε επτά
πραγματικά γρήγορες και εύκολες συνταγές για να ετοιμάσεις το πιάτο σου
στο άψε σβήσε.
To Cosmo.gr μπήκε στην κουζίνα και δοκίμασε επτά καλές συνταγές που δεν θέλουν κόπο αλλά τρόπο.
Εύκολες πατάτες γεμιστές
Υλικά
4 πατάτες μέτριες, λίγο μακρόστενες, βιολογικής καλλιέργειας
4 φέτες μπέικον
1 πιπεριά Φλωρίνης σε κομματάκια (από κονσέρβα)
1 κτσ μαϊντανό ψιλοκομμένο
100 γρ. τριμμένη γραβιέρα
αλατοπίπερο
1 κτγ πάπρικα
λίγο λάδι
Εκτέλεση
Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα (καλά πλυμένη) σε
αλατισμένο νερό για 15΄. Θέλουμε να «κρατούν» στο πιρούνι. Τις
αδειάζουμε σαν βάρκα και τις τοποθετούμε σε φωλιές από αλουμινόχαρτο. Τη
σάρκα την πολτοποιούμε με το μπέικον, προσθέτουμε το λάδι και τα
μπαχάρια. Ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά, αλλά κρατάμε λίγο,
ελάχιστο, τυρί για από πάνω. Γεμίζουμε τις πατάτες και πασπαλίζουμε με
το τυρί. Ψήνουμε σε μέτριο προς δυνατό φούρνο για περίπου 20΄. Λίγο
σκόρδο στο μείγμα εντείνει τη γεύση.
Κοτόπουλο λεμονάτο με πατάτες στο φούρνο
Υλικά (για περίπου τρεις μερίδες)
1 κοτόπουλο
6-7 πατάτες μέτριες
1 πιπεριά πράσινη μεγάλη
2 ντομάτες μέτριες γινωμένες
1 κουταλιά του γλυκού μουστάρδα
χυμό ενός λεμονιού
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Πλένουμε το κοτόπουλο. Το αλατοπιπερώνουμε και το
τοποθετούμε σε ένα μέτριο ταψί. Κόβουμε τις πατάτες και τις τοποθετούμε
σε ένα μπολ. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις τοποθετούμε και αυτές στο
ταψί. Από πάνω ρίχνουμε λίγο ρίγανη, το χυμό του λεμονιού, τις ντομάτες
ψιλοκομμένες και την πιπεριά σε ροδέλες. Τα ανακατεύουμε καλά όλα και
στο τέλος ρίχνουμε το λάδι ανακατεμένο με την μουστάρδα. Το βάζουμε στον
φούρνο για περίπου 1 ώρα στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσει το
κοτόπουλο και ελέγχουμε αν έχουν ψηθεί οι πατάτες.
Η καρμπονάρα του φοιτητή
Υλικά
Ένα πακέτο μακαρόνια σπαγγέτι
Ένα κουτί γάλα εβαπορέ (κατά προτίμηση light)
Ελάχιστο βούτυρο
250 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
2 κουτ. κορν φλάουρ
Μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι, Πιπέρι
Κεφαλοτύρι τριμμένο
Εκτέλεση
Βράζουμε τα μακαρόνια, σύμφωνα με τις οδηγίες που
αναγράφονται στο πακέτο και τα σουρώνουμε. Σε ένα τηγανάκι λιώνουμε το
βούτυρο και τσιγαρίζουμε το μπέικον. Μόλις μαραθεί το μπέικον,
προσθέτουμε το γάλα, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε σε σιγανή φωτιά,
ανακατεύοντας συνέχεια με σύρμα για να μη μας κολλήσει το γάλα. Όταν το
γάλα αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε το κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο
κρύο νερό, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 1-2 λεπτά μέχρι ν' αρχίσει
να πήζει. Αποσύρουμε το μίγμα από τη φωτιά προσθέτουμε το μαϊντανό και
το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα μακαρόνια. Προαιρετικά, μπορούμε να
προσθέσουμε στην συνταγή και φρέσκα μανιτάρια. Προσθέτουμε κεφαλοτύρι
τριμμένο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Η τυρόπιτα της τεμπέλας
Υλικά
7 κ. σούπας αλεύρι (για όλες της χρήσεις)
250 γρ. τυρί γραβιέρα
1 κ. σούπας baking powder
1/2 ποτήρι γάλα
3 κ. σούπας λάδι
5 αυγά
1 φακελάκι βανίλια
μπόλικο δυόσμο
Εκτέλεση
Μέσα σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το αλεύρι μας, το baking
powder και τα αυγά και τα χτυπάμε πολύ καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το
τυρί (τριμμένο), το γάλα, το λάδι και τη βανίλια και τα ανακατεύουμε.
Επίσης προσθέτουμε τον δυόσμο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180
βαθμούς, ενώ λαδώνουμε το ταψί. Ψήνουμε για περίπου 45-50 λεπτά.
Μπεκρή μεζέ
Υλικά
1 κιλό χοιρινό κρέας σε κομμάτια
1/2 κιλό κόκκινο κρασί
2 κουτ. σούπας πελτές
1 μέτριο κρεμμύδι
2 πράσινες πιπεριές
λάδι
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι, το αφήνουμε να κάψει
και σωτάρουμε για λίγο το κρεμμύδι ψιλοκομμέν και τις πιπεριές κομμένες
σε λεπτές φέτες. Μόλις πάρουν λίγο χρώμα, προσθέτουμε το κρέας και το
σωτάρουμε ώσπου να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Έπειτα προσθέτουμε
τον πελτέ ανακατέυουμε και τέλος, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το κρασί
στην κατσαρόλα. Αφήνουμε το κρέας να βράσει χωρίς καθόλου νερό (μόνο με
το κρασί). Όταν μαλακώσει, ο μεζές μας είναι έτοιμος.
Ψωμί σε μια ώρα
Υλικά
1 κουτάκι μπύρα
½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και τοποθετούμε τη ζύμη σε
λαδωμένη φόρμα. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (200 βαθμούς Κελσίου) για 1 ώρα
περίπου και το ψωμί είναι έτοιμο.Αν θέλουμε προσθέτουμε προαιρετικά
τυρί ή ελιές. Μπορούν να γίνουν πολύ εύκολα ατομικά ψωμάκια σε διάφορες
γεύσεις, ειδικά για το τραπέζι των γιορτών.
Σουφλέ με ψωμί του τοστ
Υλικά
10 φετές ψωμί τοστ
το 1/3 του πακέτου βιτάμ
1 φλυτζάνι του τσαγιού γάλα
2 κρέμες γάλακτος 3%λιπαρα
3-4 αυγά
1 κούπα γκούντα
1 κούπα ένταμ
1 κούπα ρεγκάτο
Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε ανάμεσα στις στρώσεις τυριού γαλοπούλα.
Εκτέλεση
Βουτυρώνουμε το πυρέξ και στρώνουμε τις φέτες του τοστ.
Όπου έχει κενά στο πυρέξ τα γεμιζουμε με κομμάτια απο τις φέτες. Τις
πιέζουμε ώστε να "στριμωχτούν". Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε τα τυριά με την
κρεμα γαλακτος, το γάλα και τα αυγά.Τα ρίχνουμε επάνω στα ψωμάκια και
ρίχνουμε κυβάκια από το βούτυρο διάσπαρτα. Το ψήνουμε στον αέρα στους
170-180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα, περίπου μισή
ώρα.
Πηγές:
Greekcook.gr,
Sintagespareas.gr,
Cookoo.gr,
Sintagoulis.gr