Ο πλανήτης μας είναι γεμάτος με απίθανα μέρη, υπάρχουν ωστόσο μερικά μέρη τα οποία είναι “απαγορευμένα”, καθώς κανείς δεν μπορεί να τα επισκεφτεί, είτε γιατί μπορεί να αποδειχτούν μοιραία για την ζωή του, είτε γιατί προστατεύουν σπουδαία μυστικά.
Από το “θανατηφόρο” Ilha de Queimada Grande της Βραζιλίας, το Νησί των Φιδιών όπως το λένε, έως το αδιαπέραστο θησαυροφυλάκιο που υποτίθεται ότι κατέχει τη μυστική συνταγή Coca-Cola, δείτε παρακάτω μερικά μέρη στον κόσμο που δεν μπορείτε να εξερευνήσετε αυτοπροσώπως.
Νησί των Φιδιών
Το Ilha da Queimada Grande, ή Νησί των Φιδιών, είναι ένα νησί στα ανοικτά των ακτών της Βραζιλίας που φιλοξενεί ένα σπάνιο και απίστευτα θανατηφόρο είδος φιδιού που ονομάζεται “χρυσή οχιά”. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, υπάρχει ένα έως πέντε φίδια σε κάθε τετραγωνικό μέτρο γης (Μια δημογραφική έρευνα στην περιοχή έδειξε ότι αυτοί οι αριθμοί είναι πιθανώς υπερβολή, αλλά παρόλα αυτά, σίγουρα υπάρχουν πολλά φίδια στο νησί.)
Το Bothrops insularis είναι η επιστημονική ονομασία του εξαιρετικά δηλητηριώδους φιδιού, ένα είδος οχιάς σε αποχρώσεις κίτρινου και καφέ. Πρόκειται τα πλέον θανάσιμα είδη φιδιού στον κόσμο, καθώς οι τοξίνες του σκοτώνουν άνθρωπο σε λιγότερο από μία ώρα.
Τα μυστικά αρχεία του Βατικανού
Εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται το Βατικανό στη Ρώμη κάθε χρόνο, αλλά υπάρχει τουλάχιστον ένα μέρος που είναι αυστηρά εκτός ορίων. Πρόκειται για Τα μυστικά αρχεία του Βατικανού, ένα κτίριο όπου φυλάσσονται τα κρατικά έγγραφα και η αλληλογραφία του κράτους του Βατικανού. Αποτελούν ιδιοκτησία του εκάστοτε Πάπα, και με τον θάνατο ή παραίτηση του η ιδιοκτησία περνά στον επόμενο Πάπα. Έως τις αρχές του 17ου αιώνα βρίσκονταν στην βιβλιοθήκη του Βατικανού, διαχωρίστηκαν όμως μετά από ενέργεια του Πάπα Παύλου Ε´ στον δικό τους χώρο με εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση. Παρέμειναν απρόσιτα σε εξωτερικούς μελετητές έως το 1881, όταν ο Πάπας Λέων ΙΓ´ επέτρεψε την μερική πρόσβαση περιορισμένων τμημάτων αρχείου σε εξωτερικούς μελετητές, ρύθμιση που ισχύει έκτοτε.
Αιτήσεις για είσοδο γίνονται δεκτές μόνο σε εγκεκριμένους μελετητές με επιστημονικό ενδιαφέρον και με επαρκείς γνώσεις έρευνας σε αρχείο. Προκειμένου να γίνουν δεκτοί, χρειάζονται συστατική επιστολή από ακαδημαϊκό ή ερευνητικό ίδρυμα ή από εμπειρογνώμονα ιστορικό. Δεν γίνονται δεκτοί προπτυχιακοί φοιτητές.Υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση στο αρχείο, όπου απαγορεύεται η πρόσβαση σε οποιοδήποτε υλικό μετά το 1939, ενώ υπάρχει ένα ολόκληρο τμήμα σχετικά με τις προσωπικές σχέσεις με τους καρδιναλίους στο οποίο απαγορεύεται η πρόσβαση από το 1922 και έπειτα.
Svalbard Global Seed Vault
Το Svalbard Global Seed Vault βρίσκεται βαθιά μέσα σ’ ένα βουνό, σ’ ένα απομακρυσμένο νησί στο αρχιπέλαγος του Svalbard, 300 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου. Ιδρύθηκε από τη νορβηγική κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 2008 και είναι η μεγαλύτερη τράπεζα σπόρων στον κόσμο.
Κιβώτια σπόρων απ’ όλο τον κόσμο, αποστέλλονται στο Global Seed Vault για ασφαλή και μακροχρόνια αποθήκευση σε ψυχρούς και στεγνούς θαλάμους. Είναι μία από τις πιο ασφαλείς εγκαταστάσεις στον κόσμο, σχεδιασμένη να επιβιώσει ακόμη και μετά από μια παγκόσμια καταστροφή. Βρίσκεται 120 μέτρα μέσα σε ένα βουνό από ψαμμίτη στο νησί Spitsbergen και φυλάσσεται από αξιόπιστα συστήματα ασφαλείας.
Θησαυροφυλάκιο της Coca-Cola
Το 1919 το μόνο γραπτό αντίγραφο της συνταγής της Coca-Cola μπήκε στο χρηματοκιβώτιο της Guaranty Bank στη Νέα Υόρκη και το 1925 μεταφέρθηκε στην Trust Company Bank της Ατλάντα. Στις 8 Δεκεμβρίου 2011, η εταιρεία έφτιαξε το δικό της θησαυροφυλάκιο μέσα στο θεματικό πάρκο World of Coca-Cola στην Ατλάντα το οποιο βρίσκεται σε δημόσια θέα.
Σύμφωνα με την εταιρεία, μόνο δύο υπάλληλοι γνωρίζουν ολόκληρη την συνταγή σε κάθε δεδομένη στιγμή και δεν τους επιτρέπεται να ταξιδεύουν μαζί. Όταν κάποιος πεθάνει, ο άλλος πρέπει να επιλέξει έναν διάδοχο μέσα από την εταιρεία και να μεταδώσει το μυστικό σε αυτό το άτομο. Η ταυτότητα των δύο υπαλλήλων είναι μυστική.
Σπήλαιο Lascaux
Το σπήλαιο Lascaux στη Γαλλία, το οποίο ανακαλύφθηκε το 1940, είναι ένα από τα πλέον σημαντικά σπήλαια με παλαιολιθικής εποχής τοιχογραφίες, ιδιαίτερα διακρινόμενες όχι μόνον ως προς τον αριθμό τους αλλά και ως προς την αισθητική τους.
Το σπήλαιο, το οποίο έχουν αποκαλέσει “Καπέλα Σιξτίνα των τοιχογραφιών”, άνοιξε στο κοινό το 1948 και έκλεισε μόνιμα μετά από μόλις 15 χρόνια, καθώς παρατηρήθηκαν αλλοιώσεις κυρίως από το διοξείδιο του άνθρακα που παραγόταν από τους επισκέπτες. Αν και το Lascaux είναι πλέον εκτός ορίων για τους επισκέπτες, οι οπαδοί της αρχαιολογίας μπορούν το “αντίγραφο” του, το οποίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1970 προκειμένου το αρχικό να παραμείνει στις φυσικές του συνθήκες και να διατηρηθεί.
Ουλουρού
Το Ουλουρού, γνωστό και ως Άγερς Ροκ, είναι μεγάλος μονόλιθος από ψαμμίτη στο νότιο άκρο της Βόρειας Επικράτειας, στην κεντρική Αυστραλία. Ο μονόλιθος, ο οποίος αποτελείε ιερό τόπο για τους Ανανγκού, του Αβορίγινες της περιοχής, έχει ύψος 348 μέτρα και περιφέρεια 9,4 χιλιόμετρα.
Το φυσικό μνημείο που είναι εγγραγραμμένο στον κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco από το 1987, έκλεισε οριστικά για το κοινό τον Οκτώβριο του 2019, καθώς είχε γίνει μεγάλη αντιπαράθεση για την αναρρίχηση των τουριστών στον βράχο. Πλέον οι τουρίστες μπορούν να επισκεφτούν την περιοχή (απαγορεύεται η αναρριχηση), και σύμφωνα με έναν μύθο, καλό είναι να αφήσουν ανέγγιχτη την περιοχή, καθώς μια κατάρα συνόδεσευ τους τουρίστες που είχαν συλλέξει πέτρες από την περιοχή.
Περιοχή 51
Η Περιοχή 51, επίσημα γνωστή ως Λίμνη Γκρουμ ή Αεροδρόμιο Χόμι, είναι απομακρυσμένη μονάδα της Αεροπορικής Βάσης Έντουαρντς. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Νεβάδα στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, 133 χλμ. βόρεια-βορειοδυτικά του Λας Βέγκας. Επίσημα ο πρωταρχικός σκοπός της βάσης είναι απροσδιόριστος, ωστόσο με βάση τα ιστορικά στοιχεία, πιθανόν να υποστηρίζει την εξέλιξη και δοκιμή πειραματικών αεροσκαφών και οπλικών συστημάτων.
Η έντονη μυστικότητα που περιβάλλει τη βάση είναι συχνά θέμα για διάφορες θεωρίες συνωμοσίας και θεάσεις Άγνωστου Ταυτότητας Ιπτάμενων Αντικειμένων (ΑΤΙΑ). Έχει χρησιμοποιηθεί ως εξωγήινη βάση σε πολλές Αμερικανικές τηλεοπτικές εκπομπές και πολλοί Αμερικάνοι υποστηρίζουν αυτή την θεωρία και στην πραγματική τους ζωή. Υπάρχουν όμως κάποιοι επιστήμονες που πιστεύουν ότι σε εκείνη την βάση η Αμερικανική κυβέρνηση κατασκευάζει αεροσκάφη παρόμοια με ΑΤΙΑ. Παρά το γεγονός ότι η βάση δεν έχει κηρυχθεί ως μυστική, όλες οι έρευνες και τα γεγονότα που αφορούν την περιοχή 51 είναι απόρρητες πληροφορίες. Τον Ιούλιο του 2013, μετά από μια αίτηση που είχε υποβληθεί το 2005 από την FOIA, η CIA αναγνώρισε δημοσίως για πρώτη φορά την ύπαρξή της με τον αποχαρακτηρισμό εγγράφων που περιέχουν λεπτομέρειες για την ιστορία και τον σκοπό της περιοχής 51.
Room 39
Στην Βόρειο Κορέα λειτουργεί ένας μυστικός οργανισμός για πάρα πολλά χρόνια με το όνομα Room 39. Σκοπός του οργανισμού είναι η διατήρηση του δημόσιου ταμείου σε καλά επίπεδα για τον εκάστοτε πρόεδρο της χώρας. To Room 39 δημιουργήθηκε από τον πρωθυπουργό Kim Il-sung στα τέλη του 70′ και αποτελεί κατά πολλούς πυλώνα της δυναστείας των Kim.
Έχει υπολογιστεί ότι ο οργανισμός φέρνει έσοδα της τάξεως των 500 εκατομμυρίων έως 1 δισεκατομμυρίου ανά έτος και μπορεί να είναι αναμεμιγμένο σε παράνομες δραστηριότητες όπως πλαστογραφημένα χαρτονομίσματα, παραγωγή παράνομων ουσιών και διεθνείς ασφαλιστικές απάτες.
Θεωρείτε ένα από τα πιο δύσκολα προσβάσιμα γραφεία στον πλανήτη αν αναλογιστεί κανείς ότι ακόμα και η είσοδος στην χώρα είναι πολύ δύσκολη.
Νησί Poveglia
Το “στοιχειωμένο” νησί Poveglia βρίσκεται κοντά στη Βενετία, δεν έχει ιδιοκτήτες και απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος στο χώρο. Ο μύθος λέει ότι πάνω από 160.000 άνθρωποι κάηκαν εκεί κατά τη διάρκεια του “Μαύρου Θανάτου”.
Το νησί χρησιμοποιούνταν ως κλινική στο ξέσπαμα του “Μαύρου θανάτου”, της πανούκλας. Το 1922 κατασκευάστηκε εκεί ψυχιατρική κλινική. Ο επικεφαλής γιατρός βασάνισε και σφαγίασε πολλούς ασθενείς του πριν τρελαθεί και αυτοκτονήσει.
Το νησί, σε γενικές γραμμές, δεν το πλησιάζει κανείς… Ακόμη και οι ψαράδες δεν τολμούν να ρίξουν τα δίχτυα τους στις ακτές, με το φόβο της συλλογής ανθρώπινων οστών!
Πηγή:www.perpetual.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου