ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Κυριακή 27 Απριλίου 2025

Ροπαλάκια κοτόπουλο με γεύση μπάρμπεκιου: η συνταγή που θα φτιάχνετε κάθε εβδομάδα

 


Το ψήσιμο στη σχάρα, σίγουρα, δεν είναι για όλους. Τα νόστιμα, τρυφερά ροπαλάκια κοτόπουλου, με γεύση barbeque, σίγουρα είναι. Γι’ αυτό και γίνονται ανάρπαστα μόλις η πιατέλα ακουμπήσει στο τραπέζι.

Αν, λοιπόν, δεν έχετε ψησταριά ή ο καιρός σας πάει κόντρα, υπάρχει τρόπος για να φτιάξετε ψητό κοτόπουλο μπάρμπεκιου, στον φούρνο. Το μόνο που ζητάει από εσάς, είναι να το μαρινάρετε από πριν.

Όλοι θέλουμε τη νοστιμιά από ένα τραγανό μπουτάκι κοτόπουλου, που βγάζει μια ελαφρά καπνισμένη γεύση, έχει τραγανή πετσούλα, απαιτεί τη λιγότερη δυνατή προσπάθεια στο μαγείρεμα και γίνεται τέλειο κάθε φορά.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε έτοιμη σάλτσα barbeque ή να φτιάξετε τη δική σας σπιτική σάλτσα barbeque, με υλικά από το ντουλάπι σας. Όπως και αν το κάνετε, θα χρειαστείτε μόνο τα ροπαλάκια ή κοπανάκια του κοτόπουλου και επάλειψη από την καπνιστή σάλτσα μπάρμπεκιου.

Πώς να φτιάξετε μπάρμπεκιου κοτόπουλο στον φούρνο

Υλικά:

.1 κιλό ροπαλάκια κοτόπουλου με κόκαλο και δέρμα

  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

  • 1/2 φλιτζάνι σάλτσα μπάρμπεκιου – χωρισμένη

Εκτέλεση:

Μαρινάρουμε το κοτόπουλο: Βάζουμε τα ροπαλάκια του κοτόπουλου σε ένα ρηχό πιάτο και αλατίζουμε και τις δύο πλευρές Τα αλείφουμε με την μισή ποσότητα της σάλτσας BBQ, κρατώντας την υπόλοιπη για μετά.

Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστούν για τουλάχιστον 30 λεπτά ή έως 8 ώρες.

Τοποθετούμε τη σχάρα του φούρνου ψηλά, πάνω από τη μέση.

Βάζουμε, με απόσταση, τα μαριναρισμένα ροπαλάκια, σε σχάρα, που έχουμε βάλει μέσα στο ρηχό ταψί, ώστε να ξεροψηθούν και από κάτω και να αποφύγουμε το πάνιασμα στην πέτσα.

Ψήνουμε σε δυνατό γκρίλ τα ροπαλάκια, γυρίζοντάς τα, για να πάρουν χρώμα σε όλες τις πλευρές, 7-10 λεπτά.

Βγάζουμε το ταψί, με το κοτόπουλο, τοποθετούμε τη σχάρα του φούρνου, στη μέση και αλλάζουμε τη ρύθμιση ψησίματος, σε αέρα, 180 βαθμούς.

Αλείφουμε το κοτόπουλο παντού με όλη την υπόλοιπη σάλτσα μπάρμπεκιου, κρατώντας μια κουταλιά της σούπας για την τελευταία επάλειψη.

Επιστρέφουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 15 λεπτά. Γυρίζουμε το κοτόπουλο και αλείφουμε με την υπόλοιπη σάλτσα, στα σημεία, όπου χρειάζεται.

Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 με 20 λεπτά.


Σερβίρετε τα ροπαλάκια με λίγη ακόμη σάλτσα μπάρμπεκιου στο τραπέζι και θα δείτε ότι ακόμη και οι πιο επιλεκτικοί τύποι, θα αφήσουν, μόνο τα κόκκαλα.

Πηγή:www.newsit.gr

Ψητό κοτόπουλο με βούτυρο αντσούγιας και προζυμένια κρουτόν

 


Το πιο νόστιμο κοτόπουλο φούρνου που έχετε φάει

Όταν διάβασα αυτή τη συνταγή, στο βιβλίο της Alison Roman, “Dining In” αμέσως άρχισα την κριτική: «πολύ σκόρδο, τι δουλειά έχει η αντσούγια με το κοτόπουλο…» και άλλα τέτοια.

Μετά, άρχισα να απαντώ σε κάθε μία ένστασή μου: σκόρδο βάζουμε και εμείς στο παραδοσιακό κοτόπουλο με πατάτες. Αντσούγια έχει και το ντρέσινγκ της σαλάτας του Καίσαρα, που συνήθως έχει και κοτόπουλο.

Ύστερα, έπεσα πάνω σε μια ανάρτηση, γνωστής Βρετανίδας foodie, που έλεγε τα καλύτερα για την συγγραφέα της συνταγής και ότι την φτιάχνει σχεδόν κάθε Κυριακή και ότι ήταν η καλύτερη και νοστιμότερη που έχει φτιάξει ποτέ.

Έπρεπε να τη δοκιμάσω!

Και οποία έκπληξη! Το κοτόπουλο ήταν νοστιμότατο, ζουμερό, με υπέροχους χυμούς στο ταψί, μέσα στους οποίους ψήθηκαν τα κρουτόν του προζυμένιου ψωμιού. Δεν μας έλειψαν οι πατάτες, αφού τα κρουτόν είχαν και νοστιμιά και τραγανότητα. Μία πράσινη σαλάτα, μόνο και το γεύμα, ήταν έτοιμο.

Ψητό κοτόπουλο με βούτυρο αντσούγιας

Υλικά:

  • 1 κοτόπουλο 1,5 – 2 κιλά

  • αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • 4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

  • 10 φιλέτα αντσούγιας (ψιλοκομμένα)

  • 2 σκελίδες σκόρδο (πολτοποιημένες)

  • 1 κεφάλι σκόρδο (κομμένο στη μέση)

  • 5 κλωναράκια φρέσκο ​​θυμάρι

  • 5 κλωναράκια φρέσκια ριγανη και/ή δεντρολίβανο

  • 2 μικρά κόκκινα κρεμμύδια (χωρίς τη φλούδα και κομμένα στα τέσσερα)

  • 1/2 φρατζόλα προζυμένιο ψωμί (κομμένη σε κομμάτια 5 εκατοστών)

  • 1/2 φλιτζάνι φρέσκο ​​μαϊντανό (χοντροκομμένο)

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς.

Στεγνώνουμε το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας και αλατοπιπερώνουμε, καλά.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με ένα πιρούνι, μέχρι να γίνουν μια πάστα, το βούτυρο, τις αντζούγιες, το πολτοποιημένο σκόρδο και αλατοπίπερο.

Αλείφουμε, με αυτό το βούτυρο, το κοτόπουλο παντού: μέσαέξω, σε κάθε πτυχή και αν μπορούμε και κάτω από το δέρμα.

Βάζουμε στην κοιλότητα του κοτόπουλου, τα δύο μισά του σκόρδου και τα βότανα και το τοποθετούμε σε ένα ταψί, με τα κρεμμύδια γύρω του.

Ψήνουμε για 25 έως 35 λεπτά σε δυνατή θερμοκρασία, για να πάρει χρώμα το κοτόπουλο.

Ύστερα μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο και τα κρεμμύδια να χρυσαφίσουν, άλλα 25 με 30 λεπτά.

Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε ξύλο κοπής ή μεγάλη πιατέλα και το σκεπάζουμε, αφήνοντας πίσω, στο ταψί, τους χυμούς και τα κρεμμύδια.

Δυναμώνουμε πάλι τον φούρνο στους 220 και ρίχνουμε τα κομμάτια του ψωμιού, μέσα στους χυμούς μαγειρέματος στο ταψί, κουνώντας και γυρνώντας τα, για να απορροφήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο από το υγρό.

Βάζουμε το ταψί στον φούρνο για να ροδίσουν τα κρουτόν, 10 με 15 λεπτά.

Σερβίρουμε μαζί με το κοτόπουλο, τα ψητά κρεμμύδια και τον μαϊντανό παρασπαλισμένο γύρω και πάνω, από την πιατέλα.

Πηγή:www.newsit.gr

Συνταγή για Bianco: Ψάρι και πατάτες σε λεμονάτη σάλτσα

 


Παραδοσιακή Κερκυραϊκή ρετσέτα


Πάνω από αυτό το πιάτο «μαλώνουν» τα Βενετσιάνικα και τα Μεσογειακά «στοιχειά» της κουζίνας.

Διαφωνούν για το ποιο έδωσε τις περισσότερες επιρροές σε αυτό το υπέροχο φαγητό που είναι άριστο δείγμα νοστιμιάς, μέσα από απλά υλικά.

Το Bianco, που σημαίνει λευκό, είναι παραδοσιακό Κερκυραϊκό πιάτο, με ψάρι και πατάτες σε λευκή, λεμονάτη σάλτσα.

Στην Κέρκυρα, οι νοικοκυρές, προτιμούν τον ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο, αλλά στα καλά εστιατόρια, το μαγειρεύουν με ρολό φιλέτο μπακαλιάρου ή ολόκληρα πετρόψαρα.

Εάν θέλετε να βάλετε φρέσκο ψάρι, προτιμήστε κέφαλοκαπόνιστήραροφό, ή σφυρίδα, περίπου 1,5 κιλό, καθαρισμένο από λέπια και εντόσθια.


Κερκυραϊκό Bianco

Υλικά:

  • 6 κομμάτια ρολό μπακαλιάρο (αποψυγμένο)

  • 10 πατάτες

  • 6 σκελίδες σκόρδο

  • 200 ml ελαιόλαδο (ήπιο)

  • 2 λεμόνια

  • νιφάδες αλατιού

  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό, προαιρετικά, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε χοντρά, στρογγυλά κομμάτια.

Καθαρίζουμε τα σκόρδα και τα πολτοποιούμε.

Σε μια πλατιά κατσαρόλα (σοτέζα) τοποθετούμε τις πατάτες και το σκόρδο.

Πάνω τους τοποθετούμε τα φιλέτα του ψαριού και περιχύνουμε με ελαιόλαδο.

Πασπαλίζουμε με τις νιφάδες αλατιού και το πιπέρι και προσθέτουμε κρύο νερό να καλυφθούν τα υλικά και να βράσει το φαγητό.

Αφήνουμε να πάρει μια βράσει σε δυνατή φωτιά και κατόπιν σιγοβράζουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.

Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και κουνάμε την κατσαρόλα, πριν την βγάλουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε λίγο πιπέρι ακόμη, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο ωμό ελαιόλαδο.

Πηγή:www.newsit.gr