ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Υπέρηχοι για θεραπεία του ροχαλητού

 


Τι είναι το ροχαλητό;

Το ροχαλητό είναι ο θόρυβος που προκαλείται από τη δόνηση των μαλακών μορίων του φάρυγγα, κατά τη  δίοδο του αέρα από τον αυλό του ανώτερου αεραγωγού, στη διάρκεια του ύπνου, κατά τη φάση της εισπνοής. Ο θόρυβος του ροχαλητού είναι πολύ ενοχλητικός για αυτούς που κοιμούνται μαζί μας και δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στη σχέση του ζευγαριού.  Το 40-50% περίπου των ενηλίκων ροχαλίζουν μόνιμα ή περιστασιακά. Οι άνδρες ροχαλίζουν συχνότερα από τις γυναίκες, λόγω ορμονικής προδιάθεσης.

Πού οφείλεται το ροχαλητό;

Το ροχαλητό σχεδόν πάντα οφείλεται σε περισσότερους από έναν προδιαθεσικούς παράγοντες ή  ανατομικά αίτια, είναι δηλαδή πολυπαραγοντικό. 

Τα αίτια που μπορεί να προκαλούν  το ροχαλητό διακρίνονται σε ανατομικά αίτια που προκαλούν στένωση του σωλήνα του ανώτερου αναπνευστικού, προκαλώντας δυσκολία στη δίοδο του αέρα, και στους προδιαθεσικούς παράγοντες ή συνήθειες και τρόπους ζωής που ευνοούν την εκδήλωση του ροχαλητού.

Από τα ανατομικά αίτια του ροχαλητού τα πιο συχνά είναι

  • το στραβό (παρεκτόπιση ή σκολίωση) ρινικό διάφραγμα,

  • οι υπερτροφικές κόγχες, οι ρινικοί πολύποδες,

  • τα κρεατάκια (αδενοειδείς εκβλαστήσεις),

  • οι ρινικές συμφύσεις

  • οι πολύποδες ρινός

  • οι υπερμεγέθεις αμυγδαλές

  • , η υπερτροφική σταφυλή,

  • η χαλάρωση μαλθακής υπερώας, οι στενές πλάγιες ή οπίσθιες καμάρες της υπερώας,

  • η υπερτροφία της γλώσσας και άλλα.

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες που προκαλούν ροχαλητό έχουν να κάνουν με τις γενικότερες  καθημερινές συνήθειες και τον τρόπο ζωής του πάσχοντος:

  • η χρήση αλκοόλ,

  • η παχυσαρκία,

  • το κάπνισμα,

  • τα μεγάλα γεύματα ιδίως αργά το βράδυ,

  • η ύπτια στάση του ύπνου, 

  • η χρήση ηρεμιστικών ουσιών ή υπνωτικών ουσιών υπερβολική κούραση στη διάρκεια της μέρας

Ακόμα, οι άνδρες , λόγω ορμονικής προδιάθεσης, ροχαλίζουν περισσότερο.  Επίσης.  ή  μεγάλη ηλικία λόγω γενικότερης χαλάρωσης των μυών του φάρυγγα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του ροχαλητού; 

Το ροχαλητό  εκδηλώνεται συνήθως με τα ακόλουθα:

  • πρωινοί πονοκέφαλοι,

  • κακοδιαθεσία,

  • ανήσυχος και κακής ποιότητας ύπνος,

  • ξηρότητα του στόματος το πρωί,

  • αίσθημα πρωινής κόπωσης,

  • ασυνήθιστη υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας

 Επίσης, σε πιο βαριές περιπτώσεις, ενδέχεται να επιπλέκεται και με επεισόδια άπνοιας στον ύπνο, δηλαδή διακοπής της ανασας και του οξυγόνου, που διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα μέχρι και πάνω από ένα λεπτό, οπότε υπάρχει ενδεχόμενο να μιλάμε για σύνδρομο υπνικής άπνοιας.

Πότε μπορεί να γίνει επικίνδυνο το ροχαλητό; Τι είναι η “υπνική άπνοια” και πώς γίνεται η διάγνωση της;

Σε αρκετές περιπτώσεις το ροχαλητό μπορεί να συνοδεύεται από διακοπές στην αναπνοή και την οξυγόνωση του ασθενούς, που διαρκεί αρκετά δευτερόλεπτα ή και περισσότερο από λεπτό (άπνοια ύπνου). Σε περίπτωση που το ροχαλητό συνοδεύεται από διαπιστωμένα επεισόδια άπνοιας, δηλαδή διακοπής της αναπνοής και του οξυγόνου κατά τη διάρκεια του ύπνου, τότε υπάρχει ο κίνδυνος το ροχαλητό να αποτελεί σύμπτωμα και να ανήκει σε ένα γενικότερο σύνδρομο που λέγεται Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας (ΣΥΑ). Το Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για την υγεία του ασθενούς και μπορεί να είναι απειλητικό ακόμα και για την ίδια του τη ζωή, καθώς ενδέχεται να εμπλέκεται με υπέρταση, αρρυθμίες και στεφανιαία νόσο.  Ο πιο σίγουρος τρόπος για να διαπιστωθεί εάν ο ασθενής εμφανίζει άπνοιες ή όχι είναι να υποβληθεί σε Μελέτη Ύπνου, η οποία θα μας δείξει με ακρίβεια αν υπάρχουν άπνοιες ή όχι. Για τη διάγνωση και τη διερεύνηση του Συνδρόμου Υπνικής Άπνοιας, έχει εφαρμογή τελευταία η έξυπνη μελέτη ύπνου που γίνεται στο σπίτι με την ψηφιακή συσκευή Snore-Check. Πρόκειται για ένα υψηλής τεχνολογίας ψηφιακό κασετόφωνο με δυνατότητα ψηφιακής ανάλυσης  της καταγραφής του ήχου, το οποίο μπορεί ο ασθενής να το χρησιμοποιήσει εύκολα και με άμεσα αποτελέσματα στο σπίτι του.

Πως βρίσκουμε τα αίτια του ροχαλητού;

Για να βρούμε ποια αίτια προκαλούν ροχαλητό, πρέπει πρώτα να γίνει μια λεπτομερής λήψη του ιατρικού ιστορικού, των συνηθειών και του τρόπου ζωής του πάσχοντος. Στη συνέχεια, ακολουθεί ειδική εξέταση Βιντεοενδοσκόπησης με εύκαμπτου τύπου μικροκάμερα τελευταίας τεχνολογίας, που παρέχει υψηλή ανάλυση και άριστη ευκρίνεια. Η εξέταση αυτή γίνεται σε εξειδικευμένο ΩΡΛ ιατρείο και απαιτεί εκτός από έμπειρο εξειδικευμένο ιατρό και την παρουσία ειδικού εξοπλισμού εύκαμπτου ενδοσκοπίου πολύ υψηλής τεχνολογίας. Η εξέταση βιντεο-ενδοσκόπησης γίνεται πολύ γρήγορα, εύκολα και εντελώς ανώδυνα. Με αυτό τον τρόπο, γίνεται διαγνωστικός έλεγχος με μεγάλη ακρίβεια σε όλους τους  πιθανούς ανατομικούς παράγοντες, που μπορεί να προκαλούν ροχαλητό ή και άπνοιες. Ανάλογα με το εάν το ανατομικό πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή της μύτης ή του φάρυγγα, επιλέγεται και η πιο κατάλληλη τεχνική θεραπείας του ροχαλητού. Η εξέταση καταγράφεται σε βίντεο και στη συνέχεια επεξηγείται στον ασθενή και έτσι μπορεί και βλέπει ο ίδιος στην κάμερα ποιο είναι το αίτιο του δικού του ροχαλητού.

Πώς είναι δυνατό να προληφθεί το ροχαλητό;

Η απώλεια  σωματικού βάρους και κυρίως η μείωση της περιμέτρου του λαιμού παίζει σημαντικό ρόλο στον περιορισμό του ροχαλητού. Επιπλέον, η ελάττωση ή διακοπή του καπνίσματος και η αποφυγή χρήσης αλκοόλ κυρίως κατά τις βραδυνές ώρες είναι τα πιο σημαντικά  μέτρα που πρέπει να πάρουμε για να περιορίσουμε το ροχαλητό. Επίσης, ένα ελαφρύ δείπνο, απαλλαγμένο από  υδατάνθρακες , λιπαρά και γαλακτοκομικά, τουλάχιστον 3 ώρες πριν πέσουμε στο κρεβάτι συντελεί σε αυτή την κατεύθυνση. Η καταπολέμηση της καθιστικής ζωής με καθημερινή αεροβική (περπάτημα) σωματική άσκηση βοηθάει σε αυτή την κατεύθυνση. Εξίσου βοηθάει και η αποφυγή της ύπτιας στάσης του ύπνου, που προδιαθέτει σοβαρά για έντονο ροχαλητό.

Πώς γίνεται η θεραπεία του ροχαλητού με Υπερήχους;

Ανάλογα με το ποιο είναι ανατομικό εμπόδιο που προκαλεί στένωση του ανώτερου αεραγωγού και ροχαλητό, γίνεται και η αντίστοιχη θεραπεία με χειρουργικούς υπερήχους. Η κάθε περίπτωση ασθενούς είναι εξατομικευμένη και η θεραπεία σχεδόν ποτέ δεν είναι μεμονωμένη και αποσπασματική.

Είναι σημαντικό να αντιληφθεί ο ασθενής ότι πρέπει εκτός των άλλων να αλλάξει συνήθειες και τρόπο ζωής.

Οι χειρουργικοί υπέρηχοι είναι μια σύγχρονη συσκευή, που αποτελείται από μια γεννήτρια που παράγει ταλαντώσεις πολύ υψηλών συχνοτήτων. Μέσω ενός ειδικού κυματοδηγού μεταφέρονται στο κοπτικό όργανο του υπερήχου, το οποίο και διορθώνει το υπεύθυνο ανατομικό εμπόδιο (διάφραγμα, κόγχη, αμυγδαλές, σταφυλή) που προκαλεί ροχαλητό ή και άπνοια. Συνήθως, γίνεται μια μείωση του μεγέθους της σταφυλής σε συνδυασμό με συρρίκνωση  της μαλθακής υπερώας ή των αμυγδαλών με υπερήχους για καλύτερο αποτέλεσμα στον περιορισμό του ροχαλητού.

Ποια πλεονεκτήματα παρουσιάζουν οι υπέρηχοι;

  • Οι υπέρηχοι λειτουργούν σε χαμηλές θερμοκρασίες και δεν κάνουν εγκαύματα και μεγάλες κακώσεις στους ιστούς.

  • Λόγω των πολύ υψηλών συχνοτήτων στις οποίες δουλεύουν, δημιουργούν συνθήκες τέλειας αποστείρωσης, περιορίζοντας έτσι τις μετεγχειρητικές λοιμώξεις.

  • Δε χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί καλέμι (στο διάφραγμα) ή νυστέρι και δε δημιουργείται μετεγχειρητικός πόνος, αιμορραγία, ούτε οιδήματα ή και μελανιές και σημάδια στο πρόσωπο.

  • Εφαρμόζονται ακόμα και χωρίς Γενική Αναισθησία, δηλαδή με Αναισθησιολογική μέθη ή τοπική.

  • Γενικά, χάρη στην τεχνολογία των υπερήχων, η όλη διαδικασία είναι πιο ήπια για τον ασθενή, δεν είναι απαραίτητο να παραμείνει για ένα βράδυ σε κλινική και επιστρέφει από τη επόμενη μέρα στις δραστηριότητές του.

Δρ. Ηλίας Φωτόπουλος, Χειρούργος ΩΡΛ, Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών

Πηγή:www.newsit.gr

Τεστ ούρων ανιχνεύει τον καρκίνο των ωοθηκών από τα πρώιμα στάδια

 


Μια νέα και πολλά υποσχόμενη μέθοδο για την ανίχνευση του καρκίνου των ωοθηκών μέσω τεστ ούρων αναπτύσσουν ερευνητές του πανεπιστημίου της Virginia Commonwealth University.

Πρόκειται για μια μέθοδο που θα μπορούσε να ανιχνεύσει τον πρώιμο καρκίνο των ωοθηκών από ένα τεστ, δείγματα ούρων. Η έρευνα παρουσιάστηκε στην 68η Ετήσια Συνάντηση της Βιοφυσικής Εταιρείας, στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνιας.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι υπάρχουν χιλιάδες μικρά μόρια, τα πεπτίδια, στα ούρα γυναικών με καρκίνο των ωοθηκών. Ο ερευνητής, Γιόζεφ Ράινερ και οι συνεργάτες του αναζήτησαν μια μέθοδο για την ευκολότερη ανίχνευση αυτών των πεπτιδίων. Στράφηκαν στην τεχνολογία νανοπόρων, που έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει ταυτόχρονα πολλά πεπτίδια.

Η βασική ιδέα της ανίχνευσης αυτής περιλαμβάνει τη διέλευση μορίων μέσω ενός μικροσκοπικού πόρου, ενός νανοπόρου, και τη μέτρηση των αλλαγών που συμβαίνουν καθώς τα μόρια κινούνται μέσα σε αυτόν.

Στη μελέτη τους ταυτοποίησαν και ανέλυσαν 13 πεπτίδια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από το LRG-1, έναν βιοδείκτη που βρίσκεται στα ούρα ασθενών με καρκίνο των ωοθηκών. Απώτερος στόχος τους είναι να αναπτύξουν ένα τεστ που σε συνδυασμό με άλλες πληροφορίες, όπως το διακολπικό υπερηχογράφημα, το οικογενειακό ιστορικό και οι εξετάσεις αίματος, θα μπορούσε να βελτιώσει την ακρίβεια ανίχνευσης του καρκίνου των ωοθηκών σε πρώιμο στάδιο στο μέλλον.

Πηγή:www.newsit.gr

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024

Pasta, pizza, polenta: Η άγνωστη ιστορία του τρίτου πιο δημοφιλούς φαγητού στην Ιταλία

 


Πολέντα σε μορφή πίτσας, με ψητά λαχανικά. Pasta, pizza, Polenta είναι τα τρία αγαπημένα γαστρονομικά «p» των ΙταλώνTimolina / Freepik

Είναι χρυσαφένια, κοκκώδης, κολλώδης και η γεύση της είναι μάλλον άνοστη αν σερβιριστεί σκέτη. Όμως, η ευελιξία της πολέντας την έχει μετατρέψει σε γαστρονομικό αστέρι, με το φημισμένο πιάτο από βραστό καλαμποκάλευρο της Ιταλίας να συνδυάζεται όμορφα με έναν ατελείωτο αριθμό γεύσεων.

Τα υλικά που μπορούν να προστεθούν είναι τα πάντα, από ελάφι, ψάρι, κουνέλι, αγριογούρουνο και κοκκινιστό μοσχάρι μέχρι μανιτάρια, σάλτσα ντομάτας και λιωμένο τυρί. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε επιδόρπια, όπως μπισκότα, πίτες και τηγανίτες. Κάποιοι την τρώνε ακόμη και με Nutella. Όσο για τις υφές της, έχουν πολλές μορφές. Μπορεί να είναι μαστιχωτή, κολλώδης, τραγανή ή εξαιρετικά κρεμώδης.

Η πολέντα τρώγεται σε όλη την Ιταλία, αλλά υπάρχουν τρεις κύριες περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας όπου είναι ιδιαίτερα δημοφιλής – το Βένετο, η Λομβαρδία και το Πιεμόντε.



Η πολέντα μπορεί να είναι μαστιχωτή, κολλώδης, τραγανή ή εξαιρετικά κρεμώδηςFreepik

Η Giovanna Gilli, 85 ετών, έχει τρυφερές αναμνήσεις από τη δική της Πιεμοντέζα γιαγιά που ανακάτευε αργά τον πολτό από καλαμποκάλευρο μέσα σε ένα τεράστιο χάλκινο καζάνι στο τζάκι, και στη συνέχεια τον σέρβιρε σε ένα ξύλινο τραπέζι, ρίχνοντας σάλτσα ντομάτας, λουκάνικα και κρεμμύδια πάνω του πριν ο καθένας αρπάξει το μερίδιό του.

«Παίρναμε μια κουταλιά και την βάζαμε στο πιάτο μας. Ήταν πεντανόστιμο, έλιωνε στο στόμα μου», θυμάται. «Την επόμενη μέρα, η αποξηραμένη τραγανή πολέντα που περίσσευε κόβονταν σε μπαστουνάκια για εμάς τα παιδιά, για να τη βουτήξουμε στο γάλα ή να την πασπαλίσουμε με ζάχαρη για πρωινό».

Από τους αρχαίους Ρωμαίους στον Κολόμβο

Σήμερα, η πολέντα θεωρείται το πιο δημοφιλές φαγητό της Ιταλίας μετά τα ζυμαρικά και την πίτσα. Στον πυρήνα της παραμένει ένα κοινό, ταπεινό πιάτο, που κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου καταναλωνόταν κυρίως από ανάγκη.

Στο τέλος μιας δύσκολης ημέρας, κάποια μέλη της οικογένειας συγκεντρώνονταν γύρω από το τραπέζι και μοιράζονταν την πολέντα με τον τρόπο pica sö. Χρησιμοποιώντας τα χέρια τους ως κουτάλια, έτριβαν κάθε μπουκιά πάνω σε μια αποξηραμένη ρέγκα που κρεμόταν με ένα σπάγκο από το ταβάνι της κουζίνας, για να δώσουν στην άνοστη πολέντα περισσότερη γεύση, χωρίς να καταναλώνουν το ψάρι.



Κοτόπουλο με πολέντα, ένα κλασικό πιάτοPaul Istoan / Pixabay

Αν και οι ιστορικοί σημειώνουν ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι έτρωγαν έναν πιο μαλακό τύπο πολέντας που παρασκευαζόταν με αλεσμένη όλυρα (ποικιλία σιταριού), η εκδοχή που γνωρίζουν και αγαπούν σήμερα οι άνθρωποι έχει τις ρίζες της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού, στην Αμερική.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος έφερε μαζί του το «εξωτικό» καλαμπόκι στη Γηραιά Ήπειρο, η οποία δεν ήταν εξοικειωμένη με το προϊόν μέχρι το ταξίδι του το 1492.

Σύμφωνα με τον σεφ και ιστορικό τροφίμων Amedeo Sandri, το καλαμπόκι εισήχθη αργότερα στην Ιταλία από ιεραποστόλους που επέστρεφαν από την Αμερική, στην περιοχή Φριούλι.

Εθισμός, ασθένειες και οφέλη

Η μεγάλης κλίμακας καλλιέργεια εξαπλώθηκε το 1600 στο Βένετο και τη Λομβαρδία, αντικαθιστώντας τις παραδοσιακές καλλιέργειες και πυροδοτώντας μια αγροτική επανάσταση. Σήμερα, υπάρχουν περίπου δώδεκα είδη ιταλικού καλαμποκιού που καλλιεργούνται στη χώρα.

«Οι αγρότες συνειδητοποίησαν ότι το καλαμπόκι είχε υψηλότερη απόδοση και μικρότερο κύκλο καλλιέργειας σε σύγκριση με το κεχρί, τη σίκαλη και το σιτάρι και ότι τους έδινε αρκετή δύναμη για να εργαστούν στα χωράφια», λέει ο Sandri. «Αλλά υπήρξαν κάποιες σοβαρές παρενέργειες σε αυτή τη διατροφή με βάση την πολέντα».


Πολέντα με ντοματίνια και βασιλικό

vinaygupta460 / Pixabay

Λέγεται ότι οι κάτοικοι του Βορρά εθίστηκαν τόσο πολύ στο απλό βρασμένο καλαμποκάλευρο που ανέπτυξαν μια ιδιότυπη ασθένεια που ονομάζεται πελλάγρα, η οποία προκαλείται από την έλλειψη νιασίνης –γνωστής ως βιταμίνη Β3. Πολλοί υπέφεραν από άνοια, διάρροια και δερματικά εξανθήματα ως αποτέλεσμα της ασθένειας.

Ωστόσο, η πρόοδος στη διατροφική έρευνα στις αρχές και τα μέσα του 20ού αιώνα και οι πιο διαφοροποιημένες δίαιτες τα άλλαξαν όλα αυτά και, στα επόμενα χρόνια, οι Ιταλοί ανακάλυψαν τα οφέλη της προσθήκης της πολέντας σε ένα ισορροπημένο γεύμα.

Κατ’ αρχάς, δεν περιέχει γλουτένη, γεγονός που την καθιστά ιδανικό συνοδευτικό για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη. Οι ειδικοί σε θέματα υγείας λένε ότι είναι εύπεπτη και χαμηλή σε θερμίδες.

«Είναι εξαιρετικά θρεπτική, υπάρχουν πολλές ποικιλίες και χρωματικές αποχρώσεις ανάλογα με τη συνοχή, την επικάλυψη, την περιοχή παραγωγής και τον τύπο του καλαμποκιού», λέει η Anna Maria Pellegrino από την Ακαδημία Κουζίνας της Ιταλίας. «Δεδομένης της ντελικάτης γεύσης, συνδυάζεται πάντα με άλλα τρόφιμα».

Η πολέντα κυκλοφορεί βασικά σε δύο ποικιλίες: ζεστή και ημίρρευστη ή στερεοποιημένη και σερβιρισμένη ως finger food σε ορθογώνια μπαστουνάκια που είτε τηγανίζονται σε βούτυρο ή ελαιόλαδο, είτε ψήνονται στη σχάρα και στη συνέχεια αφήνονται να κρυώσουν.

«Είναι μέρος του DNA μας»

Στις βόρειες ορεινές περιοχές του Πιεμόντε, της Λομβαρδίας και της Κοιλάδας της Αόστα είναι πυκνή και έντονα κίτρινη. Νοτιότερα, είναι πιο μαλακή και ιβουάρ, ενώ κατά μήκος των ακτών του Βένετο έχει μια βελούδινη, υπόλευκη απόχρωση – που οφείλεται στην παρασκευή της με το εξαιρετικό καλαμπόκι biancofiore, που ταιριάζει πολύ με μπακαλιάρο, ρέγγα και καλαμάρι.

Όσον αφορά τα αστικά κέντρα, λατρεύεται ιδιαίτερα στο Μπέργκαμο και τη Μπρέσια.

«Είναι μέρος του DNA μας. Τις Κυριακές τα γεύματα με πολέντα είναι η θρησκεία μας», λέει ο Marco Pirovano, ιδιοκτήτης του PolentOne, ενός street-food μπιστρό που σερβίρει πολέντα με δημιουργικές παραλλαγές.

«Μας αρέσει να την τρώμε με τον τρόπο “pucio”, με μια τρύπα στη μέση για να ρίχνουμε σάλτσα ή ζωμό που απορροφάται μέσα της. Η πολέντα στο Μπέργκαμο πρέπει να είναι τόσο παχιά και πυκνή που να κολλάει στο πιάτο αν την αναποδογυρίσεις».

Καθώς οι Ιταλοί του Βορρά είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές πολέντας, οι νότιοι τους αποκαλούν αστειευόμενοι «polentoni», έναν ελαφρώς υποτιμητικό όρο που έχει καταλήξει να σημαίνει αυτό που στην Ελλάδα λέμε «στόκος» – αναφορά τόσο στις διανοητικές τους ικανότητες όσο και στην υφή της πολέντας που προτιμούν.

Αλλά ο Pirovano υπερηφανεύεται που είναι «polentone», άλλωστε έτσι ονόμασε και το εστιατόριό του. Έχει μάλιστα πατεντάρει μια μηχανή που ετοιμάζει πολέντα τόσο γρήγορα όσο έναν εσπρέσο. Οι μπουκιές πολέντας στο «PolentOne» συνοδεύονται μεταξύ άλλων από γιαούρτι, μπέικον, σαλάτα, πασπαλισμένη ζάχαρη και τυρί μοτσαρέλα.

Πηγή:www.cnn.gr