ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Το ελαιόλαδο συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο ή καρκίνο

 


Η αντικατάσταση της μαργαρίνης, του βουτύρου, της μαγιονέζας και των γαλακτοκομικών λιπαρών με ελαιόλαδο συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.

Η κατανάλωση άνω των 7 γραμμαρίων (>1/2 κουταλιά της σούπας) από ελαιόλαδο την ημέρα σχετίζεται με αισθητά μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα, θνησιμότητα από καρκίνο, θνησιμότητα από νευροεκφυλιστικές νόσους και θνησιμότητα από αναπνευστικές νόσους.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μεγάλης μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American College of Cardiology.

Επιλέξτε ελαιόλαδο αντί για μαργαρίνη, βούτυρο και γαλακτοκομικά λιπαρά

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η αντικατάσταση περίπου 10 γραμμαρίων/ημέρα μαργαρίνης, βουτύρου, μαγιονέζας και γαλακτοκομικών λιπαρών με ισοδύναμη ποσότητα ελαιολάδου σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας επίσης.

Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τις τρέχουσες διατροφικές συστάσεις για την αύξηση της πρόσληψης ελαιολάδου και άλλων ακόρεστων φυτικών ελαίων”, δήλωσε η δρ. Marta Guasch-Ferré, ανώτερη ερευνήτρια στο Τμήμα Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvardh και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. “Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να συμβουλεύουν τους ασθενείς να αντικαταστήσουν ορισμένα λίπη, όπως η μαργαρίνη και το βούτυρο, με ελαιόλαδο για να βελτιώσουν την υγεία τους. Η μελέτη μας βοηθά να κάνουμε πιο συγκεκριμένες συστάσεις που θα είναι ευκολότερο για τους ασθενείς να κατανοήσουν και ελπίζουμε να τις εφαρμόσουν στη διατροφή τους”.

Πώς έγινε η έρευνα

Χρησιμοποιώντας συμμετέχοντες από την μελέτη Nurses’ Health Study και την μελέτη Health Professionals Follow-up Study, οι ερευνητές ανέλυσαν 60.582 γυναίκες και 31.801 άνδρες, που ήταν απαλλαγμένοι από καρδιαγγειακή νόσο και καρκίνο στην αρχή της μελέτης το 1990. Κατά τη διάρκεια 28 ετών παρακολούθησης, αξιολογήθηκε η διατροφή τους με ερωτηματολόγιο κάθε τέσσερα χρόνια. Το ερωτηματολόγιο ρωτούσε πόσο συχνά, κατά μέσο όρο, κατανάλωναν συγκεκριμένα τρόφιμα, είδη λιπών και ελαίων, καθώς και ποια μάρκα, ή τύπο λαδιών χρησιμοποιούσαν για το μαγείρεμα και πρόσθεσαν στο τραπέζι το προηγούμενο έτος.

Η κατανάλωση ελαιολάδου υπολογίστηκε από το άθροισμα τριών στοιχείων του ερωτηματολογίου:

  • ελαιόλαδο που χρησιμοποιείται για σάλτσες σαλάτας

  • ελαιόλαδο που προστίθεται στα τρόφιμα ή το ψωμί και

  • ελαιόλαδο που χρησιμοποιείται για το ψήσιμο και το τηγάνισμα στο σπίτι

Μια κουταλιά της σούπας ισοδυναμούσε με 13,5 γραμμάρια ελαιόλαδο.

Η κατανάλωση άλλων φυτικών ελαίων υπολογίστηκε με βάση τους συμμετέχοντες που ανέφεραν την μάρκα λαδιού και τον τύπο του λίπους, που χρησιμοποιούσαν για το μαγείρεμα στο σπίτι. Η κατανάλωση μαργαρίνης και βουτύρου βασίστηκε στην αναφερόμενη συχνότητα και ποσότητα κατανάλωσης μαργαρίνης, ή βουτύρου στο ψήσιμο και το τηγάνισμα στο σπίτι. Υπολογίστηκαν επίσης οι προσλήψεις γαλακτοκομικών και άλλων λιπών και θρεπτικών συστατικών.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι:

  • η κατανάλωση ελαιολάδου αυξήθηκε από 1,6 γραμμάρια/ημέρα το 1990 σε περίπου 4 γραμμάρια/ημέρα το 2010

  • η κατανάλωση μαργαρίνης μειώθηκε από περίπου 12 γραμμάρια/ημέρα το 1990 σε περίπου 4 γραμμάρια/ημέρα το 2010

  • η κατανάλωση άλλων λιπών παρέμεινε σταθερή

Η κατανάλωση ελαιολάδου κατηγοριοποιήθηκε ως εξής:

  1. Ποτέ ή <1 φορά το μήνα

  2. >0 έως ≤4,5 γραμμάρια/ημέρα (>0 έως ≤1 κουταλάκι του γλυκού)

  3. >4,5 έως ≤7 γραμμάρια/ημέρα (>1 κουταλάκι του γλυκού έως ≤1/2 κουταλιά της σούπας)

  4. >7 γραμμάρια/ημέρα (>1/2 κουταλιά της σούπας)

Κατά τη διάρκεια των 28 ετών της μελέτης, υπήρξαν 36.856 θάνατοι.

Οι συμμετέχοντες με υψηλότερη κατανάλωση ελαιολάδου:

  • ήταν συχνά πιο δραστήριοι σωματικά

  • είχαν νοτιοευρωπαϊκή, ή μεσογειακή καταγωγή

  • είχαν λιγότερες πιθανότητες να καπνίζουν και

  • κατανάλωναν περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Η μέση κατανάλωση ολικού ελαιολάδου στην υψηλότερη κατηγορία ήταν περίπου 9 γραμμάρια/ημέρα κατά την έναρξη και αφορούσε το 5% των συμμετεχόντων στην μελέτη.

Όταν οι ερευνητές συνέκριναν εκείνους που κατανάλωναν σπάνια ή ποτέ ελαιόλαδο, διαπίστωσαν ότι εκείνοι στην υψηλότερη κατηγορία κατανάλωσης είχαν:

  • 19% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιά

  • 17% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο

  • 29% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από νευροεκφυλιστική νόσο και

  • 18% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από αναπνευστική νόσο

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι:

Η αντικατάσταση 10 γραμμαρίων/ημέρα άλλων λιπών, όπως η μαργαρίνη, το βούτυρο, η μαγιονέζα και τα γαλακτοκομικά λιπαρά, με ελαιόλαδο συσχετίστηκε με 8-34% χαμηλότερο κίνδυνο ολικής θνησιμότητας.

Δεν βρήκαν σημαντικές συσχετίσεις όταν αντικατέστησαν το ελαιόλαδο με άλλα φυτικά έλαια.

«Είναι πιθανό η υψηλότερη κατανάλωση ελαιολάδου να είναι δείκτης μιας γενικότερης πιο υγιεινής διατροφής και υψηλότερης κοινωνικοοικονομικής κατάστασης. Ωστόσο, ακόμη και μετά την προσαρμογή επί αυτών των παραγόντων κοινωνικής οικονομικής θέσης, τα αποτελέσματά μας παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό τα ίδια. Η μελέτης μας ήταν κυρίως ένας λευκός πληθυσμός επαγγελματιών υγείας και περιορίζει τη γενίκευση, καθώς αυτός ο πληθυσμός μπορεί να είναι πιο πιθανό να ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής”, δήλωσε η δρ. Guasch-Ferré.

Σε ένα συνοδευτικό άρθρο, η δρ. Susanna C. Larsson, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη, είπε: “Αυτή και προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι η κατανάλωση ελαιολάδου μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, παραμένουν αρκετά ερωτήματα:

  • Είναι οι συσχετισμοί αιτιώδεις, ή όχι;

  • Είναι η κατανάλωση ελαιολάδου προστατευτική μόνο για ορισμένες καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως το εγκεφαλικό και η κολπική μαρμαρυγή, ή και για άλλες σημαντικές ασθένειες και αιτίες θανάτου;

  • Ποια είναι η ποσότητα ελαιολάδου που απαιτείται για ένα προστατευτικό αποτέλεσμα;

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα”.

Πηγές: https://scitechdaily.comhttps://www.hmpgloballearningnetwork.com

φωτό: iStock


Ο Ανδρέας Μικρούτσικος σόκαρε με την αποκάλυψη για το Μεγάλο Παζάρι: «Το έκανα, το λέω»

 


"Συνήθως θα δείτε με πολλούς να είμαι αγκαλιά. Γιατί ήμουν αγκαλιά;", αναρωτιέται ο Ανδρέας Μικρούτσικος.

Ο Ανδρέας Μικρούτσικος έκανε απίστευτες αποκαλύψεις για το Μεγάλο Παζάρι, στην εκπομπή Super Κατερίνα, το πρωί της Τρίτης. Αρχικά, ο γνωστός παρουσιαστής εξήγησε πώς έφτασε το Μεγάλο Παζάρι στα χέρια του.

«Μου έκαναν πρόταση για το Ραντεβού στα Τυφλά. Είχαν ζητήσει από τον Γιώργο Πολυχρονίου να του κάνουν μεταγραφή από τον ΑΝΤ1 στο Mega για να κάνει το Μεγάλο Παζάρι κι εγώ θα έκανα το Σαββατοκύριακο. Τους είπε ναι ο Πολυχρονίου. Δέχτηκα και μου άρεσε και το project. Έλα όμως που δεν ήρθε ο Πολυχρονίου.

Με φωνάζουν και μου λένε αναβάλλεται το Ραντβού στα Τυφλά. Εμένα το Μεγάλο Παζάρι σαν ιδέα δεν μου άρεσε, το άλλο το έβρισκα έξυπνο. Δέχτηκα παρ’ όλα αυτά. Έτσι έκανα αυτό και επιτυχώς και ευτυχώς πήραν την Βάσια Τριφύλλη και έκανε το Ραντεβού στα Τυφλά», είπε ο Ανδρέας Μικρούτσικος και στη συνέχεια έκανε την αποκάλυψη που σόκαρε όλους τους παρευρισκόμενους.

«Συνήθως θα δείτε με πολλούς να είμαι αγκαλιά. Γιατί ήμουν αγκαλιά; Γιατί έλεγα το κουτί ή την κουρτίνα; Και στο «κουρτίνα» σου έπιανα τον ώμο, ότι στην κουρτίνα είναι το ψωμί. Το έκανα, το λέω, είναι η πρώτη φορά που το δηλώνω. Το έκανα υπέρ των παικτών. Αν δείτε πότε πέφτουν σε zonk δεν τους έχω αγκαλιά», είπε ο Ανδρέας Μικρούτσικος και έμειναν όλοι με το στόμα ανοιχτό.

Πηγή:www.zappit.gr


Hilton Athens: Κατεβάζει “ρολά” για 2 χρόνια – Ριζική ανακαίνιση με επενδύσεις 130 εκατ. ευρώ

 


Με ταχείς ρυθμούς προχωρά το επενδυτικό πρόγραμμα της Ιονικής Ξενοδοχειακής, ύψους 130 εκατ. ευρώ, για τη μετατροπή του Hilton Athens σε έναν πολυδιάστατο προορισμό, στο κέντρο της Αθήνας, που θα απασχολεί πάνω από 600 εργαζόμενους και θα αποτελέσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης στο τομέα του τουρισμού.

Για την εκτέλεση των εργασιών, το ξενοδοχείο Hilton Athens κατεβάζει ρολά στις 31 Ιανουαρίου 2022, με προοπτική να ξανανοίξει μετά τα τέλη του 2024, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανακαίνισης.

Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι, έχουν την εναλλακτική είτε να βγουν με εθελουσία είτε να εργαστούν σε άλλες τουριστικές μονάδες του ομίλου, όπως στην νέα ξενοδοχειακή μονάδα της Costa Navarino.

To έργο: Ξενοδοχείο, κατοικίες και… λέσχη για μέλη

Το κτιριακό συγκρότημα που σήμερα φιλοξενεί το ξενοδοχείο Hilton Athens ανακατασκευάζεται πλήρως για να δημιουργηθεί ένας πολυδιάστατος προορισμός με νέες χρήσεις, από την Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε. Πρόκειται για μια στρατηγική επένδυση, που φιλοδοξεί να συμβάλει στην ανάδειξη της Αθήνας ως κορυφαίας επιλογής στην Ευρώπη, για επίσκεψη και για μόνιμη διαμονή.

Ο νέος προορισμός εισάγει ένα σύνθετο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο θα περιλαμβάνει -πέραν της λειτουργίας ξενοδοχείου- κατοικίες, μια σύγχρονη λέσχη μελών, πολλαπλά εστιατόρια και θεματικούς εμπορικούς χώρους, δημιουργώντας ένα οικοσύστημα μοναδικών εμπειριών.

Το νέο μοντέλο αναμένεται να προσδώσει σημαντική προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της Αθήνας, αλλά και στην τοπική οικονομία, ενώ θα αποτελέσει παράγοντα αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής.

Η ανάπτυξη του προορισμού προϋποθέτει τη ριζική ανακατασκευή του υφιστάμενου κτιρίου προκειμένου να φιλοξενήσει τις νέες χρήσεις αλλά και να εφαρμοστούν  βέλτιστες βιώσιμες πρακτικές σύμφωνα με τη διεθνή πιστοποίηση LEED Gold. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής αναμένεται να εργασθούν μέχρι και 800 άτομα ενώ κατά τη λειτουργία θα απασχοληθούν πάνω από  600 εργαζόμενοι.

Οι εργασίες

Η ανακατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος περιλαμβάνει:

  • τη δημιουργία του νέου πολυτελούς ξενοδοχείου Conrad που θα διαθέτει 280 δωμάτια και σουίτες

  • τη δημιουργία 50 πολυτελών κατοικιών, οι οποίες θα λειτουργήσουν υπό τα brands Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences της Hilton

  • τη συνολική ανάπλαση του τελευταίου ορόφου όπου θα φιλοξενηθούν εμπειρίες γαστρονομίας και ψυχαγωγίας.

  • επέκταση δίπλα στο χώρο της πισίνας, η οποία είχε συμπεριληφθεί και στον αρχικό σχεδιασμό της δεκαετίας του 1960

  • τη δημιουργία  θεματικών εμπορικών χώρων, εγκαταστάσεων ψυχαγωγίας και ευεξίας, καθώς και σύγχρονης λέσχης μελών σε χώρους 5.500τ.μ.

Το χρονοδιάγραμμα

Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης κλίμακας, το οποίο θα διατηρήσει αναλλοίωτη και θα αναδείξει περαιτέρω, την αρχιτεκτονική κληρονομιά του κτιρίου και τις διαχρονικές προσόψεις που είχε φιλοτεχνήσει ο Γιάννης Μόραλης. Οι εργασίες ξεκίνησαν στα τέλη του 2020 σε τμήματα του ξενοδοχείου τα οποία σταμάτησαν τη λειτουργία τους και το σύνολο της ανακατασκευής αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2024.

Λόγω της έκτασης και της φύσης των εργασιών καθώς και της ανάγκης διατήρησης της ασφάλειας εργαζομένων και επισκεπτών, δεν είναι εφικτό να συνεχιστεί η παράλληλη λειτουργία του ξενοδοχείου, η οποία και θα παύσει στις 31 Ιανουαρίου 2022.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία, λαμβάνοντας υπόψη πολλαπλά κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, προσφέρει ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στους εργαζόμενους του ξενοδοχείου, το οποίο θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου 2022.

Παράλληλα, όσοι εργαζόμενοι επιθυμούν, θα έχουν την ευκαιρία να απασχοληθούν κατόπιν αξιολόγησης, σε άλλες τουριστικές δραστηριότητες του Ομίλου, όπως στη νέα ξενοδοχειακή μονάδα της Costa Navarino, καθώς και στο ξενοδοχείο και τις λοιπές επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν εντός του νέου προορισμού της Αθήνας στα τέλη του 2024.

Πηγή:www.newsit.gr