Το χταποδάκι με μανέστρα του αγιορείτη μοναχού Επιφάνιου είναι ένα γιουβέτσι εντελώς διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει, αλλά δεν υπολείπεται καθόλου σε νοστιμιά.
Δοκιμάστε σήμερα κιόλας το χταποδάκι με μανέστρα του Μοναχού Επιφάνιου. Είναι μια εκπληκτική συνταγή που θα σας μυήσει στην αγάπη του για τη μεσογειακή κουζίνα. Η μεγάλη παρακαταθήκη, άλλωστε του Μοναχού Επιφάνιου είναι ότι κατόρθωσε να μετατρέψει και να εξελίξει πολλές αγαπημένες κλασσικές συνταγές.
Χταποδάκι με μανέστρα
Υλικά (για 5 – 6 μερίδες): Ένα χταπόδι 1 έως 1,5 κιλό, μισό κιλό μανέστρα, 2 κρεμμύδια ξερά, 3 σκελίδες σκόρδο, 200 γραμμάρια λάδι, 5 με 6 ώριμες ντομάτες, μαυροπίπερο, κύμινο, αλάτι και κόκκινο γλυκό πιπέρι.
Εκτέλεση: Βράζουμε το χταπόδι μας και το κόβουμε κομματάκια. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, τα ψιλοκόβουμε και τα τοποθετούμε σε έναν ταβά μαζί με το λάδι να τα σοτάρουμε σε σιγανή φωτιά. Αφού ροδίσουν βάζουμε μισό λίτρο νερό και τις ντομάτες, που προηγουμένως έχουμε περάσει από τον τρίφτη. Προσθέτουμε μία κουτάλα χταποδόζουμο και όλα τα μπαχαρικά μαζί με το αλάτι. Μόλις πάρει μία βράση το μεταφέρουμε σε κάποιο πυρέξ ή σε ένα ταψί. Εκεί προσθέτουμε το κομμένο χταπόδι και τη μανέστρα και τ’ ανακατεύουμε καλά. Το βάζουμε στο φούρνο, που έχουμε προθερμάνει στους 180 βαθμούς για 30 έως 40 λεπτά, ώστε να ρουφήξει τα ζουμιά του και τότε θα είναι έτοιμο το φαγητό μας.
Πηγή: mountathos – e-shop