Θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί «βόμβα» μεγατόνων από την Fed και την ΕΚΤ, αν τα στελέχη και οι πρόεδροί τους ήταν ελεύθεροι να μιλήσουν όπως θα ήθελαν.
Η απόφαση Τραμπ να ορίσει τον Ντέιβιντ Ζάκς παλιό στέλεχος των περιβόητων πάλαι ποτέ «venture capitals», συνεργάτη του Μασκ (…) και από τους βασικούς αρχικούς παίκτες του PayPal, σε ρόλο υπεύθυνου από πλευράς Λευκού Οίκου για τα «κρυπτονομίσματα», είναι ίσως από τις κρισιμότερες αποφάσεις όσον αφορά την οικονομική πολιτική και το νομισματικό σύστημα για την επόμενη ημέρα.
Ο
λόγος είναι σαφής. Η νέα αμερικανική
κυβέρνηση «νομιμοποιεί» την είσοδο των
κρυπτονομιασμάτων από την «κερκόπορτα»
του Λευκού Οίκου, στην ανώτατη σφαίρα
της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας
στις ΗΠΑ. Που σημαίνει ότι και οι άλλοι
θα ακολουθήσουν…
Οι συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης είναι ακόμα δύσκολο να αξιολογηθούν αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία για τα οποία μπορούμε από τώρα να προβλέψουμε τις συνέπειες.
Τα
κρυπτονομίσματα είναι – μεταξύ άλλων
– «εργαλεία» άτυπων (μη εποπτευόμενων)
συναλλαγών, χωρίς καμία εποπτική αρχή
ή αντισυμβαλλόμενος να μπορεί να εγγυηθεί
την «αξίας» τους.
Τα επίσημα νομίσματα, όπως π.χ. το δολάριο, έλκουν την «αξία» τους από το γεγονός ότι αντιπροσωπεύουν την «αξία» οικονομιών εθνικών και μη (π.χ. ΗΠΑ, αλλά και Ευρωζώνη) και εκδίδονται από τα κρατικά θεσμικά όργανα, που έχουν συνταγματικά ορισθεί γι’ αυτό, όπως είναι οι Κεντρικές Τράπεζες.
Μέχρι το 1971 (Αύγουστος) η αξία των νομισμάτων καθοριζόταν επίσημα από την Συμφωνία του Μπρέτον Γουντς και στηριζόταν στην σταθερή σχέση μία Ουγκιά Χρυσού ίσον με 35 δολάρια.
Μετά την μονομερή ακύρωση από τις ΗΠΑ αυτής της «εγγύησης» και τις περιπέτειες που ακολούθησαν, η αξία των νομισμάτων υποστηρίχθηκε από τις εθνικές αποφάσεις να αποκτήσουν οι Κεντρικές Τράπεζες την λεγόμενη «ανεξαρτησία» τους, έτσι ώστε η διαχείριση του νομίσματος να εξαρτάται μόνο από τον κανόνα/προϋπόθεση της σταθερότητας των τιμών, ήτοι της σταθερότητας του νομίσματος. Και αυτό εξακολουθεί να ισχύει (…) μέχρι σήμερα σαν βάση εγγύησης των νομισμάτων παρά τις κρίσεις που έχουν μεσολαβήσει και ειδικά την κρίση του 2008 – 2009.
Τα κρυπτονομίσματα
Αντίθετα με τα εθνικά νομίσματα, που την αξία τους την εγγυάται το έθνος/κράτος εκδότης του νομίσματος και τα εποπτεύει η «ανεξάρτητη» Κεντρική Τράπεζα, τα κρυπτονομίσματα, αποτελούν προϊόν του blockchain και δεν έχουν αντισυμβαλλόμενο που να εγγυάται την σταθερότητα της αξίας τους. Η οποία επιπλέον δεν συσχετίζεται με θεσμικά κατοχυρωμένο άλλο «προϊόν», ή αξία που κυκλοφορεί.
Η μοναδική αιτία «αξίας» τους είναι η ανεξαρτησία από κάθε εποπτεία της συμφωνίας των μετόχων του, ότι έχει ή του αποδίδεται αξία (!). Εξ ού και το γεγονός ότι αποτελεί το κατ’ εξοχήν αντικείμενο κερδοσκοπίας με τεράστιες αλλαγές στην τιμολόγησή του εντός και εκτός χρηματιστηριακών αγορών ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.
Καταλαβαίνει κατά συνέπεια κανείς τι μπορεί να συμβεί στο διεθνές νομισματικό σύστημα, όταν αυτή η «Κερκόπορτα» ανοίξει στο υψηλότερο σημείο των χρηματαγορών και χωρίς καμία εποπτεία από την Fed ή την SEC των αμερικάνικων χρηματαγορών.
Υπενθυμίζουμε εδώ ότι για να αποφευχθεί αυτός ο ανεξέλεγκτος «κίνδυνος» για τις διεθνείς συναλλαγές, να αποσταθεροποιηθεί δηλαδή όχι μόνο το διεθνές εμπόριο αλλά και οι συναλλαγματικές συναλλαγές – γιατί αυτό θα μπορούσε να είναι ένα προφανές αποτέλεσμα – οι Κεντρικές Τράπεζες εδώ και 4 – 5 χρόνια επεξεργάζονται την συστηματική, αλλά κεντρικά εποπτευόμενη εισαγωγή της λειτουργίας ψηφιακών εθνικών νομισμάτων (ψηφιακό δολάριο, ευρώ, κ.λ.π.).
Ταυτόχρονα η BIS δηλαδή η Κεντρική Τράπεζα των Κεντρικών Τραπεζών στην Βασιλεία, δουλεύει με ένα διεθνές επιτελείο συγκροτημένο από τις Κεντρικές Τράπεζες, πάνω σε ένα διεθνές νομισματικό σύστημα συναλλαγής των ψηφιακών νομισμάτων που ετοιμάζουν οι Κεντρικές Τράπεζες. Και δεν είναι ακόμα έτοιμοι γι’ αυτό…
Αυτή την «κερκόπορτα» ανοίγει η νέα κυβέρνηση Τραμπ και είναι άγνωστο τι θα ακολουθήσει στην … «Βασιλεύουσα του Δολαρίου» και των άλλων εθνικών νομισμάτων. Προφανώς ο κίνδυνος για το δολάριο σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν θα έχει να κάνει με τους BRICS plus, αλλά τις ΗΠΑ και τις επιλογές που θα γίνουν στην Ουάσιγκτον και την Wall Street.
Μια εύκολη πρόβλεψη βέβαια είναι ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον ευθείας αμφισβήτησης των fiat νομισμάτων (πολύ δε περισσότερο αυτών που δεν έχουν το «προνόμιο» του δολαρίου, όπως το ευρώ), ο χρυσός θα αναδειχθεί ακόμα περισσότερο σαν το ασφαλές λιμάνι διάσωσης αξιών…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου