ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2025

Συνταγή για σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια

 


Προσαρμόστε το σκόρδο όσο αντέχετε

Έχουμε συνηθίσει να τρώμε τη σκορδαλιά με μπακαλιάρο.

Ωστόσο, τρώγεται με όλα τα ψάρια, τηγανητά, βραστά ή ψητά. Αλλά και με βραστό κρέας και κοτόπουλο ή και με σκέτα βραστά χόρτα ή παντζάρια.

Η συνηθέστερη για τη σκορδαλιά είναι με πατάτα, αλλά υπάρχει και η εκδοχή με ψωμί και με καρύδια και ψωμί, μαζί.

Tip 1: Τα καρύδια, πρέπει να είναι καλής ποιότητας και να μην «ταγγίζουν» γιατί αυτό θα χαλάσει τη γεύση της σκορδαλιάς.

Tip 2: Είναι καλύτερη και πιο ελαφριά η γεύση και το άρωμα του σκόρδου, αν αφαιρέσουμε το φύτρο από τη μέση κάθε σκελίδας.

Σκορδαλιά με ψωμί και καρύδι

Υλικά:

  • 250 γρ. μπαγιάτικο ψωμί χωρίς κόρα

  • 1/2 φλ. καρυδόψιχα

  • 3-4 σκελ. σκόρδο

  • 1/4 φλ. ξίδι

  • 1 φλ. απαλό ελαιόλαδο

  • αλάτι

Εκτέλεση:

Μουλιάζουμε το ψωμί πολύ καλά στο νερό.

Με το μαχαιράκι ανοίγουμε τα σκόρδα στη μέση και αφαιρούμε το φύτρο τους.

Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, το ψωμί όχι απολύτως στυμμένο και δουλεύουμε μέχρι να γίνει μια λεία μάζα.

Δοκιμάζουμε για να προσθέσουμε, αν χρειάζεται, αλάτι ή ξίδι.

Βάζουμε τη σκορδαλιά σε σκεύος, που κλείνει καλά και φυλάσσουμε στο ψυγείο.

Πηγή:www.newsit.gr

Κυριακή 23 Μαρτίου 2025

Κατεβάζει «ταχύτητα» η ανάπτυξη της ιδιωτικής ετικέτας

 


Μετά το «ράλι» που κατέγραψαν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας την προηγούμενη διετία, εν μέσω των έντονων πληθωριστικών πιέσεων, τον πρώτο μήνα του 2025 τα PL εμφάνισαν έπειτα από αρκετό καιρό, χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με τα επώνυμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Circana, τον Ιανουάριο του 2025 οι πωλήσεις σε αξία των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας αναπτύχθηκαν με ρυθμό της τάξεως του 5,3% ενώ των επωνύμων με 8,5%. Στο σύνολο του 2024, αντίθετα, τα Private Label είχαν «τρέξει» με 4,7% και τα επώνυμα προϊόντα με 2,5% ενώ το 2023 με 11,4% και 8,6% αντίστοιχα.

Το ποσοστό τους επί των συνολικών πωλήσεων πάντως, διατηρείται σε ιστορικά υψηλά - για τα δεδομένα, πάντα, της ελληνικής αγοράς - επίπεδα. Τα προηγούμενα χρόνια, η ακρίβεια σε βασικά αγαθά και γενικότερα η πίεση που δέχθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, οδήγησαν αρκετούς καταναλωτές στην αναζήτηση οικονομικότερων λύσεων στις αγορές τους στο σούπερ μάρκετ. Έτσι, το 2023 το μερίδιο των PL έφτασε στο 26,3% επί του συνόλου των πωλήσεων και το 2024 στο 26,8% αντίστοιχα. Τον πρώτο μήνα του 2025 διαμορφώθηκε στο 26,5% ενώ κινήθηκε πτωτικά σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2024 και στις τρεις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων (τρόφιμα, προϊόντα προσωπικής περιποίησης, είδη για τη φροντίδα του σπιτιού).

Εκείνο πάντως που παρατηρήθηκε το προηγούμενο έτος είναι πως την ανοδική πορεία του μεριδίου της ιδιωτικής ετικέτας, την τροφοδότησε αποκλειστικά η κατηγορία των τροφίμων. Η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Circana, ήταν κι η μοναδική όπου συνεχίστηκαν οι αυξήσεις των τιμών ανά τεμάχιο (+0,7%, στο σύνολο του 2024). Συγκεκριμένα, το ποσοστό της ιδιωτικής ετικέτας στα τρόφιμα ανήλθε το 2024 στο 27,4%, αυξημένο κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2023. Αντίθετα στα προϊόντα προσωπικής περιποίησης μειώθηκε καθώς διαμορφώθηκε στο 19,9%, έναντι 20,7% το 2023, ενώ στα είδη για τη φροντίδα του σπιτιού, παρέμεινε σταθερό στο 25,9% και τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Πηγή:www.cnn.gr

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025

Λεμονάτα φιλέτα κοτόπουλου στον φούρνο

 


Σκόρδο και μυρωδικά ενισχύουν τη γεύση


Το κοτόπουλο είναι από τις πιο «ασφαλείς» και αγαπημένες, διατροφικές επιλογές, που μπορούμε να κάνουμε.

Αρέσει στους περισσότερους, μικρούς και μεγάλους, είναι εύκολο στην προετοιμασία του, αφομοιώνει ό,τι γεύση του δώσουμε και παραμένει σχετικά οικονομικό

Για όλους αυτούς τους λόγους, το επιλέγουμε συχνά, αναζητώντας, πάντα, νέους τρόπους για το μαγείρεμά του και το μαρινάρισμά του.

Σε αυτή τη συνταγή, με λεμόνισκόρδο και μυρωδικά, το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο. 

Σε 40 λεπτά, μαζί με τον χρόνο προετοιμασίας του, το φαγητό μας, μπορεί να είναι στο τραπέζι.

Φιλέτα κοτόπουλου στον φούρνο σε λεμονάτη σάλτσα

Υλικά:

  • 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο

  • 8-9 σκόρδο ψιλοκομμένο 

  • 1/3 φλιτζανιού λευκό ξηρό κρασί

  • ξύσμα από 2 λεμόνια

  • 2 κουταλιές της σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού

  • 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη

  • 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου θυμαριού

  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

  • 4 στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα, με την πέτσα τους

  • 1 λεμόνι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για μόλις 1 λεπτό, αλλά δεν αφήνουμε το σκόρδο να πάρει χρώμα.

Εκτός φωτιάς, προσθέτουμε το λευκό κρασί, το ξύσμα λεμονιού, τον χυμό λεμονιού, τη ρίγανη, το θυμάρι και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Ρίχνουμε τη σάλτσα σε ένα ταψί, 30×22 εκατοστά. 

Στεγνώνουμε τα στήθη κοτόπουλου και τα τοποθετούμε μέσα στη σάλτσα, με την πέτσα προς τα πάνω.

Τα αλείφουμε με ελαιόλαδο και τα πασπαλίζουμε άφθονα, με αλάτι και πιπέρι. Κόβουμε το λεμόνι σε 8 φέτες και το βάζουμε ανάμεσα στα κομμάτια του κοτόπουλου.

Ψήνουμε για 30 με 40 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος των φιλέτων, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο και να ροδίσει ελαφρά η πέτσα του.

Εάν το κοτόπουλο δεν έχει ροδίσει αρκετά, το βάζουμε κάτω από το γκριλ, για 2 λεπτά.

Σκεπάζουμε το ταψί μας, με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.

Πασπαλίζουμε με νιφάδες θαλασσινού αλατιού και σερβίρουμε τα φιλέτα κοτόπουλου, ζεστά, με τη σάλτσα του ταψιού, ιδανικά με ένα σπυρωτό πιλάφι.

Πηγή:www.newsit.gr