ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

Γιατί μετά την ταφή είθισται να τρώμε ψαρόσουπα

 


Το έθιμο ή ή συνήθεια αν προτιμάτε να καταναλώνουμε ψαρόσουπα μετά την ταφή, είναι ένα αρχαίο ελληνικό έθιμο.

Ωστόσο, αν και το έθιμο να καταναλώνουμε ψαρόσουπα, έχει ελληνικές ρίζες… δεν έχει στενή σχέση με την ορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση.

Μέχρι τον 4ο αι. , κατά τα μνημόσυνα, προσέφεραν ψωμί και κρασί με ελιές ή τυρί ή ρύζι και ευχόταν «μακαρία ή μνήμη αυτού». Γι’ αυτό και λέγονταν «μακαριαί». Απομεινάρια αυτών των εκδηλώσεων είναι τα σημερινά αρτουλάκια και ο καφές, τα οποία προσφέρονται κατά τα μνημόσυνα σήμερα από τούς συγγενείς τού κοιμηθέντος.

Αυτό που ανήκει στην παράδοση μας και έχει σχέση με την χριστιανική φιλοξενία, είναι η περιποίηση και η ευχαρίστηση των παρευρισκομένων σε μια κηδεία ή σε ένα μνημόσυνο.Τώρα, τι θα καταναλωθεί δεν έχει τόσο σημασία. Αν βέβαια είναι περίοδος νηστείας ή μέρα νηστείας, προσφέρονται νηστίσιμα.

Ίσως, η ψαρόσουπα είναι πιο πρακτική να καταναλωθεί και πιο εύπεπτη, γιαυτό προτιμάται περισσότερο. Έτσι, είναι όμορφο, για κάποιον που ήρθε από μακριά για να προσευχηθεί για τον νεκρό μας, να του προσφέρουμε ένα πιάτο ζεστό φαγητό, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την απόσταση που διένυσε, για να παρευρεθεί στο μνημόσυνο ή στην κηδεία. Το ίδιο ισχύει και για τον καφέ που προσφέρεται.

Άρα, δεν τρώμε απαραιτήτως μετά την ταφή και δεν τρώμε απαραιτήτως ψαρόσουπα.

Διαβάστε επίσης: Γιατί βάζουμε λάδι στο καντήλι – Τι συμβολίζει

Πηγή:www.dogma.gr


Ποντιακή συνταγή για να γευτείτε το «φούστορον του γαμπρού»

 


«Το φούστορον του γαμπρού», είναι μια εκπλητική ποντιακή συνταγή στενά συνδεδεμένη με το γάμο. 

«Γαμπρέ, φούστουρον τρως;» ρωτούσε η Πόντια πεθερά τον άνδρα της κόρης της την πρώτη ημέρα μετά το γάμο, κατά το πλούσιο πρόγευμα που είχε ετοιμαστεί για το ζευγάρι.

Η παροιμιώδης φράση προέρχεται από τη συνήθεια που υπήρχε αυτή η… ταπεινή και αφράτη ομελέτα να περιλαμβάνεται στα γαμήλια εδέσματα.

Η βασική συνταγή είναι αυγά, βούτυρο και αλάτι, ωστόσο μπορεί να μπει οτιδήποτε. Στην  «ομελέτα του γαμπρού» ταιριάζουν ωραία πατάτες τηγανητές, ντομάτα ή πιπεριές.

4 αυγά
3 κ.σ. καλό βούτυρο
1 κεσεδάκι γιαούρτι (των 250 γρ.)
Ένα φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Αλάτι και πιπέρι
200-250 γρ. φέτα τριμμένη με το χέρι
Μια τηγανιά πατάτες

Πρώτα ετοιμάζουμε μια τηγανιά πατάτες, με τον τρόπο που ξέρει ο καθένας, μια μόνο συμβουλή: καυτό το λάδι πριν πέσουν στο τηγάνι για να κάνουν κρούστα τραγανή και ποτέ στριμωγμένες, να μην διαλυθούν. Μόλις τηγανιστούν τις αφήνουμε σε πιάτο στρωμένο με ένα φύλλο απορροφητικό χαρτί.
Σε άνετο, βαρύ τηγάνι (μαντεμένιο θα ήταν ό,τι καλύτερο) και σε δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει και να κάψει.

Στο μεταξύ, σε άνετο μπολ σπάμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε καλά προσθέτοντας σταδιακά το γιαούρτι. Εκεί και η φέτα και το κρεμμύδι.

Μόλις το βούτυρο αρχίσει να ευωδιάζει, ρίχνουμε τις πατάτες στο μίγμα με τα αυγά και από εκεί όλα μαζί στο τηγάνι. 3-4 λεπτά υπομονής για να ψηθεί από τη μια πλευρά και να κάνει κρούστα σφιχτή.
Έρχεται η ώρα για το αναποδογύρισμα και ψήσιμο από την άλλη.

Δύο οι τρόποι: είτε το γυρίζουμε με μια σπάτουλα εντός τηγανιού, με κίνδυνο να σπάσει σε κομμάτια αλλά χωρίς να χάσει το ελάχιστο σε νοστιμιά, είτε, για να χαρεί και το μάτι, καλύπτουμε το τηγάνι με ένα μεγάλο πιάτο, το αποσύρουμε από τη φωτιά, αναποδογυρίζουμε την αφράτη ομελέτα και πάλι πίσω στο τηγάνι με την άψητη μεριά από κάτω.

Αν το βούτυρο έχει εξαφανιστεί από τον πάτο του τηγανιού (που συνήθως έχει), όσο η ομελέτα είναι στο πιάτο ανανεώνουμε με μια κουταλιά της σούπας μέχρι να λιώσει και τότε την ξαναρίχνουμε. Λίγη μαεστρία θέλει και το σχήμα της δεν θα χαλάσει καθόλου, θα θυμίζει καλοψημένη φριτάτα.

Απευθείας στο πιάτο και σβέλτα λίγη τριμμένη φέτα πάνω του, να μαλακώσει όσο είναι καυτό. Αλάτι και πιπέρι ο καθένας στο πιάτο.

Πηγή: pontos-news


Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

Κορίνα Σουμάχερ: «Ο Μίκαελ είναι εδώ, διαφορετικός αλλά εδώ»

 


Ο Μίκαελ Σουμάχερ παραμένει έγκλειστος μετά το σοβαρό ατύχημά του το Δεκέμβριο του 2013 και έκτοτε ελάχιστες πληροφορίες έχουν διαρρεύσει για την κατάσταση της υγείας του.


Ένα νέο ντοκιμαντέρ του Netflix όμως, αναμένεται να ρίξει περισσότερο “φως” γύρω από τη ζωή του Γερμανού θρύλου της Formula 1 και ήδη κυκλοφορούν σπάνιες δηλώσεις της συζύγου του Κορίνα.

Σύμφωνα με την Daily Mail, η μητέρα του Μικ Σουμάχερ, ανέφερε ότι “μου λείπει ο Μάικλ κάθε μέρα, αλλά είναι εδώ. Διαφορετικός, αλλά εδώ”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ακόμη γίνονται προσπάθειες για να επανέλθει όσο το δυνατόν περισσότερο.

Οι δηλώσεις της Κορίνα Σουμάχερ

«Ακόμα μου δείχνει πόσο δυνατός είναι κάθε μέρα. Πάντα τα καταφέρναμε με ασφάλεια στους αγώνες του. Αυτός είναι ο λόγος που ήμουν σίγουρη ότι είχε μερικούς φύλακες αγγέλους που τον παρακολουθούσαν. Δεν ξέρω αν ήταν απλώς ένα είδος προστατευτικού τοίχου που το στήσαμε μόνοι σας ή είναι επειδή ήμασταν κατά κάποιο τρόπο αφελής, αλλά απλά δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι κάτι θα μπορούσε να συμβεί στον Μάικλ».

Για το ατύχημα: «Ήταν πραγματικά μια μεγάλη ατυχία. Όλη η κακή τύχη που θα μπορούσε να έχει κανείς στη ζωή του».

Για τη ζωή τους σήμερα: «Προσπαθούμε να συνεχίσουμε ως οικογένεια, όπως θα άρεσε και εξακολουθεί να αρέσει στον Μίκαελ. Ζούμε μαζί στο σπίτι. Κάνουμε θεραπεία. Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να κάνουμε τον Μίκαελ καλύτερα και να βεβαιωθούμε ότι είναι άνετος. Συνεχίζουμε τη ζωή μας: “τα ιδιωτικά είναι ιδιωτικά” όπως έλεγε πάντα. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να συνεχίσει να απολαμβάνει την ιδιωτική του ζωή όσο το δυνατόν περισσότερο. Ο Μίκαελ πάντα μας προστάτευε, τώρα προστατεύουμε εμείς τον Μίκαελ».

 Πηγή:www.newsit.gr