ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Σάββατο 15 Απριλίου 2023

Χάλκινο μετάλλιο ο Λευτέρης Πετρούνιας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Αττάλειας

 


Ο Λευτέρης Πετρούνιας έβαλε τα δυνατά του για να κάνει ιστορικό ρεκόρ, με ένα νέο χρυσό μετάλλιο στους κρίκους, στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στην Αττάλεια, αλλά ο ο ανταγωνισμός τον “έσπρωξε” στην τρίτη θέση.

Στο τρίτο σκαλί του βάθρου στον τελικό των κρίκων, στο Ευρωπαϊκό πρωταθλήματος της Αττάλειας ανέβηκε ο Λευτέρης Πετρούνιας. Παρά την έλλειψη προπονήσεων τις τελευταίες, λόγω μικροενοχλήσεων, ο Έλληνας Ολυμπιονίκης κατάφερε να περάσει στο λαιμό του το χάλκινο μετάλλιο, χάνοντας την δεύτερη θέση στην ισοβαθμία!

Ο Λευτέρης Πετρούνιας δεν μπόρεσε έτσι να φτάσει τους επτά τίτλους στη διοργάνωση, νούμερο που δεν έχει πετύχει κανένας αθλητής σε ένα μόνο όργανο, στα 68 χρόνια ιστορίας του θεσμού.

Ο 32χρονος Έλληνας πρωταθλητής βαθμολογήθηκε με 14.733 βαθμούς, έμεινε για λίγο στην πρώτη θέση, μέχρι την προσπάθεια του Βαχάν Νταβτιάν. Ο Αρμένιος αθλητής “έπιασε” τους ίδιους βαθμούς, αλλά τον προσπέρασε (είχε βαθμολογηθεί καλύτερα στην εκτέλεση), για να έρθει τελικά ο Τούρκος, Αντέμ Ασίλ και με 14.933 βαθμούς να πάρει το χρυσό μετάλλιο και να “σπρώξει” τον Πετρούνια στην 3η θέση.

Θυμίζουμε ότι ο Λευτέρης Πετρούνιας είχε επίσης κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο στο ντεμπούτο του στον θεσμό, το 2011 στο Βερολίνο, ενώ ακολούθησαν έξι διαδοχικές νίκες, το 2015 στο Μονπελιέ, το 2016 στη Βέρνη, το 2017 στο Κλουζ, το 2018 στη Γλασκόβη, το 2021 στη Βασιλεία και το 2022 στο Μόναχο.

Η κατάταξη του τελικού

Αντέμ Ασίλ (Τουρκία) 14.933 βαθμοί

Βαχάν Νταβτιάν (Αρμενία) 14.7333 βαθμοί

Λευτέρης Πετρούνιας 14.733 βαθμοί

Μάρκο Λοντάντιο (Ιταλία) 14.666 βαθμοί

Νικίτα Σιμόνοβ (Αζερμπαϊτζάν) 14.566 βαθμοί

Κόρντεϊ Τάλοχ (Μ. Βρετανία) 14.466 βαθμοί

Αρτούρ Αβετισιάν (Αρμενία) 14.433 βαθμοί

Σωκράτης Πηλλακούρης (Κύπρος) 14.233 βαθμοί


Πηγή:www.newsit.gr

Ποιά πόλη έχει το παλαιότερο μετρό στον κόσμο

 


Η πόλη που διαθέτει το παλαιότερο μετρό στον κόσμο είναι η πόλη του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το μετρό του Λονδίνου, γνωστό και ως «The Tube», ξεκίνησε να λειτουργεί το 1863 και σήμερα εξυπηρετεί περισσότερους από 5 εκατομμύρια επιβάτες καθημερινά.

Αρχικά, το μετρό του Λονδίνου είχε μόνο τη γραμμή του Metropolitan Railway, η οποία συνέδεε το κέντρο του Λονδίνου με την πόλη του Χάρροου στο δυτικό τμήμα του Λονδίνου. Η γραμμή ήταν αρχικά υπόγεια στο κέντρο της πόλης, και επάνω από το έδαφος στην ύπαιθρο.

Στη συνέχεια, το μετρό του Λονδίνου επεκτάθηκε σε πολλές άλλες περιοχές του Λονδίνου και σήμερα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μεταφορικά δίκτυα στον κόσμο και σήμερα έχει συνολικά 11 γραμμές και πάνω από 270 σταθμούς.

Το 1908 κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο όρος “Underground” στους σταθμούς και καθιερώνεται το σύμβολο του κύκλου με την οριζόντια μπάρα στη μέση (αποκαλείται «roundel»). Εγκαθίσταται, επίσης, για πρώτη φορά αυτόματο ηλεκτρικό σύστημα εισιτηρίων, ενώ το 1911 εγκαθίστανται σε μερικούς σταθμούς κυλιόμενες σκάλες.

Το μετρό του Λονδίνου δεν αποτελεί μόνο έναν τρόπο μεταφοράς στην πόλη, αλλά είναι επίσης ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της. Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των σταθμών και οι εντυπωσιακοί χάρτες του μετρό έχουν γίνει ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της κουλτούρας του Λονδίνου.

Παρόλο που το μετρό του Λονδίνου είναι το παλαιότερο στον κόσμο, υπάρχουν και άλλα πολλά μετρό σε διάφορες πόλεις που λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια. Παραδείγματα είναι το μετρό του Παρισιού (Γαλλία) που άρχισε να λειτουργεί το 1900 και το μετρό της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ) που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1904.

Συνολικά, το μετρό έχει γίνει ένας πολύ σημαντικός τρόπος μεταφοράς στις μεγάλες πόλεις του κόσμου, καθώς επενδύουν μεγάλα ποσά στη βελτίωσή του, ώστε να προσφέρουν πιο αποτελεσματικές και γρήγορες μετακινήσεις στους κατοίκους τους και τους τουρίστες που τις επισκέπτονται.



Ο πιο γνωστός σταθμός του μετρό του Λονδίνου είναι ο σταθμός «Piccadilly Circus». Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και συνδέει τις γραμμές Bakerloo και Piccadilly. Ο σταθμός έχει το όνομά του από την Piccadilly, μια από τις πιο γνωστές λεωφόρους του Λονδίνου που βρίσκεται κοντά στον σταθμό. Οι επιβάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το μετρό για να επισκεφθούν τους καταστήματα και τα εστιατόρια στην Piccadilly, καθώς και τις περιοχές του Leicester Square και του Covent Garden.

Ο σταθμός Piccadilly Circus είναι γνωστός για την αρχιτεκτονική του και τα δύο εμβληματικές φωτεινές πινακίδες που βρίσκονται στις γωνίες του σταθμού. Οι πινακίδες είναι διάσημες για τα φωτεινά διαφημιστικά μηνύματα που προβάλλονται σε αυτές. Ο σταθμός είναι επίσης γνωστός για τον υπογειοποιημένο περίπατο που συνδέει τους δύο σταθμούς του Piccadilly Circus και του Leicester Square.

Στον σταθμό Piccadilly Circus συχνά πραγματοποιούνται εκθέσεις έργων τέχνης αλλά και διάφορες άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Επιπλέον, ο σταθμός Piccadilly Circus αποτελεί σημείο συνάντησης για πολλούς επισκέπτες που επιθυμούν να εξερευνήσουν την περιοχή.

Πέρα από τον σταθμό Piccadilly Circus, οι άλλοι γνωστοί σταθμοί του μετρό του Λονδίνου περιλαμβάνουν τον σταθμό Westminster, που βρίσκεται κοντά στο Κοινοβούλιο και το London Eye, και τον σταθμό Oxford Circus, που προσφέρει εύκολη πρόσβαση σε καταστήματα, εστιατόρια και άλλα αξιοθέατα στο κέντρο του Λονδίνου.

Πηγή:www.newsit.gr


Μαγειρίτσα: Θερμίδες και χοληστερίνη σε ένα πιάτο

 


Κάθε οικογένεια φτιάχνει διαφορετικά τη μαγειρίτσα, ανάλογα με τη συνταγή που περνά από γενιά σε γενιά και τις παραδόσεις της.

Με λίγο ή πολύ αυγολέμονο, με ή χωρίς ρύζι, με μαρούλια ή/και άλλα χορταρικά, με λίγα ή πολλά αρνίσια εντόσθια, η μαγειρίτσα είναι το κατ’ εξοχήν πιάτο της Ανάστασης. Γιατί καταναλώνεται μετά τη νηστεία, όμως, και ποια είναι η θρεπτική αξία της;

Σύμφωνα με το βιβλίο «Πίνακες Σύνθεσης Τροφίμων & Ελληνικών Φαγητών» της καθηγήτριας Αντωνίας Τριχοπούλου, η μαγειρίτσα παρέχει ανά 100 γραμμάρια έτοιμου φαγητού:

208 θερμίδες
15,3 γρ. πρωτεΐνες
14,4 γρ. ολικά λιπίδια (2,7 γρ. κορεσμένα, 7,5 γρ. μονοακόρεστα)
188 mg χοληστερόλη
4,5 γρ. υδατάνθρακες.

Η συγκεκριμένη συνταγή περιέχει επίσης πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Μεταξύ άλλων ανά 100 γραμμάρια έτοιμης σούπας παρέχει:

271 mg κάλιο
38 mg ασβέστιο
15 mg μαγνήσιο
195 mg φώσφορο
6,6 mg σίδηρο
1,8 mg ψευδάργυρο
14 mg βιταμίνη C

Τα 100 γραμμάρια, όμως, δεν αντιστοιχούν σε μία μερίδα. Μία μερίδα εστιατορίου αντιστοιχεί σε 350 γραμμάρια, σύμφωνα με τις αγορανομικές διατάξεις. Επομένως, για να υπολογιστούν τα συστατικά ανά μερίδα, πρέπει να τα πολλαπλασιάσετε επί 3,5. Δηλαδή ένα μεγάλο πιάτο μαγειρίτσα μπορεί να περιέχει πάνω από 700 θερμίδες και 650 mg χοληστερόλης!

Επιπλέον, η προαναφερθείσα μέτρηση αφορά μία συγκεκριμένη συνταγή που αναλύθηκε.

Η συνταγή αυτή είναι, σύμφωνα με το βιβλίο:

800 γραμμάρια συκωταριά
130 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια
40 γρ. άνηθος
200 γρ. νερό
100 γρ. ελαιόλαδο
380 γρ. μαρούλι
40 γρ. ρύζι

Για το αυγολέμονο
90 γρ. χυμός λεμονιού
2 αυγά

Η συνταγή αυτή αντιστοιχεί σε 1.170 γραμμάρια μαγειρεμένου φαγητού που βγάζουν περίπου 4 μερίδες φαγητού.

Πώς να μειώσετε χοληστερόλη και λιπαρά

Για να μειώσετε το θερμιδικό φορτίο, τα λιπαρά και τη χοληστερόλη που περιέχει, ελαττώστε κατ’ αρχάς το ελαιόλαδο. Θα γίνει εξίσου νόστιμη εάν βάλετε 4 κουταλιές της σούπας (περίπου 60 γρ.) αντί για 100 γρ.

Στο αυγολέμονο, αφαιρέστε αυγά. Αν λ.χ. η παραδοσιακή συνταγή σας είχε 2 ολόκληρα αυγά, βάλτε 1 ολόκληρο αυγό και το ασπράδι από ακόμα 2 αυγά.

Καλό είναι επίσης να αποφύγετε να φάτε οτιδήποτε άλλο το βράδυ της Ανάστασης, προσθέτει. Αυτό ισχύει για κόκκινα αυγά, άλλα κρέατα, πίτες, γλυκά, τσουρέκια και κουλουράκια.

Πηγή:www.newsit.gr