ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2025

Χοιρινό πρασοσέλινο: Το παραδοσιακό φαγητό της γιορτής

 


Με σάλτσα αυγολέμονο

Το φαγητό αυτό φέρνει στο νου, Κυριακή στο πατρικό. Είναι ταυτισμένο με τη μαγειρική της μαμάς, με το φρέσκο ψωμί και το λευκό ξηρό κρασί.

Σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, το χοιρινό πρασοσέλινο, θεωρείται το φαγητό της γιορτής και είναι χειμωνιάτικο έδεσμα.

Σε κάποιες περιοχές, το χοιρινό δεν σοτάρεται αλλά βράζεται, για να είναι πιο ελαφρύ, ενώ τα λαχανικά περνούν από λάδι, πριν ενωθούν με το κρέας.

Επίσης, κάποιοι το ντύνουν στο τέλος με αυγολέμονο και κάποιοι όχι, επιλέγοντας, να δέσουν τη σάλτσα με κορν φλάουρ και χυμό λεμονιού, μόνο.

Το καλό, το σωστό πιάτο πρασοσέλινο, έχει για μένα, δεμένο αυγολέμονο και σερβίρεται, ζεστό, με φρέσκο ψωμί και καλή φέτα.

Χοιρινό πρασοσέλινο με αυγολέμονο

Υλικά:

  • 1 κιλό χοιρινή σπάλα, κομμένη σε κύβους περίπου 5 εκ.

  • 200 γρ. σέλινο (τρυφερά κλωνάρια και φύλλα), χοντροκομμένα

  • 350 γρ. πράσα (το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος), χοντροκομμένα σε ροδέλες περίπου 2 εκ.

  • 100 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος), κομμένα σε μεγάλες ροδέλες

  • 150 γρ. σελινόριζα, τριμμένη στον χοντρό τρίφτη

  • 150 ml ελαιόλαδο

  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • 50 ml χυμός λεμονιού

  • 2 αυγά

Εκτέλεση:

Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 2/3 από το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το χοιρινό για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.

Βγάζουμε το κρέας και το αφήνουμε στην άκρη.

Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι ρίχνουμε το σέλινο, τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τη σελινόριζα και αλατοπίπερο και σοτάρουμε για περίπου 3 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.

Ρίχνουμε το χοιρινό, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και νερό τόσο ώστε να καλύψει κατά τα 2/3 το κρέας.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά, όλα τα υλικά.

Σβήνουμε τη φωτιά, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι της κουζίνας. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε το λεμόνι και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Προσθέτουμε σταδιακά περίπου 2 κουτάλες της σούπας ζωμό από την κατσαρόλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι το αυγολέμονο να πάρει θερμοκρασία. Ρίχνουμε σιγά σιγά στην κατσαρόλα και την κουνάμε, χωρίς να ανακατεύουμε, ώστε να πάει το αυγολέμονο παντού.

Πηγή:www.newsit.gr

Ο Μασκ αποζημιώνει με 10 εκατ. δολάρια τον Τραμπ για την αναστολή του λογαριασμού του στο Χ στο 2021

 


Η αναστολή του λογαριασμού του Τραμπ διήρκεσε σχεδόν δύο χρόνια μέχρι που ο Μασκ αγόρασε το Twitter, τον Νοέμβριο του 2022

Σε συμφωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κατέληξε το Χ του Έλον Μασκ προκειμένου να του καταβάλει 10 εκατ. δολάρια επειδή μπλόκαρε τον λογαριασμό του το 2021.

Το Twitter (όπως λεγόταν τότε το Χ πριν το αγοράσει ο Έλον Μασκ) μπλόκαρε τον λογαριασμό του Ρεπουμπλικάνου δισεκατομμυριούχου Ντόναλντ Τραμπ λίγες ώρες αφού υποστηρικτές του επιτέθηκαν στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021, θεωρώντας ότι έδρασαν έπειτα από υποκίνηση του Τραμπ.

Η αναστολή του λογαριασμού διήρκεσε σχεδόν δύο χρόνια μέχρι που ο Μασκ αγόρασε το Twitter, τον Νοέμβριο του 2022.

Στο μεταξύ ο Τραμπ είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του Twitter και του τότε επικεφαλής του Τζακ Ντόρσι, ο οποίος έκτοτε έχει φύγει από την εταιρεία. Η προσφυγή του είχε απορριφθεί σε πρώτο βαθμό, όμως ο Ρεπουμπλικάνος είχε ασκήσει έφεση.

Στη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής εκστρατείας ο Μασκ υποστήριξε ενεργά τον Τραμπ, προσφέροντάς του 277 εκατ. δολάρια, ενώ πλέον έχει γίνει στενός του σύμβουλος.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι δικηγόροι του Τραμπ αρχικά είχαν σκεφθεί να αποσύρουν τις κατηγορίες, προτού τελικά αποφασίσουν να καταλήξουν σε συμφωνία με το Χ.

Στα τέλη Ιανουαρίου η Meta, ιδιοκτήτρια του Facebook, δέχθηκε επίσης να αποζημιώσει τον Αμερικανό πρόεδρο, προσφέροντάς του 25 εκατ. δολάρια, επειδή είχε αναστείλει τον λογαριασμό του το 2021.

Από πέρυσι οι περισσότερες μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες επιδιώκουν να αποκτήσουν καλές σχέσεις με τον Τραμπ, ο οποίος κάλεσε πολλά υψηλόβαθμα στελέχη του τομέα στην τελετή ορκωμοσίας του τον Ιανουάριο.

Πηγή:www.newsit.gr

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025

Πέθανε ο Τάκης Οικονομόπουλος – Θρήνος στον Παναθηναϊκό και το ελληνικό ποδόσφαιρο

 


Μέσα σε λίγες εβδομάδες, το ελληνικό ποδόσφαιρο και ο Παναθηναϊκός "έχασαν" δυο μεγάλες μορφές τους

Στο πένθος βυθίστηκε το βράδυ της Δευτέρας (10.02.2025) η οικογένεια του Παναθηναϊκού. Ο θρυλικός τερματοφύλακας των “πρασίνων” και του ελληνικού ποδοσφαίρου, Τάκης Οικονομόπουλος, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 82 ετών.

Ο Τάκης Οικονομόπουλος αντιμετώπιζε πρόβλημα με την υγεία του και από το μεσημέρι του Σαββάτου (01.02.2025) νοσηλευόταν στο νοσοκομείο “Ερυθρός Σταυρός”, με εγκεφαλική αιμορραγία.

Το “πουλί” έδωσε το παρών στην κηδεία του Μίμη Δομάζου, δείχνοντας καταβεβλημένος, αλλά την ημέρα του αγώνα του Παναθηναϊκού με τον ΟΦΗ -για τη Super League- δεν μπόρεσε να βρεθεί στο ΟΑΚΑ και να τιμήσει με την παρουσία του τον “Στρατηγό” των “πρασίνων”. 17 ημέρες μετά το θάνατο του Μίμη Δομάζου, ο κορυφαίος τερματοφύλακας “έφυγε” και αυτός από τη ζωή.

Ο Οικονομόπουλος κατέκτησε συνολικά επτά ομαδικούς τίτλους, πέντε πρωταθλήματα Ελλάδας (1964, 1965, 1969, 1970 και 1972) και δύο Κύπελλα Ελλάδας (1967 και 1969), ενώ ήταν και φιναλίστ του Διηπειρωτικού Κυπέλλου του 1971.

Ο Παναγιώτης -Τάκης- Οικονομόπουλος ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς τερματοφύλακες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είχε γίνει ευρέως γνωστός με το παρατσούκλι “Πουλί”, εξαιτίας των εντυπωσιακών του εκτινάξεων κάτω από τα δοκάρια, με τον Μίμη Δομάζο -μάλιστα- να είναι ο “νονός” του.

Γεννήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1943. Η ποδοσφαιρική του καριέρα ξεκίνησε στις αλάνες, και το 1959 εντάχθηκε στην Αθλητική Ένωση Καλλιθέας. Ωστόσο, σε ηλικία μόλις 16 ετών, μετακόμισε στον Απόλλωνα Αθηνών, ο οποίος τον απέκτησε για 5.000 δραχμές, ύστερα από προτροπή του Αριστείδη Καμάρα.

Το 1962 πήγε στην Προοδευτική ως αντάλλαγμα για τη μετεγγραφή του Γιάννη Βαραμέντη στον Απόλλωνα, και το 1963 εντάχθηκε στον Παναθηναϊκό, όπου παρέμεινε για 13 χρόνια ως βασικός τερματοφύλακας. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα επιτεύγματά του ήταν το 1965, όταν κράτησε την εστία του ανέπαφη για 1.088 αγωνιστικά λεπτά, από τις 17 Ιανουαρίου μέχρι τις 27 Μαΐου. Φυσικά, η κορυφαία του στιγμή με τη φανέλα των πρασίνων, ήταν η συμμετοχή του στον τελικό του Κυπέλλου πρωταθλητριών, κόντρα στον Άγιαξ, στο Γουέμπλεϊ (1971).

Το 1976, μετακινήθηκε στην Παναχαϊκή, αγωνιζόμενος για έναν χρόνο και σημειώνοντας 25 συμμετοχές. Το 1977 επέστρεψε στον Απόλλωνα Αθηνών, όπου και ολοκλήρωσε την καριέρα του το 1979.

Η πρώτη του συμμετοχή με την εθνική ομάδα της Ελλάδας έγινε στις 3 Οκτωβρίου 1965, σε έναν αγώνα για τα προκριματικά του Μουντιάλ 1966, απέναντι στη Σοβιετική Ένωση. Συνολικά, αγωνίστηκε 25 φορές με την Εθνική από το 1965 μέχρι το 1974.

Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, ανέλαβε τον ρόλο του προπονητή τερματοφυλάκων στον Παναθηναϊκό, όπου παρέμεινε έως το 2006. Το 2002, υπηρέτησε για λίγο και ως προσωρινός προπονητής της ομάδας, αντικαθιστώντας τον Σέρχιο Μαρκαριάν. Το 2017, ανέλαβε την προεδρία του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, ηγούμενος της διοίκησης που ορίστηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών.



Το 2021, η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) τον συμπεριέλαβε στην καλύτερη 11άδα όλων των εποχών του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εκτός από την ποδοσφαιρική του καριέρα, τα τελευταία χρόνια έχει αναδείξει το καλλιτεχνικό του ταλέντο ως ζωγράφος και έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις.

Πηγή:www.newsit.gr