ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

Ζυμαρικά, τα παρεξηγημένα: Κι όμως είναι υγιεινά

 


«Τα ζυμαρικά δεν αξίζουν να τα αντιμετωπίζουμε ως παχυντική τροφή», λέει η Erin Morse, επικεφαλής κλινική διαιτολόγος στο UCLA Health Center

Τα ζυμαρικά μαγειρεύονται γρήγορα, αποθηκεύονται εύκολα και είναι μια λύση όταν δεν ξέρετε τι να φτιάξετε για βραδινό. Αλλά επειδή είναι πλούσια σε υδατάνθρακες -και άρα κάποιοι πιστεύουν ότι είναι κακά για το βάρος και την υγεία σας- συχνά δεν μπαίνουν στο μενού.

«Τα ζυμαρικά δεν αξίζουν να τα αντιμετωπίζουμε ως παχυντική τροφή», λέει η Erin Morse, επικεφαλής κλινική διαιτολόγος στο UCLA Health Center. Ούτε οι υδατάνθρακες γενικά. Σε μελέτη του 2018 που δημοσιεύθηκε στο Lancet, οι ερευνητές προέβλεψαν ότι ένας 50χρονος που έπαιρνε τις μισές θερμίδες του από υδατάνθρακες θα ζούσε τέσσερα χρόνια περισσότερο από κάποιον που ακολουθούσε δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες (λιγότερο από το 30% των θερμίδων) και ένα χρόνο περισσότερο από κάποιον που ακολουθεί δίαιτα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (πάνω από το 65% των θερμίδων).

Ζυμαρικά: Κι όμως έχουν οφέλη για την υγεία

Τα απλά ζυμαρικά παρασκευάζονται από ραφιναρισμένο αλεύρι από το οποίο έχουν αφαιρεθεί τα πλούσια σε ίνες εξωτερικά στρώματα. Αλλά το αλεύρι (που ονομάζεται σιμιγδάλι) προέρχεται από σκληρό σιτάρι, το οποίο έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από άλλες ποικιλίες.

«Πολλά ζυμαρικά στην αγορά είναι επίσης εμπλουτισμένα με σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β», λέει η Dolores Woods, διαιτολόγος στη σχολή δημόσιας υγείας UTHealth Houston School of Public Health.

Μία κούπα μαγειρεμένα ζυμαρικά περιέχει μέχρι και 8 γραμμάρια πρωτεΐνης, 2,5 γραμμάρια φυτικών ινών, συν 26% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης για το φυλλικό οξύ και 10% για τον σίδηρο. Κι όλα αυτά με μόνο 220 θερμίδες.

Τα ζυμαρικά έχουν κάποιες σημαντικές διαφορές από άλλους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Το άμυλο και η πρωτεΐνη στο σκληρό σιτάρι συνδέονται μεταξύ τους, οπότε χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αφομοιωθεί από το σώμα σας.

«Τα ζυμαρικά μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε πιο χορτάτοι από το λευκό ρύζι ή το άσπρο ψωμί», λέει η Mengxi Du, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Harvard T.H. Chan School of Public Health στη Βοστώνη.

Έχουν επίσης χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη ή GI -δείκτη που μετρά πόσο γρήγορα ένα φαγητό αυξάνει το σάκχαρό σας- από άλλους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παραμένουν πιο σταθερά, κάτι που έχει οφέλη για το βάρος και την υγεία σας.

Για παράδειγμα, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2016 στο περιοδικό Nutrition & Diabetes, οι άνθρωποι που κατανάλωναν ζυμαρικά ως μέρος μιας μεσογειακής διατροφής είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και μικρότερη μέση από εκείνους που ακολούθησαν επίσης μεσογειακή διατροφή αλλά δεν έτρωγαν ζυμαρικά. Και μια μεγάλη μελέτη του 2021 που δημοσιεύθηκε στο BMJ Nutrition, Prevention & Healthy, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες ηλικίας 50 έως 79 ετών που έτρωγαν ζυμαρικά τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό και 9% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή νόσο από εκείνες που έτρωγαν ζυμαρικά λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Η μελέτη στο BMJ χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από τη βιομηχανία ζυμαρικών, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Ωστόσο, τα ζυμαρικά μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής και είναι καλύτερα από τις τηγανητές πατάτες και το λευκό ψωμί, επομένως η εναλλαγή τους μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας, λέει η Morse. Συχνά συνδυάζονται, δε, με υγιεινές τροφές, όπως το ελαιόλαδο και τα λαχανικά.

Συμβουλές για ζυμαρικά όσο πιο υγιεινά γίνεται

Μετρήστε μερίδες. Μία μερίδα ζυμαρικών είναι 56-57 γραμμάρια αμαγείρευτα ή περίπου 1 κούπα μαγειρεμένα. Αλλά επειδή τα ζυμαρικά κυκλοφορούν σε διάφορα σχήματα, καλό είναι να τα ζυγίζουμε.

Μην τα παραβράζετε. Έτσι σπάνε οι δεσμοί μεταξύ της πρωτεΐνης και του αμύλου, οι οποίοι παραμένουν άθικτα στα al dente. Με τον τρόπο αυτό, ο γλυκαιμικός δείκτης των ζυμαρικών παραμένει χαμηλός και σας βοηθά να αισθάνεστε ικανοποιημένοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι χρόνοι μαγειρέματος ποικίλλουν, επομένως συμβουλευτείτε τη συσκευασία.

Προσθέστε λαχανικά. Αυτό αυξάνει τις φυτικές ίνες και τα θρεπτικά συστατικά. Προσθέστε καρότα στον ατμό, μπρόκολο, πιπεριές ή φυλλώδη πράσινα στην κόκκινη σάλτσα. Ή δοκιμάστε τα με σπαράγγια, αρακά, κολοκυθάκια, πιπεριές, μανιτάρια και λίγο ελαιόλαδο. Μπορείτε επίσης να υποκαταστήσετε τη μισή ποσότητα με «νουντλς» κομμένα από κολοκύθα ή κάποιο άλλο λαχανικό. Ή απλά ζεστάνετε κατεψυγμένα λαχανικά, προσθέστε στη σάλτσα και μετά στα ζυμαρικά.

Συμπληρώστε με πρωτεΐνη. Το μαγειρεμένο άπαχο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα φασόλια ή το τόφου μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε μια μερίδα ζυμαρικών ακόμα πιο χορταστική.

Επιλέξτε μια σάλτσα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Το μισό φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας μετράει ως μία μερίδα λαχανικών στη διατροφή σας. Οι σάλτσες σε βάζο είναι συχνά πλούσιες σε νάτριο.

Πηγή: Washington Post , www.iatropedia.gr

Φωτογραφία: iStock


Μη κρατικά πανεπιστήμια: Τι αλλάζει στα ΑΕΙ - Οι βασικοί άξονες του νέου νομοσχεδίου

 


Τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια πρόκειται να αναλύσει σήμερα Τετάρτη (07/02) ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει.

Ειδικότερα, ο υπουργός Παιδείας θα αναλύσει τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου –Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», που αφορά τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Στόχος είναι το νομοσχέδιο να κατατεθεί στα μέσα Φεβρουαρίου και να ψηφιστεί, όπως είχε δηλώσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέχρι το τέλος του μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνει:

  • Μη Κερδοσκοπικά Μη Κρατικά Πανεπιστήμια

  • Θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των κρατικών Πανεπιστημίων

  • Την ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και

  • Την πλήρη διοικητική αυτοδυναμία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ).

Μαρινάκης: Το 70% του νομοσχεδίου αφορά τα δημόσια πανεπιστήμια

«Το 70% του νομοσχεδίου αναφέρεται στα δημόσια πανεπιστήμια και το 30% περίπου στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων», επισήμανε από την πλευρά του το βράδυ της Τρίτης ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

«Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και ας κοιτάξουν στα μάτια τους φοιτητές οι οποίοι θέλουν να μη χάσουν μερικά χρόνια από τη ζωή τους (…) Για μένα κοινωνική πολιτική είναι να μπορεί ένα νέο παιδί -άμα θέλει- να μην πρέπει να πάει στην Κύπρο ή οπουδήποτε αλλού, αλλά να μπορεί να σπουδάσει και σε μη κρατικό πανεπιστήμιο στη χώρα του», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το πώς σκοπεύει να διαχειριστεί η κυβέρνηση τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια που συνεχίζονται για Πέμπτη εβδομάδα, λόγω τω αντιδράσεων για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ο κ Μαρινάκης σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Παράλληλα, με μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών για τα δημόσια πανεπιστήμια, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας κατά 70% αναφέρεται στην ενδυνάμωση του δημόσιου πανεπιστημίου και παραπάνω χρηματοδότηση περίπου 1 δισεκατομμύριο για τα δημόσια πανεπιστήμια.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ιστορική μεταρρύθμιση: «Μη κρατικά πανεπιστήμια - παραρτήματα ξένων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Εδώ δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, δεδομένου του γεγονότος -και θα το δουν αυτό και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι πολίτες- ότι θα έχουμε τα πιο αυστηρά κριτήρια από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη για την ίδρυση αυτών των ιδρυμάτων. Εδώ δεν υπάρχουν ναι μεν αλλά και ίσες αποστάσεις. Ή είσαι επιτέλους υπέρ ή συνεχίζεις μια παράδοση του χώρου της Αριστεράς και της κεντροαριστεράς που καθιστά και στο θέμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας μια θλιβερή ιστορία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το πότε θα ψηφιστεί, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Μέσα στην επόμενη εβδομάδα – και στόχος να ψηφιστεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Δηλαδή μιλάμε ότι σε λίγες εβδομάδες, στο μήνα που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, στον Φεβρουάριο του 2024, θα μπορεί μετά την ψήφιση αυτού του ένα παιδί το οποίο τελειώνει το σχολείο αν θέλει να περάσει, να εγγραφεί σε ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο στη χώρα του (…)».

Πηγή:www.cnn.gr

Αυτή είναι η Ιλκνούρ Ακτάς, η πρώτη γυναίκα που θα προπονήσει ποδοσφαιρική ομάδα ανδρών στην Αλβανία (pics)

 


Ιστορία γράφει στο ποδόσφαιρο της Αλβανίας μία γυναίκα! Η Ιλκνούρ Ακτάς έγινε η πρώτη γυναίκα που θα κοουτσάρει ανδρική ομάδα ποδοσφαίρου στη γειτονική μας χώρα.

Η πρώτη γυναίκα προπονητής στο Αλβανικό ποδόσφαιρο είναι γεγονός! Η Τουρκάλα Ιλκνούρ Ακτάς τον περασμένο Σεπτέμβρη βρισκόταν στο τεχνικό επιτελείο της Σκουμπίνι ως συνεργάτης του πρώτου προπονητή Βλάντιμιρ Ντζόνι, αλλά και ως υπεύθυνη για την Ακαδημία της ομάδας.

Ωστόσο ο Βλάντιμιρ Ντζόνι απολύθηκε από το «τιμόνι» της Σκουμπίνι και τη θέση του πήρε η Ιλκνούρ Ακτάς. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η Τουρκάλα αναλαμβάνει τις τύχες μίας ομάδας, ως πρώτη προπονητής, αφού και στο παρελθόν η Ακτάς είχε εργαστεί στα τμήματα υποδομής της Φενέρμπαχτσε, αλλά και στις ομάδες γυναικών της Ρίζεσπορ και της Χατάισπορ.


Η Σκουμπίνι,  που είναι ομάδα τρίτης κατηγορίας στην Αλβανία εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την «προαγωγή» της Ακτάς σε πρώτη κόουτς η οποία έλεγε: «Η απόφαση αυτή είναι ένα σημαντικό βήμα για τις γυναίκες προπονήτριες και την ανάληψη μεγαλύτερου ρόλου στο ποδόσφαιρο».


Να σημειωθεί ότι η Σκουμπίνι καταλαμβάνει την τέταρτη θέση του δεύτερου γκρούπ, στην τρίτη κατηγορία του αλβανικού ποδοσφαίρου. Η Ακτάς λοιπόν αναμένεται να ντεμπουτάρει στο αμέσως επόμενο παιχνίδι της Σκουμπίνι, που είναι προγραμματισμένο για την ερχόμενη Κυριακή (11/02) στην έδρα της, κόντρα στην Ορικού.

Όπως ήταν λογικό, η 47χρονη Τουρκάλα αποθεώθηκε από τα Μέσα Ενημέρωσης της πατρίδας της, τα οποία κάνουν λόγο για την πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει ομάδα ανδρών στη Βαλκανική χερσόνησο.

Πηγή:www.sportal.gr