ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Επικίνδυνα προϊόντα ακμής της Estee Lauder – Ανιχνεύθηκε καρκινογόνο βενζόλιο 800 φορές πάνω από το όριο

 


Μεγάλη ανησυχία έχουν προκαλέσει τα ευρήματα ανεξάρτητου εργαστηρίου στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα οποία σε προϊόντα μεγάλων εταιρειών καλλυντικών και περιποίησης εντοπίστηκαν υψηλές ποσότητες του καρκινογόνου βενζολίου.  

Σύμφωνα με το Reuters, τα υψηλά επίπεδα βενζολίου (καρκινογόνος χημική ουσία) ανιχνεύθηκαν σε ορισμένες θεραπείες ακμής από μάρκες όπως η Clinique, Estee Lauder, η Target Up & Up και η Clearasil που ανήκει στην Reckitt Benckiser.
Το ανεξάρτητο εργαστήριο Valisure υπέβαλε  αίτηση στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, καλώντας τη ρυθμιστική αρχή να ανακαλέσει τα προϊόντα, να διεξαγάγει έρευνα και να αναθεωρήσει τις οδηγίες της βιομηχανία καλλυντικών όπως ανακοίνωσε το εργαστήριο με έδρα το Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ.

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση οι μετοχές της Estee Lauder έπεσαν κατά 2%. Βενζόλιο ανιχνεύθηκε επίσης σε σαπούνια για την ακμή όπως τα Proactiv, PanOxyl, Walgreens αλλά και στην κρέμα για την ακμή του Walmart Equate Beauty.

Όπως επισήμανε το συγκεκριμένο εργαστήριο το βενζόλιο θα μπορούσε να αυξηθεί σε μη αποδεκτά επίπεδα  τόσο στα συνταγογραφούμενα όσο και στα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα θεραπείας ακμής.

Η εταιρεία Reckitt ανακοίνωσε ότι  τα ευρήματα «αντικατοπτρίζουν μη ρεαλιστικά σενάρια και όχι πραγματικές συνθήκες», προσθέτοντας ότι όλα τα προϊόντα Clearasil ήταν ασφαλή «όταν χρησιμοποιήθηκαν και διατηρήθηκαν σύμφωνα με τις οδηγίες στις ετικέτες τους».

Η Estee Lauder ανακοίνωσε ότι η Clinique χρησιμοποιεί υπεροξείδιο του βενζολίου σε ένα προϊόν, το οποίο «είναι ασφαλές για χρήση όπως προβλέπεται». Κολοσσοί όπως τα Target και Walmart δεν θέλησαν να κάνουν κάποιο σχόλιο ενώ ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων FDA δεν έχει απαντήσει ακόμα στην αναφορά του εργαστηρίου Valisure που έκανε τις αποκαλύψεις.

Ο καρκινογόνος αυτός παράγοντας έχει ήδη βρεθεί σε πολλά καταναλωτικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των αντηλιακών, των απολυμαντικών χεριών και των ξηρών σαμπουάν, οδηγώντας σε ανακλήσεις προϊόντων που κατασκευάζονται από εταιρείες όπως η Procter & Gamble  και Johnson & Johnson.

Αλλά η ανίχνευση βενζολίου στα προϊόντα θεραπείας ακμής ήταν κάτι νέο σε σχέση με τις άλλες περιπτώσεις.

 «Το βενζόλιο που βρήκαμε στα αντηλιακά και σε άλλα καταναλωτικά προϊόντα ήταν ακαθαρσίες που προέρχονταν από μολυσμένα συστατικά. Ωστόσο, το βενζόλιο στα προϊόντα υπεροξειδίου του βενζολίου προέρχεται από το ίδιο το υπεροξείδιο του βενζολίου», δήλωσε ο συνιδρυτής και πρόεδρος της Valisure, David Light. Οι δοκιμές του Valisure έδειξαν ότι ορισμένα προϊόντα θα μπορούσαν να έχουν συγκέντρωση βενζολίου 800 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο του FDA.

Πηγή: Reuters



Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Τσικνοπέμπτη 2024: Τι είναι και τί συμβολίζει – Συμβουλές για σωστό ψήσιμο

 


Τσικνοπέμπτη είναι συνυφασμένη με την κατανάλωση κρέατος, λίγο πριν την αυστηρή νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που ξεκινά επίσημα από την Καθαρά Δευτέρα (18 Μαρτίου) και διαρκεί μέχρι το Μεγάλο Σάββατο, καθώς την Κυριακή του Πάσχα το έθιμο απαιτεί το παραδοσιακό σούβλισμα του οβελία.

Αρκετοί έχουν ήδη προμηθευτεί κάρβουνα, καθώς οι ψησταριές αναμένεται να πάρουν «φωτιά» σ’όλη την χώρα, είτε σε οικογενειακές συνάξεις είτε στις ταβέρνες και τα εστιατόρια, αφού η τσίκνα (δηλαδή ο καπνός από το ψήσιμο του κρέατος) πρόκειται να γεμίσει τον ουρανό.

Τι συμβολίζει, όμως, η συγκεκριμένη ημέρα; Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, διανύουμε την δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου, που ονομάζεται Κρεατινή ή Κρεοφάγος. Δεδομένου, όμως, ότι οι ημέρες Τετάρτη και Παρασκευή θεωρούνται νηστίσιμες, καθιερώθηκε η Τσικνοπέμπτη (από τις λέξεις τσίκνα –κάπνα και την ημέρα Πέμπτη) για να γιορτάσουμε, τρώγοντας κρέας, λίγο πριν την Κυριακή της Απόκρεω, που είναι η τελευταία ημέρα κρεατοφαγίας για τους πιστούς ενόψει της μεγάλης νηστείας.

Κατά συνέπεια, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αλλά και κόκκινου κρασιού την Τσικνοπέμπτη έχει εορταστικό και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς το εν λόγω χρώμα μας θυμίζει το Πάσχα και την πνευματική ανάταση που νιώθουμε στις ψυχές μας από την Ανάσταση του Κυρίου.

Παράλληλα, από το βράδυ της Τσικνοπέμπτης ξεκινούν και οι καρναβαλικές εκδηλώσεις με αποκριάτικες δράσεις σ’όλη την χώρα που κορυφώνονται την Κυριακή της Τυρινής (17 Μαρτίου), αφού την επόμενη ημέρα είναι η Καθαρά Δευτέρα.

Το πατρινό καρναβάλι της Πάτρας θεωρείται και το πιο γνωστό, καθώς εκτός από τον Βασιλιά Καρνάβαλο, αναμένεται να παρελάσουν εκατοντάδες άρματα και πλήθος καρναβαλιστών και επισκεπτών με στολές, υπό τους ήχους μπάντας. Το βράδυ δε της Κυριακής (17 Μαρτίου) ο ουρανός αναμένεται να γεμίσει πυροτεχνήματα από την τελετή λήξης και την καύση του καρνάβαλου στον μώλο του Αγίου Νικολάου.

Έθιμα και παραδόσεις σε διάφορες τοποθεσίες της Ελλάδας

Εκτός από το ψήσιμο των κρεάτων την Τσικνοπέμπτη, αναβιώνουν, παράλληλα, και τοπικά έθιμα και παραδόσεις σε αρκετά μέρη της χώρας μας.

Στη Θήβα αναπαριστούν τον «βλάχικο γάμο» που ξεκινά με το προξενιό δύο νέων, συνεχίζει με το γάμο και τελειώνει την Καθαρή Δευτέρα με την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι των συμπεθέρων.

Στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας τελούνται τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσα Η πετεγολέτσα, το πετεγουλιό όπως το λένε οι Κερκυραίοι, είναι το κουτσομπολιό και αποτελεί μέρος του Κερκυραϊκού Καρναβαλιού.

Στην Κοζάνη γίνεται η επίσημη έναρξη της αποκριάς στην κεντρική πλατεία, ενώ ανάβει και ο πρώτος φανός σε μία από τις γειτονιές της πόλης.

Στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης πραγματοποιούνται εκδηλώσεις όπως η «Βραδιά Παραδοσιακών Γεύσεων», όπου οι Λαογραφικοί Σύλλογοι της πόλης προσφέρουν εδέσματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Στις Σέρρες ανάβουν μεγάλες φωτιές, στις οποίες αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους.

Στην Κομοτηνή καψαλίζουν μια κότα που πρόκειται να φαγωθεί την επερχόμενη Κυριακή (της Απόκρεω). Αυτήν την ημέρα τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν φαγώσιμα δώρα.

Πρακτικές συμβουλές για σωστό ψήσιμο

Ας δούμε, όμως, και ορισμένες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε και εσείς για να γίνετε καλός ψήστης και να απολαύσετε γευστικά πιάτα με την οικογένεια σας.

Κατ΄αρχάς, θα πρέπει να επιλέξετε κάρβουνα που στην συσκευασία τους αναγράφουν ότι είναι 100% φυσικό προϊόν. Τα άοσμα και οικολογικά κάρβουνα, που δεν πετάνε σπίθες και δεν βγάζουν έντονους καπνούς, δεν επηρεάζουν την γεύση του φαγητού σας.

Επίσης, μόλις ανάψετε τα κάρβουνα, θα πρέπει να περιμένετε λίγα λεπτά, ούτως ώστε η όψη τους να γίνει γκρι (λευκή στάχτη), προκειμένου να περιοριστεί η έντονη φλόγα. Παράλληλα, το λάδωμα της ψησταριάς παίζει καθοριστικό ρόλο στο καλό ψήσιμο των κρεάτων, αφού, προηγουμένως, έχετε καθαρίσει επισταμένα την ψησταριά σας.

Ακολούθως, μπορείτε να ελέγξετε εάν είναι η κατάλληλη θερμοκρασία, τοποθετώντας το χέρι σας και σε απόσταση λίγων εκατοστών πάνω από την ψησταριά. Εάν διαπιστώστε ότι το χέρι σας αρχίζει να θερμαίνεται μέσα σε 4-5 δευτερόλεπτα, τότε, η ένταση της θερμότητας θεωρείται μέτρια και, συνεπώς, κατάλληλη για να τοποθετήσετε τα κρέατα πάνω στην σχάρα. Επίσης, το μαρινάρισμα των κρεάτων είναι μια σωστή επιλογή, ώστε να ενισχύσετε την γεύση τους.

Παράλληλα, θα πρέπει να περιστρέφετε με τσιμπίδα τα κρέατα κάθε 1 -2 λεπτά, προκειμένου να ψηθούν ομοιόμορφα, αλλά και να μην χάσουν την υγρασία τους. Επιπλέον, πρέπει προμηθευτείτε τα κατάλληλα εργαλεία για το ψήσιμο, όπως είναι γάντια, τσιμπίδα ή ακόμα και σπάτουλα.

Τέλος, αφού διαπιστώσετε ότι το κρέας έχει «ροδοκοκκινίσει», τοποθετήστε το σε μια πιατέλα και αφήστε το για δέκα λεπτά προκειμένου να «ξεκουραστεί». Θα δείτε και μόνοι σας ότι θα είναι πιο ζουμερό και απολαυστικό, διατηρώντας όλη την υγρασία και τους χυμούς του.

Πηγή:www.newsit.gr

Πέντε νεκροί από τον «πυρετό των παπαγάλων» – Σε έξαρση τα κρούσματα στην Ευρώπη

 


Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι μέχρι στιγμής, έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλη την Ευρώπη, μετά από μια τρομακτική επιδημία ψιττακίασης – μια βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, περισσότερο γνωστή ως “πυρετός παπαγάλου“.

Από την επιδημία των παπαγάλων, τέσσερις άνθρωποι έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή στη Δανία, και ένας στην Ολλανδία ενώ δεκάδες άλλοι έχουν νοσηλευτεί σε νοσοκομεία της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Σουηδίας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η ασθένεια μεταφέρεται από τα πτηνά και γενικά μεταδίδεται μέσω της επαφής με μολυσμένα ζώα ή της εισπνοής σωματιδίων από τα φτερά ή τα αποξηραμένα κόπρανά τους.

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, οι εργαζόμενοι σε μονάδες πουλερικών, οι κηπουροί και οι κτηνίατροι διατρέχουν συνήθως υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον πυρετό των παπαγάλων από ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι.


Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και περιλαμβάνουν πυρετό, πόνους και βήχα. Σε ακραίες περιπτώσεις, η ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία, περίπου ένας στους 100 ασθενείς χάνει τη ζωή του.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο αριθμός των κρουσμάτων τους τελευταίους μήνες ήταν σημαντικά υψηλότερος από τους τυπικούς ετήσιους μέσους όρους.

Στην Αυστρία, όπου συνήθως υπάρχουν δύο κρούσματα ετησίως, καταγράφηκαν τουλάχιστον 14 τους τελευταίους μήνες του 2023 και τέσσερα έχουν καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2024.

Η Δανία βλέπει γενικά μεταξύ 15 και 30 ετησίως, αλλά από τις 27 Φεβρουαρίου κατέγραψε τουλάχιστον 23 – 17 από τα οποία οδήγησαν σε νοσηλεία.

Από τον Δεκέμβριο του 2023, στις Κάτω Χώρες έχουν σημειωθεί διπλάσια κρούσματα από τα συνηθισμένα για την ίδια εποχή του έτους.

Στα περισσότερα από τα πρόσφατα κρούσματα, οι ασθενείς ανέφεραν έκθεση σε πτηνά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, και κάθε χώρα που έχει πληγεί έχει ξεκινήσει έρευνες για τον εντοπισμό της αιτίας των αιχμών.

Παρά την ασυνήθιστη έξαρση, ο ΠΟΥ έκρινε ότι ο κίνδυνος που προκαλείται από την τρέχουσα επιδημία είναι χαμηλός.

Πηγή:www.newsit.gr