ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024

Pasta, pizza, polenta: Η άγνωστη ιστορία του τρίτου πιο δημοφιλούς φαγητού στην Ιταλία

 


Πολέντα σε μορφή πίτσας, με ψητά λαχανικά. Pasta, pizza, Polenta είναι τα τρία αγαπημένα γαστρονομικά «p» των ΙταλώνTimolina / Freepik

Είναι χρυσαφένια, κοκκώδης, κολλώδης και η γεύση της είναι μάλλον άνοστη αν σερβιριστεί σκέτη. Όμως, η ευελιξία της πολέντας την έχει μετατρέψει σε γαστρονομικό αστέρι, με το φημισμένο πιάτο από βραστό καλαμποκάλευρο της Ιταλίας να συνδυάζεται όμορφα με έναν ατελείωτο αριθμό γεύσεων.

Τα υλικά που μπορούν να προστεθούν είναι τα πάντα, από ελάφι, ψάρι, κουνέλι, αγριογούρουνο και κοκκινιστό μοσχάρι μέχρι μανιτάρια, σάλτσα ντομάτας και λιωμένο τυρί. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε επιδόρπια, όπως μπισκότα, πίτες και τηγανίτες. Κάποιοι την τρώνε ακόμη και με Nutella. Όσο για τις υφές της, έχουν πολλές μορφές. Μπορεί να είναι μαστιχωτή, κολλώδης, τραγανή ή εξαιρετικά κρεμώδης.

Η πολέντα τρώγεται σε όλη την Ιταλία, αλλά υπάρχουν τρεις κύριες περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας όπου είναι ιδιαίτερα δημοφιλής – το Βένετο, η Λομβαρδία και το Πιεμόντε.



Η πολέντα μπορεί να είναι μαστιχωτή, κολλώδης, τραγανή ή εξαιρετικά κρεμώδηςFreepik

Η Giovanna Gilli, 85 ετών, έχει τρυφερές αναμνήσεις από τη δική της Πιεμοντέζα γιαγιά που ανακάτευε αργά τον πολτό από καλαμποκάλευρο μέσα σε ένα τεράστιο χάλκινο καζάνι στο τζάκι, και στη συνέχεια τον σέρβιρε σε ένα ξύλινο τραπέζι, ρίχνοντας σάλτσα ντομάτας, λουκάνικα και κρεμμύδια πάνω του πριν ο καθένας αρπάξει το μερίδιό του.

«Παίρναμε μια κουταλιά και την βάζαμε στο πιάτο μας. Ήταν πεντανόστιμο, έλιωνε στο στόμα μου», θυμάται. «Την επόμενη μέρα, η αποξηραμένη τραγανή πολέντα που περίσσευε κόβονταν σε μπαστουνάκια για εμάς τα παιδιά, για να τη βουτήξουμε στο γάλα ή να την πασπαλίσουμε με ζάχαρη για πρωινό».

Από τους αρχαίους Ρωμαίους στον Κολόμβο

Σήμερα, η πολέντα θεωρείται το πιο δημοφιλές φαγητό της Ιταλίας μετά τα ζυμαρικά και την πίτσα. Στον πυρήνα της παραμένει ένα κοινό, ταπεινό πιάτο, που κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου καταναλωνόταν κυρίως από ανάγκη.

Στο τέλος μιας δύσκολης ημέρας, κάποια μέλη της οικογένειας συγκεντρώνονταν γύρω από το τραπέζι και μοιράζονταν την πολέντα με τον τρόπο pica sö. Χρησιμοποιώντας τα χέρια τους ως κουτάλια, έτριβαν κάθε μπουκιά πάνω σε μια αποξηραμένη ρέγκα που κρεμόταν με ένα σπάγκο από το ταβάνι της κουζίνας, για να δώσουν στην άνοστη πολέντα περισσότερη γεύση, χωρίς να καταναλώνουν το ψάρι.



Κοτόπουλο με πολέντα, ένα κλασικό πιάτοPaul Istoan / Pixabay

Αν και οι ιστορικοί σημειώνουν ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι έτρωγαν έναν πιο μαλακό τύπο πολέντας που παρασκευαζόταν με αλεσμένη όλυρα (ποικιλία σιταριού), η εκδοχή που γνωρίζουν και αγαπούν σήμερα οι άνθρωποι έχει τις ρίζες της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού, στην Αμερική.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος έφερε μαζί του το «εξωτικό» καλαμπόκι στη Γηραιά Ήπειρο, η οποία δεν ήταν εξοικειωμένη με το προϊόν μέχρι το ταξίδι του το 1492.

Σύμφωνα με τον σεφ και ιστορικό τροφίμων Amedeo Sandri, το καλαμπόκι εισήχθη αργότερα στην Ιταλία από ιεραποστόλους που επέστρεφαν από την Αμερική, στην περιοχή Φριούλι.

Εθισμός, ασθένειες και οφέλη

Η μεγάλης κλίμακας καλλιέργεια εξαπλώθηκε το 1600 στο Βένετο και τη Λομβαρδία, αντικαθιστώντας τις παραδοσιακές καλλιέργειες και πυροδοτώντας μια αγροτική επανάσταση. Σήμερα, υπάρχουν περίπου δώδεκα είδη ιταλικού καλαμποκιού που καλλιεργούνται στη χώρα.

«Οι αγρότες συνειδητοποίησαν ότι το καλαμπόκι είχε υψηλότερη απόδοση και μικρότερο κύκλο καλλιέργειας σε σύγκριση με το κεχρί, τη σίκαλη και το σιτάρι και ότι τους έδινε αρκετή δύναμη για να εργαστούν στα χωράφια», λέει ο Sandri. «Αλλά υπήρξαν κάποιες σοβαρές παρενέργειες σε αυτή τη διατροφή με βάση την πολέντα».


Πολέντα με ντοματίνια και βασιλικό

vinaygupta460 / Pixabay

Λέγεται ότι οι κάτοικοι του Βορρά εθίστηκαν τόσο πολύ στο απλό βρασμένο καλαμποκάλευρο που ανέπτυξαν μια ιδιότυπη ασθένεια που ονομάζεται πελλάγρα, η οποία προκαλείται από την έλλειψη νιασίνης –γνωστής ως βιταμίνη Β3. Πολλοί υπέφεραν από άνοια, διάρροια και δερματικά εξανθήματα ως αποτέλεσμα της ασθένειας.

Ωστόσο, η πρόοδος στη διατροφική έρευνα στις αρχές και τα μέσα του 20ού αιώνα και οι πιο διαφοροποιημένες δίαιτες τα άλλαξαν όλα αυτά και, στα επόμενα χρόνια, οι Ιταλοί ανακάλυψαν τα οφέλη της προσθήκης της πολέντας σε ένα ισορροπημένο γεύμα.

Κατ’ αρχάς, δεν περιέχει γλουτένη, γεγονός που την καθιστά ιδανικό συνοδευτικό για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη. Οι ειδικοί σε θέματα υγείας λένε ότι είναι εύπεπτη και χαμηλή σε θερμίδες.

«Είναι εξαιρετικά θρεπτική, υπάρχουν πολλές ποικιλίες και χρωματικές αποχρώσεις ανάλογα με τη συνοχή, την επικάλυψη, την περιοχή παραγωγής και τον τύπο του καλαμποκιού», λέει η Anna Maria Pellegrino από την Ακαδημία Κουζίνας της Ιταλίας. «Δεδομένης της ντελικάτης γεύσης, συνδυάζεται πάντα με άλλα τρόφιμα».

Η πολέντα κυκλοφορεί βασικά σε δύο ποικιλίες: ζεστή και ημίρρευστη ή στερεοποιημένη και σερβιρισμένη ως finger food σε ορθογώνια μπαστουνάκια που είτε τηγανίζονται σε βούτυρο ή ελαιόλαδο, είτε ψήνονται στη σχάρα και στη συνέχεια αφήνονται να κρυώσουν.

«Είναι μέρος του DNA μας»

Στις βόρειες ορεινές περιοχές του Πιεμόντε, της Λομβαρδίας και της Κοιλάδας της Αόστα είναι πυκνή και έντονα κίτρινη. Νοτιότερα, είναι πιο μαλακή και ιβουάρ, ενώ κατά μήκος των ακτών του Βένετο έχει μια βελούδινη, υπόλευκη απόχρωση – που οφείλεται στην παρασκευή της με το εξαιρετικό καλαμπόκι biancofiore, που ταιριάζει πολύ με μπακαλιάρο, ρέγγα και καλαμάρι.

Όσον αφορά τα αστικά κέντρα, λατρεύεται ιδιαίτερα στο Μπέργκαμο και τη Μπρέσια.

«Είναι μέρος του DNA μας. Τις Κυριακές τα γεύματα με πολέντα είναι η θρησκεία μας», λέει ο Marco Pirovano, ιδιοκτήτης του PolentOne, ενός street-food μπιστρό που σερβίρει πολέντα με δημιουργικές παραλλαγές.

«Μας αρέσει να την τρώμε με τον τρόπο “pucio”, με μια τρύπα στη μέση για να ρίχνουμε σάλτσα ή ζωμό που απορροφάται μέσα της. Η πολέντα στο Μπέργκαμο πρέπει να είναι τόσο παχιά και πυκνή που να κολλάει στο πιάτο αν την αναποδογυρίσεις».

Καθώς οι Ιταλοί του Βορρά είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές πολέντας, οι νότιοι τους αποκαλούν αστειευόμενοι «polentoni», έναν ελαφρώς υποτιμητικό όρο που έχει καταλήξει να σημαίνει αυτό που στην Ελλάδα λέμε «στόκος» – αναφορά τόσο στις διανοητικές τους ικανότητες όσο και στην υφή της πολέντας που προτιμούν.

Αλλά ο Pirovano υπερηφανεύεται που είναι «polentone», άλλωστε έτσι ονόμασε και το εστιατόριό του. Έχει μάλιστα πατεντάρει μια μηχανή που ετοιμάζει πολέντα τόσο γρήγορα όσο έναν εσπρέσο. Οι μπουκιές πολέντας στο «PolentOne» συνοδεύονται μεταξύ άλλων από γιαούρτι, μπέικον, σαλάτα, πασπαλισμένη ζάχαρη και τυρί μοτσαρέλα.

Πηγή:www.cnn.gr

Φρίκη στο Παλέρμο: 54χρονος στραγγάλισε τα παιδιά του και έκαψε ζωντανή τη γυναίκα του

 


Αποτροπιασμό έχει προκαλέσει στην Ιταλία η είδηση της δολοφονίας, από μέρους του Σικελού Τζοβάνι Μπαρέκα, δύο εκ των τριών παιδιών του και της συζύγου του.

Σύμφωνα με τα όσα ομολόγησε ο 54χρονος δράστηςστραγγάλισε τους δύο γιους του, πέντε και δεκαέξι ετών, και στη συνέχεια έκαψε ζωντανή τη σύζυγό του.

Η μόνη η οποία σώθηκε, είναι η δεκαεπτάχρονη κόρη του, την οποία οι καραμπινιέροι βρήκαν μέσα στο σπίτι, στην περιοχή Αλταβίλα Μιλίτσια, σε κατάσταση πλήρους σύγχυσης.

«Άκουσα και είδα τον δαίμονα μέσα στο σπίτι μου»

Σύμφωνα με ό,τι διαρρέει έως τώρα, ο Μπαρέκα είπε στους αστυνομικούς ότι «μέσα στο σπίτι του άκουσε και είδε τον δαίμονα» και οι υπεύθυνοι των ερευνών θεωρούν ότι μπορεί να έδρασε υποκινούμενος από θρησκευτική σέχτα.

Συγγενείς του δράστη, δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι «το μόνο που ήξεραν, είναι ότι αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και ότι ήταν πολύ θρήσκος».

Καραμπινιέροι και αστυνομικοί της περιοχής, έξω από το Παλέρμο της Σικελίας, προσπαθούν να εξακριβώσουν τώρα πού έχει ταφεί το απανθρακωμένο πτώμα της συζύγου του δράστη και συνεχίζουν να ανακρίνουν γείτονες και συγγενείς.

Πηγή:www.cnn.gr

Ποιοι χάνουν την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ - Τα «λάθη» των ασφαλισμένων

 


Μια παράλειψη κατά την ασφάλιση της κατοικία τους ενάντια στις φυσικές καταστροφές, μπορεί να «κοστίσει» την έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ, όπως διαπιστώνουν πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι επιχείρησαν να κάνουν την σχετική αίτηση στην ειδική εφαρμογή myPROPERTY της ΑΑΔΕ και έμειναν «εκτός».

Το μεγαλύτερο «λάθος» που διαπιστώνουν είναι πως ασφάλισαν τις κατοικίες τους μόνο για δύο από τους τρεις κινδύνους - σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα - που προβλέπονται στην Κοινή Απόφαση (Α. 1014/2024) του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων ΕσόδωνΓιώργου Πιτσιλή.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως πληθώρα κοινωνικών εταίρων ζητούν να μην εξαιρεθούν από την έκπτωση 10% του ΕΝΦΙΑ όσοι ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών υπολείπονται κατά τι από κάποιες από τις, έως τώρα άγνωστες, προβλεπόμενες προϋποθέσεις. Και τονίζουν πως είναι απαραίτηση μια «ευελιξία» κατά την πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου.

Πότε ισχύει η έκπτωση

Συγκεκριμένα, προβλέπεται πως όσοι ασφάλισαν την κατοικία τους κατά σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας, θα έχουν:

  • μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, εφόσον είναι ασφαλισμένες για όλο το προηγούμενο έτος.

  • αναλογική μείωση του ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση που είναι ασφαλισμένες για χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους, με ελάχιστη διάρκεια ασφάλισης τριών μηνών.

Και όπως φαίνεται, «εκτός» μένουν όσοι παρέλειψαν μία από τις τρεις επιλογές.

Προσοχή στα «ψιλά γράμματα»

Αξίζει να σημειωθεί πως η αξία ανακατασκευής της κατοικίας, που ασφαλίζεται με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, ορίζεται σε 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ωστόσο, ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ 2024, η αξία αυτή ορίζεται σε 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτροαυξάνοντας τις κατοικίες που δύνανται να ενταχθούν στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ενώ, την έκπτωση χάνουν όσοι έχουν δηλωμένη χαμηλότερη αξία ανά τμ.

Παράλληλα, η υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το έτος 2024 σχετικά με ασφαλισμένες κατοικίες που αποκτήθηκαν εντός του έτους 2023 αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης για τη μείωση ΕΝΦΙΑ μέσω της εφαρμογής. Συνεπώς, πολίτες που τυχόν δεν θα δουν στην εφαρμογή ακίνητα που απέκτησαν το 2023, πρέπει να ελέγξουν εάν υποβλήθηκε γι’ αυτά δήλωση Ε9 και να υποβάλουν τη δήλωση αυτή πριν εισέλθουν εκ νέου στην εφαρμογή.

Τέλος, στις περιπτώσεις ασφάλισης για λογαριασμό τρίτου ή ιδίου και για λογαριασμό τρίτου, το πρόσωπο που έχει συνάψει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο πρέπει να συμπληρώσει στην εφαρμογή τους ΑΦΜ των προσώπων που έχουν δικαίωμα στο ακίνητο, προκειμένου η ΑΑΔΕ να τα ενημερώσει με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να υποβάλουν κι εκείνα αίτηση έως τις 22/02/2024.

Πώς θα κερδίσετε την έκπτωση

Η χορήγηση του μειωμένου ΕΝΦΙΑ 2024 περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

  1. Οι πολίτες, έως τις 22 Φεβρουαρίου 2024, υποβάλλουν αίτηση, επιλέγοντας τον/τους ΑΤΑΚ ασφαλισμένης κατοικίας, τον/τους οποίο/ους συσχετίζουν με τα διαθέσιμα στοιχεία του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

  2. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις επιβεβαιώνουν, έως τις 11 Μαρτίου 2024, την αντιστοίχιση της ασφαλισμένης κατοικίας με τον αριθμό ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

  3. Χορηγείται η μείωση του ΕΝΦΙΑ, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, με την πρώτη κεντρική εκκαθάρισή του.

Τι γίνεται αν υπάρχουν συνιδιοκτήτες

Ο λήπτης της ασφάλισης θα πρέπει να δηλώσει τους ΑΦΜ των υπολοίπων συνιδιοκτητών, αν υπάρχουν. Μετά την επιλογή των ασφαλιστηρίων θα εμφανιστεί εικονίδιο στα δεξιά της γραμμής ''Συνιδιοκτήτες / Τρίτα πρόσωπα'' μέσω του οποίου θα δηλωθούν οι συνιδιοκτήτες, ή αυτοί για τους οποίους ο λήπτης πληρώνει την ασφάλιση.

Αυτά τα πρόσωπα θα ειδοποιηθούν μέσω μηνύματος στην ψηφιακή τους θυρίδα στο myAADE, αλλά και στο email που έχει δηλωθεί, έτσι ώστε να υποβάλουν κι αυτοί αίτηση και να συσχετίσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την ασφαλισμένη κατοικία τους.

Πηγή:www.cnn.gr