Τα
φρούτα είναι το εύκολο… σνακ της φύσης
γεμάτο με βιταμίνες, φυτικές ίνες και
άλλα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν
μια υγιεινή διατροφή.
Τα
φρούτα είναι επίσης γενικά χαμηλά σε
θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες,
που μπορεί να σας βοηθήσουν να χάσετε
βάρος.
Μάλιστα,
η κατανάλωση φρούτων συνδέεται με
χαμηλότερο σωματικό βάρος και χαμηλότερο
κίνδυνο για διαβήτη, υπέρταση, καρκίνο
και καρδιακές παθήσεις.
Τρία
από τα καλύτερα φρούτα για απώλεια
βάρους
Γκρέιπφρουτ
Μισό
γκρέιπφρουτ περιέχει μόλις 39 θερμίδες,
αλλά παρέχει το 65% της
ημερήσιας αναγκαίας πρόσληψης (RDI)
σε βιταμίνη
C.
Οι κόκκινες ποικιλίες παρέχουν επίσης
το 28%
RDI σε βιταμίνη
Α.
Επιπλέον,
το γκρέιπφρουτ έχει χαμηλό
γλυκαιμικό δείκτη,
που σημαίνει ότι απελευθερώνει το
σάκχαρο στην κυκλοφορία του αίματός
σας πιο αργά. Μια διατροφή χαμηλού
γλυκαιμικού δείκτη μπορεί να βοηθήσει
στην απώλεια και στη διατήρηση βάρους,
αν και τα στοιχεία είναι περιορισμένα.
Σε
μια μελέτη σε 85 παχύσαρκους ανθρώπους,
η κατανάλωση γκρέιπφρουτ -ή του χυμού
του- πριν από τα γεύματα για περίοδο 3
μηνών οδήγησε σε μείωση
της πρόσληψης θερμίδων, μείωση 7,1% στο
σωματικό βάρος και βελτιωμένα επίπεδα
χοληστερόλης.
Επιπλέον,
μια πρόσφατη ανασκόπηση διαπίστωσε ότι
η κατανάλωση γκρέιπφρουτ μείωσε
το σωματικό λίπος, την περίμετρο της
μέσης και την αρτηριακή πίεση σε
σύγκριση με τις ομάδες ελέγχου.
Μήλα
Τα
μήλα είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια
σε φυτικές ίνες, με
116 θερμίδες και 5,4 γραμμάρια φυτικών
ινών ανά 1 μεγάλο φρούτο (223 γραμμάρια).
Έχει επίσης βρεθεί ότι υποστηρίζουν
την απώλεια βάρους.
Σε
μια μελέτη, οι γυναίκες έτρωγαν τρία
μήλα, ή τρία αχλάδια, ή τρία μπισκότα
βρώμης (με την ίδια θερμιδική αξία) την
ημέρα για 10 εβδομάδες. Εκείνες που
έτρωγαν μήλα έχασαν 0,91 κιλά και εκείνες
που έτρωγαν αχλάδια έχασαν 0,84 κιλά, ενώ
το βάρος της εκείνων που έτρωγαν βρώμη
δεν άλλαξε.
Επειδή
τα φρούτα με λίγες θερμίδες είναι
πιο χορταστικά,
μπορεί να τρώτε λιγότερα άλλα τρόφιμα
κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συγκεκριμένα, ένα
μήλο είναι σχεδόν τρεις φορές πιο
χορταστικό από μια μπάρα σοκολάτας.
Έρευνες
δείχνουν ότι τα μήλα είναι καλύτερα
να τρώγονται ολόκληρα (αντί για τον χυμό
τους) για
να μειώσουν την πείνα και να ελέγξουν
την όρεξη.
Τούτου
λεχθέντος, δύο μελέτες συνδέουν τον
χυμό μήλου με την μείωση του σωματικού
λίπους σε σύγκριση με ένα ποτό ελέγχου
με τον ίδιο αριθμό θερμίδων. Το εκχύλισμα
πολυφαινόλης από μήλα (παρασκευάζεται
από μια από τις φυσικές ενώσεις του
φρούτου) έχει επίσης συνδεθεί με μειωμένα
επίπεδα χοληστερόλης.
Μούρα
Μισό
φλιτζάνι (74
γραμμάρια) βατόμουρα περιέχει
μόλις 42
θερμίδες,
αλλά παρέχει το 12%
RDI σε βιταμίνη C και μαγγάνιο, καθώς και
18% σε βιταμίνη
Κ.
Ένα
φλιτζάνι (152
γραμμάρια) φράουλες περιέχει
κάτω από 50
θερμίδες και
παρέχει 3
γραμμάρια διαιτητικών ινών,
καθώς και 150%
RDI σε βιταμίνη C και
σχεδόν 30%
σε μαγγάνιο.
Τα
μούρα έχουν επίσης αποδειχθεί ότι
είναι χορταστικά.
Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι άνθρωποι
που έτρωγαν ένα σνακ μούρων 65 θερμίδων
κατανάλωναν λιγότερη τροφή σε επόμενο
γεύμα σε σχέση με όσους έτρωγαν κάποιο
γλυκό με τον ίδιο αριθμό θερμίδων.
Επιπλέον,
η κατανάλωση μούρων μπορεί να βοηθήσει
στην μείωση
των επιπέδων χοληστερόλης, της αρτηριακής
πίεσης και της φλεγμονής,
κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα
χρήσιμο σε άτομα που είναι υπέρβαρα.
Πηγή: https://www.healthline.com
φωτό:
iStock