ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2025

Explainer video: Οι ερωτήσεις στο ChatGPT δεν είναι τόσο αθώες - Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ΑI


Η χρήση των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται να έχει αρχίσει να γίνεται αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας των ανθρώπων και ιδιαίτερα των νεότερων: Είτε πρόκειται για την απάντηση σε ένα e-mail, είτε σε ένα φίλο με τον οποίο έχουμε τσακωθεί, είτε ακόμη και για να δημιουργήσουμε φανταστικές ιστορίες βασισμένες στον κοινωνικό μας περίγυρο, η τεχνητή νοημοσύνη είναι πανταχού παρούσα.

Και ενώ πολλοί και πολλές έχουμε διερωτηθεί εάν θα χάσουμε τη δουλειά μας στο μέλλον λόγω της ανάπτυξης αυτών των εργαλείων, έχουμε άραγε ποτέ διερωτηθεί για το περιβαλλοντικό κόστος που έχουν αυτά τα εργαλεία;

Κάθε λέξη σε μια προτροπή τεχνητής νοημοσύνης αναλύεται σε ομάδες αριθμών που ονομάζονται «token IDs» και αποστέλλεται σε τεράστια κέντρα δεδομένων - μερικά μεγαλύτερα από γήπεδα ποδοσφαίρου - που τροφοδοτούνται από μονάδες άνθρακα ή φυσικού αερίου, όπως εξηγεί το CNNi. Εκεί, στοίβες μεγάλων υπολογιστών παράγουν απαντήσεις μέσω δεκάδων γρήγορων υπολογισμών.

Όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να χρειαστεί έως και 10 φορές περισσότερη ενέργεια για να ολοκληρωθεί από μια συνηθισμένη αναζήτηση Google, σύμφωνα με μια συχνά αναφερόμενη εκτίμηση του Ινστιτούτου Έρευνας Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, οι σύνθετες ερωτήσεις σε ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης μεγάλου γλωσσικού μοντέλου (LLM) παράγουν έως και έξι φορές περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις ερωτήσεις με συνοπτικές απαντήσεις.

Τα «έξυπνα» συστήματα, δε, μεγάλου γλωσσικού μοντέλου (LLM) που είχαν περισσότερες ικανότητες συλλογισμού παρήγαγαν έως και 50 φορές περισσότερες εκπομπές άνθρακα από τα απλούστερα συστήματα για να απαντήσουν στο ίδιο ερώτημα.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Συνήθως, αυτά τα πιο έξυπνα, πιο ενεργοβόρα συστήματα έχουν δεκάδες δισεκατομμύρια περισσότερες παραμέτρους από τα μικρότερα, πιο συνοπτικά μοντέλα.

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι οι προσπάθειες να γίνουν πιο έξυπνα τα εργαλεία αυτά, δεν είναι τόσο ακίνδυνες για το περιβάλλον.

Επομένως, όπως μας προειδοποιούν οι ειδικοί, καλό είναι να χρησιμοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη με σύνεση.


Πηγή:www.cnn.gr

Συνταγή για αρνί μπούτι στη λαδόκολλα με μυρωδικά και σκόρδο

 


Μαλακό και ζουμερό

Επειδή μαζευόμαστε σιγά σιγά, οι παρέες, αυτή είναι μια συνταγή που θα κάνει μεγάλη επιτυχία.

Αρνάκι στη λαδόκολλα, το απόλυτο crowdpleaser.

Το ψήνουμε ολόκληρο, με τα μυρωδικά και τα σκορδάκια του και το σερβίρουμε σε ξύλο κοπής με μουστάρδα ή καυτερή σάλτσα και πίτες.

Αν θέλουμε, φτιάχνουμε και πατατούλες, ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο μαγειρέματος, γίνεται τόσο μαλακό σαν pulled και μπορούμε να το φάμε, τυλιγμένο σε πιτούλες, διαφορετικά από τον κλασικό τρόπο.

Αν η παράδοση σας καλεί, μπορείτε να σερβίρετε, ένα δροσερό τζατζίκι με το αρνάκι σας.


Αρνίσιο μπούτι στη λαδόκολλα

Υλικά:

  • 2 κιλά αρνίσιο μπούτι

  • 5 κλωναράκια δυόσμο 

  • 5 κλωναράκια δεντρολίβανο

  • 4 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • αλάτι χοντρό – φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • 1 λεμόνι

Εκτέλεση:

Τρίβουμε το κρέας με το λεμόνι, που έχουμε κόψει στα δύο και στύβουμε ταυτόχρονα πάνω του τον χυμό.

Μέσα σε ένα ταψί ή λαμαρίνα απλώνουμε 4 λαδόκολλες, 2 σε σταυρό και 2, πάνω τους σε X. Tοποθετούμε τα μυρωδικά, ολόκληρα τα κλωνάρια και τα σκόρδα.

Ακουμπάμε πάνω τους το κρέας.

Ρίχνουμε πάνω του το ελαιόλαδο και το αλείφουμε να πάει παντού με τα χέρια μας.
Αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα, παντού.

Κλείνουμε τη λαδόκολλα σε πακέτο για να μην φύγουν οι χυμοί του κρέατος.

Ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στις 
αντιστάσεις, έπειτα χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 2 ώρες, μέχρι να μελώσει το κρέας και να ψηθεί στα ζουμιά του.

Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το κρέας να σταθεί για 20΄ τυλιγμένο.

Ύστερα ανοίγουμε τις λαδόκολλες μεταφέρουμε ολόκληρο το μπούτι σε ξύλο κοπής ή σε πιατέλα και περιχύνουμε με τα υγρά του.

Πηγή:www.newsit.gr

Συνταγή για χοιρινές μπριζόλες με πατάτες στον φούρνο

 


Μαμαδίστικη νοστιμιά

Ένα κατεξοχήν μαμαδίστικο φαγητό, που μελώνει στον φούρνο.

Ετοιμάζεται μέσα σε ένα ταψί χωρίς καμία προετοιμασία και αν κόψουμε τις πατάτες μικρές, τότε θα ψηθούν στον ίδιο χρόνο με το κρέας.

Αν θέλετε μπορείτε να χαράξετε περιμετρικά με το μαχαίρι τις μπριζόλες στα σκληρά σημεία λίπους για να βγει γεύση στο ταψί.

Μια ντοματοσαλάτα είναι αυτό που χρειάζεται αυτό το φαγητό και φρέσκο ψωμάκι.

Αν είστε μερακλήδες, φτιάξτε μια σως φέτας, που ταιριάζει επίσης απίστευτα, γευστικά.


Χοιρινές μπριζόλες με πατάτες

Υλικά:

  •  1 φλ. ελαιόλαδο 

  • χυμός από 2 λεμόνια

  • 1 κ.σ. μουστάρδα

  • 1 κ.γ. μέλι

  • 2 σκελίδες σκόρδο

  • 1,5 κιλό πατάτες κομμένες σε μικρά κυβάκια

  • 1,5 κιλό χοντροκομμένες χοιρινές μπριζόλες (με κόκκαλο ή λαιμού)

  • αλάτι – πιπέρι

  • 1 ποτήρι νερό

  • ρίγανη αποξηραμένη

Εκτέλεση:

Χτυπάμε στο μούλτι το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, την μουστάρδα, το μέλι και το σκόρδο.

Βάζουμε σε γάστρα ή σε ταψί, τις πατάτες και τις μπριζόλες και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και νερό, σκεπάζουμε με καπάκι τη γάστρα ή με αλουμινόχαρτο το ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά.

Βγάζουμε το σκέπασμα και ψήνουμε για ακόμη 30 λεπτά, να πάρει χρώμα το φαγητό μας.

Αν μας αρέσει, βάζουμε λίγη ρίγανη, στο τέλος, όμως, για να μην πικρ

ίσει το φαγητό.

Πηγή:www.newsit.gr