ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

Tέλος η συνεργασία Μουτσινά με τον ΣΚΑΪ-Οργή στο twitter για τις φήμες αποχώρησης του

 


Δημοσιεύματα θέλουν μετά τις δηλώσεις που έκανε σχετικά με το μοιραίο δυστύχημα στα Τέμπη, να επήλθε ρήξη με τον ΣΚΑΪ.

Αν και από τις προηγούμενες ημέρες, πριν καν σημειωθεί η τραγωδία της σύγκρουσης των δύο τρένων, είχαν ακουστεί διάφορα σχετικά με το τηλεοπτικό μέλλον του Νίκου Μουτσινά, η είδηση της αποχώρησής του από την τηλεόραση επιβεβαιώθηκε μέσα από την εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού  «Καλύτερα δεν γίνεται».

Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ, η εκπομπή θα ρίξει φέτος αυλαία. Ωστόσο, ο γνωστός παρουσιαστής ζήτησε από το καναλι να αξιοποιηθούν οι συναδέλφοί του σε άλλες εκπομπές, καθώς έχουν αποδείξει την αξία τους.

Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα του “Secret” αναφέρει ότι το κλίμα μέσα στον ΣΚΑΪ δεν είναι καλό για τον Νίκο Μουτσινά. Πιο συγκεκριμένα, η δημόσια παρέμβαση του παρουσιαστή για τα Τέμπη μεταφράστηκε σαν να στράφηκε εναντίον των συναδέλφων του στον κανάλι. Η δυσαρέσκεια των δημοσιογράφων, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι μεγάλη στους διαδρόμους του ραδιοφώνου. Φυσικά όπως έχει δηλώσει ο Νίκος Μουτσινάς αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να κάνει ένα «διάλειμμα» από την τηλεόραση, αν και φαίνεται πώς δεν έπεισε του πιστούς θαυμαστές του, που βλέπουν ότι  «όπου υπάρχει καπνόςυπάρχει και φωτιά», την ώρα που τα (ακρο) δεξιά τρόλ πανηγυρίζουν

Πηγή:www.koutipandoras.gr


Cob: Δυο Λαρισαίοι φτιάχνουν με 1500 ευρώ σπίτια από άχυρο και πηλό κι έχουν γίνει ανάρπαστα

 


Cob, τα φυσικά σπίτια στην Ελλάδα δεν είναι ένα ακόμη trend της κακιάς ώρας, είναι η αγάπη των Ελλήνων για την φύση και η ανάγκη για ένα ποιοτικότερο βιωτικό επίπεδο, με μικρό κόστος και μεγάλη σημασία για το περιβάλλον. Ποιος είναι, λοιπόν, αυτός ο συνεταιρισμός πίσω από αυτά τα ιδιαίτερα και κάπως πρωτόγονα πήλινα σπίτια;

Το πρώτο τους έργο ήταν ένα σπίτι στον Νέσσωνα το Σεπτέμβριο του 2001.

Δύο άτομα, ο Κώστας και ο Στέλιος, με αγάπη για τα φυσικά υλικά έχτισαν ένα μικρό σπιτάκι από στιβαχτό πυλό και κόστος που  που δεν ξεπερνούσε τα 1.500 ευρώ.

Μπορεί να χρειάστηκαν πέντε μήνες για να το ολοκληρώσουν, αλλά γνώριζαν πως η πρωτοτυπία τους και η ευαισθησία τους προς το φυσικό περιβάλλον θα επιφέρει καρπούς.

Σήμερα το cob.gr είναι ένας ελληνικός κοινωνικός συνεταιρισμός που ασχολείται με τη φυσική δόμηση και τη βιωσιμότητα , χτίζοντας, εκπαιδεύοντας και «γεμίζοντας» τον πολιτισμό μας με εστίες αειφορίας.

Και δεν μιλάμε για μία χούφτα ανθρώπων, αλλά για μια συνεργαζόμενη ομάδα από 30 μηχανικούς και αρχιτέκτονες, άλλους τόσους φυσικούς χτίστες, 1.600 εθελοντές και 20.000 ανθρώπους να παρακολουθούν τις δραστηριότητές του.

Το εκπληκτικό είναι πως σπίτια από cob (δηλαδή φυσικά σπίτια) υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, έχουν χτιστεί πάνω από 25 φυσικά σπίτια και 100 φυσικές κατασκευές στην Ελλάδα  και το εξωτερικό (Μ. Βρετανία, Ιταλία, Κύπρο, Ρουμανία, Πολωνία), ενώ η εταιρία έχει συνεργαστεί και με διάφορους επιστημονικούς φορείς (Πανεπιστήμιο Γλασκώβης, Αρχαιολογική Υπηρεσία, ελληνικά Πανεπιστήμια που ασχολούνται με τη φυσική δόμηση,), καθώς και με σχολεία, φούρνους κλπ.

Τι είναι όμως τα cob;

Τα σπίτια cob είναι σπίτια που φτιάχνονται από πρώτη φυσική ύλη, όπως άμμος, χώμα, πέτρες, άχυρο, ξύλο, νερό, κλπ. Και έχουν αρκετά λιγότερο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος από τα που είναι με από τσιμέντο.

Όπως ανέφερε στο iefimerida.gr ένα από τα μέλη του cob.gr, ο Κώστας Κοντομάνος, τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ενός σπιτιού επιλέγονται βάση του τόπου όπου θα γίνει η κατασκευή και τι προσφέρει στον άνθρωπο η μητέρα- φύση.

Κόστος

Πέρα από την διαφορετική αισθητική, η οποία θυμίζει λίγο τα σπίτια στις εικονογραφίες των παραμυθιών που διαβάζαμε μικροί, το οικονομικό όφελος των φυσικών σπιτιών είναι πολύ μεγάλο.

«Υπάρχουν κτίσματα που κόστισαν ακόμη και 100 ευρώ. Είναι ανάλογα τα τετραγωνικά, τα φυσικά υλικά που χρησιμοποιείς και τον τρόπο κατασκευής δηλαδή το αν ο πελάτης θέλει το σπίτι του να είναι όλο χτισμένο από πρώτες ύλες ή ένα μέρος του», αναφέρει ο Κώστας Κοντομάνος.

Είναι γερά;

Τα φυσικά σπίτια αδειοδοτούνται από το ελληνικό δημόσιο και αντέχουν σε δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες, όπως θα άντεχε κι ένα τσιμεντένιο σπίτι. Αυτό που αλλάζει είναι πως το σπίτι από φυσικά υλικά έχει πολλαπλάσια αντοχή από ένα «τεχνητό» σπίτι, καθώς μπορεί να μείνει άθιχτο για χιλιάδες χρόνια.  Τι γίνεται, όμως, αν ένα φυσικό σπίτι γκρεμιστεί;  Η απάντηση είναι τίποτα, καθώς τα φυσικά υλικά θα γίνουν ένα με το φυσικό περιβάλλον, χωρίς να υπάρξει καμία επιβάρυνση.

Στόχος του κοινωνικού συνεταιρισμού είναι να διαδώσει την φιλοσοφία και την πρακτική της φυσικής δόμησης, γι΄αυτό και το cob.gr έχει δημιουργήσει την δική του ομάδα εθελοντισμού, όπου και είναι εγγεγραμμένα περίπου 2.000 άτομα. Υπάρχουν άλλωστε μέλη της ομάδας που εκπαιδεύουν όσους θέλουν να συμμετάσχουν στην διαδικασία οικοδόμησης.

Κοινωνική υπόσταση

Πέρα όμως από την πρακτική πλευρά, υπάρχει και η κοινωνική υπόσταση της βιοκλιματική αρχιτεκτονικής και της φυσικής δόμησης.

Ο κύριος Κοντομάνος ανέφερε πως ο συνεταιρισμός είχε παρουσιάσει σε εκπροσώπους του ΟΗΕ ένα πλάνο, σύμφωνα με το οποίο οι πρόσφυγες στην Ελλάδα θα μπορούσαν να στεγάζονται σε cob. Το κόστος του κάθε cob ανερχόταν περίπου στα 300- 400 ευρώ, ενώ από πλευρά περιβαλλοντικής άποψης το όφελος θα ήταν πολύ μεγάλο. Ωστόσο τελικά τα κοντέινερ  ήταν η επιλογή που προτιμήθηκε από τους αρμόδιους.

Τέλος, τα φυσικά σπίτια δεν είναι η μόνη ασχολία του cob.gr… ασχολούνται επίσης με την ενέργεια, την τροφή, τις καλλιέργειες και γενικότερα με ότι μπορεί να κάνει πιο ελαφρύ και δίκαιο το αποτύπωμά μας στον πλανήτη γη. Έτσι εκεί μπορεί κάποιος να μάθει από το πως να χτίζει ένα φυσικό σπίτι… μέχρι το πως να παρασκευάζει την τροφή του και να καλλιεργήσει την γη του.

















Πηγή:www.newside.gr

Μέλι: Πώς φαίνεται αν είναι νοθευμένο

 


Επιτήδειοι πουλάνε για ελληνικό… μέλι εισαγωγής, αναμεμειγμένο με ζάχαρη και σιρόπι.

Το ελληνικό μέλι συλλέγεται κατά 90% σε άγρια οικοσυστήματα και όχι σε καλλιεργούμενα φυτά, σε μια χώρα που δεν καλλιεργούνται γενετικά τροποποιημένα φυτά.

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, η νοθεία του μελιού δεν συνιστά απλή οικονομική απάτη, καθώς το νοθευμένο προϊόν που εμφανίζεται σαν μέλι στερείται των ευεργετικών ιδιοτήτων του πραγματικού μελιού.

Υπάρχουν διαφόρων ειδών νοθείες του μελιού:

  • Μια πολύ απλή νοθεία είναι να πουλιέται ένα είδος σαν κάτι άλλο, π.χ. ένα ανθόμελο για θυμαρίσιο ή ένα εισαγόμενο για ελληνικό.

  • Επίσης, υπάρχουν νοθείες με εξωγενή σάκχαρα (π.χ. ισογλυκόζη, γλυκόζη και άλλες γλυκαντικές ύλες, με παράλληλη προσθήκη χρωστικών και αρωματικών ουσιών).

ΕΦΕΤ: Τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε μέλι

  • Συστήνεται να αποφεύγεται η αγορά μελιού χωρίς επισήμανση και η αγορά από πλανόδιους πωλητές, οι οποίοι συστήνονται ως μελισσοκόμοι αλλά δεν διαθέτουν άδεια πλανόδιου εμπορίου ούτε μελισσοκομικό βιβλιάριο.

  • Διατίθεται συσκευασμένο σε βάζα και όχι χύμα και φέρει ετικέτα με τη γεωγραφική προέλευση, τη βοτανική προέλευση, το βάρος, την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, τον αριθμό παρτίδας, τα στοιχεία του παραγωγού ή του τυποποιητή ή του διακινητή και τον κωδικό αριθμό καταχώρησης του συσκευαστηρίου, εφόσον δεν διατίθεται από τον ίδιο τον παραγωγό.

  • Η διαδικασία της κρυστάλλωσης είναι μία φυσική διαδικασία που παρατηρείται κυρίως σε ανθόμελα. Δεν χάνει τις ευεργετικές ιδιότητές του εφόσον κρυσταλλώσει. Συντηρείται καλά κλειστό, σε μέρος σκιερό, δροσερό, χωρίς έντονες οσμές και υγρασία.

ΠΡΟΣΟΧΗ

  • Δεν συνιστάται η κατανάλωση μελιού σε παιδιά μικρότερα του ενός έτους και σε άτομα που εμφανίζουν τροφική αλλεργία στο μέλι.

  • Οι διαβητικοί μπορούν να τρώνε μέλι μόνο μετά από συνεννόηση με το γιατρό τους.

Τι συστήνει με την δική του εμπειρία Έλληνας μελισσοκόμος

Νωρίτερα σήμερα, ο μελισσοκόμος Βασίλης Καραχάλιος μίλησε στην εκπομπή του OPEN, “Ανοιχτή Επικοινωνία”, για το τι πρέπει να έχουμε στον νου μας, όταν αγοράζουμε μέλι.


Για παράδειγμα, μία από τις κοινές πρακτικές εξαπάτησης των καταναλωτών από επιτήδειους, είναι να πουλάνε για ελληνικό… μέλι εισαγωγής, αναμεμειγμένο με ζάχαρη και σιρόπι.

Πηγές: https://www.efet.grhttps://www.tvopen.gr