Χωρίς ιατρική περίθαλψη βρίσκεται το 3,6% των παιδιών, μικρότερων των 16 ετών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αύξηση κατά 125% μέσα σε 4 χρόνια εντοπίζεται στις ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες τους, όπως αποκαλύπτει η Eurostat.
Ωστόσο, η εικόνα για τα παιδιά στην Ελλάδα είναι καλύτερη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (26.5.2023) από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή – Εurostat.
Το ποσοστό των παιδιών που δεν έχουν ιατρική περίθαλψη προκύπτει από τον μέσο όρο των χωρών με τις υψηλότερες επιδόσεις στην ιατρική κάλυψη των παιδιών (Αυστρία, Λουξεμβούργο, Κροατία κ.α.) και των χωρών με τη χαμηλότερη ιατρική κάλυψη (Πολωνία, Λετονία, Ουγγαρία κ.α.) τόσο στην παιδιατρική όσο και στην οδοντιατρική περίθαλψη.
Συνολικά, οι ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες των παιδιών έχουν αυξηθεί κατά 125% μέσα σε τέσσερα χρόνια.
Συγκεκριμένα, από το 1,6% το 2017, άγγιξαν το 3,6% το 2021, έτος στο οποίο αναφέρεται η έρευνα.
Το 3,6% μάλιστα, σύμφωνα με τη Eurostat, πέφτει στο 3,4% στις μονογονεϊκές οικογένειες.
Τι σημαίνει, όμως, ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες; Σημαίνει ότι τα παιδιά δεν λαμβάνουν διάγνωση, αλλά και θεραπευτική παρέμβαση, όταν παρουσιάσουν ένα πρόβλημα υγείας.
Αναλυτικότερα:
Ιατρική φροντίδα παιδιών
Σύμφωνα με την Αρχή, τα παιδιά στην Αυστρία έχουν την καλύτερη ιατρική περίθαλψη, με τη χώρα να καταλαμβάνει τις χαμηλότερες επιδόσεις στις ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες με ποσοστό μόλις 0,3%.
Ακολουθεί το Λουξεμβούργο με 0,4% και η Κροατία με 0,9%.
Στη Μάλτα, τη Λιθουανία και την Κύπρο χωρίς περίθαλψη είναι 1,5% των παιδιών κάτω των 16 ετών.
Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 7η καλύτερη θέση, ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ στην παιδιατρική κάλυψη των παιδιών, με ποσοστό ακάλυπτων αναγκών που δεν ξεπερνά το 1,6%.
Από την άλλη πλευρά, τις χειρότερες επιδόσεις με τα υψηλότερα ποσοστά στις ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες των παιδιών έχει η Πολωνία με 7,3%, ενώ ακολουθεί η Λετονία με 6,4% και η Ουγγαρία με τη Ρουμανία στο 4,7%.
Στην Ισπανία, επίσης, το 4,6% των παιδιών δεν λαμβάνει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα.
Παιδοδοντιατρική φροντίδα
Η οδοντιατρική περίθαλψη φαίνεται να είναι ακόμη περισσότερο παραμελειμένη, με τις 27 χώρες της ΕΕ να καταλαμβάνουν το 4,4% κατά μέσο όρο στις ανεκπλήρωτες οδοντιατρικές ανάγκες των παιδιών.
Το 2017, το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνούσε το 2,6%.
Την καλύτερη οδοντιατρική κάλυψη έχουν: το Λουξεμβούργο με ακάλυπτο μόλις το 0,6% των παιδιών έως 16 ετών, η Κροατία με 0,8%, η Σουηδία με 1,1% και η Αυστρία με την Ιταλία, στο 1,2%.
Σ’ αυτήν την κατηγορία, επίσης, η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η καλύτερη θέση με 1,8%.
Χωρίς οδοντιατρική φροντίδα είναι τα παιδιά στη Λετονία με 7,7%, στην Ισπανία με 7,1%, την Ουγγαρία με 7%, τη Σλοβενία με 6,8% και την Πορτογαλία με 6,4%.
Δείτε τον σχετικό πίνακα της Eurostat:
Αυξημένες οι ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες στους ενήλικες
Αντίστροφες επιδόσεις φαίνεται να έχει η χώρα μας στην ιατρική κάλυψη των ενηλίκων.
Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στα μέσα του μήνα, από το Ινστιτούτο Πολιτικών Οικονομικών Κοινωνικών Ερευνών (Ι.Π.Ο.Κ.Ε.) και η οποία φέρει τον τίτλο «Ο αντίκτυπος της υπο-επένδυσης στο Φάρμακο & τις Υπηρεσίες Υγείας», η υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας στη χώρα μας σε σχέση με τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, αλλά και του μέσου όρου των 27 χωρών της Ευρώπης (ΕΕ-27) έχει επιφέρει σημαντική επιβάρυνση στους δείκτες υγείας και ποιότητας ζωής των Ελλήνων.
Η κατάσταση αυτή προκαλεί ανεκπλήρωτες ανάγκες στην υγειονομική κάλυψη των πολιτών, με προεξάρχουσες την ανάγκη για οδοντιατρική περίθαλψη και τη βοήθεια στο σπίτι.
Από τη μελέτη προκύπτει πως η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση των χωρών της Ευρώπης όσον αφορά την ικανοποίηση των αναγκών των ενήλικων ασθενών.
Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια από το 10% που ήταν οι ανεκπλήρωτες ανάγκες των πολιτών στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, σήμερα έχουν εκτοξευθεί στο 27%.
Μάλιστα, προέκυψε πως οι Έλληνες άνω των 16 ετών, δηλώνουν τη χαμηλότερη ικανοποίηση από την περίθαλψη που λαμβάνουν.
Συγκεκριμένα, το 45% των Ελλήνων δηλώνουν ικανοποίηση από το σύστημα υγείας έναντι του 96,5% των Ελβετών, του 94% των Δανών, και του 91% των Ισπανών.
Από περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι η επένδυση στην υγεία αυξάνει σημαντικά την ευημερία των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά των Ελλήνων.
Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου