Οι
πατάτες στιφάδο είναι ένα πεντανόστιμο
γρήγορο και θρεπτικό πιάτο , με
πολίτικο αέρα και μοναστηριακή φιλοσοφία.
Μπορεί
η λέξη στιφάδο να παραπέμπει στο
κρέας, αλλά σαν τεχνική μπορεί να δώσει
εξαιρετικής έμπνευσης πιάτα. Το μυστικό
είναι στα καρυκεύματα, στο κόκκινο κρασί
και φυσικά στα κρεμμύδια.
Για
τη συγκεκριμένη συνταγή προτείνονται
κόκκινα κρασιά από την ποικιλία
Αγιωργίτικο που μεγαλώνει στην ΠΟΠ
περιοχή της Νεμέας, ή κρασιά με βάση τη
συγκεκριμένη ποικιλία. Τα αρώματα και
οι γεύσεις από τα δαμάσκηνα, τα μπαχαρικά
και τα μελωμένα κρεμμυδάκια συνδυάζονται
εξαιρετικά με την πλούσια σε αρώματα
και οξύτητα ποικιλία, που όμως δεν έχει
έντονες τανίνες.
Επειδή
όμως απουσιάζει το κρέας, θα μπορούσαμε
να διαλέξουμε κι ένα ροζέ, επίσης
Αγιωργίτικο.
Τα
υλικά που θα χρειαστούμε για τις πατάτες
στιφάδο είναι:
500
γρ πατάτες baby καθαρισμένες (ή κανονικές,
κομμένες σε μέγεθος της αρεσκείας
μας)
15 κρεμμυδάκια για στιφάδο
20
δαμάσκηνα αποξηραμένα
500 γρ ντομάτα
στον τρίφτη
½ κούπα κρασί κόκκινο
1
δαφνόφυλλο
1 ½ κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. πάπρικα
καπνιστή
½ κ.γ. πιπέρι μαύρο
½ κ.γ.
ρίγανη
Κανέλα και μοσχοκάρυδο
Ελαιόλαδο
για το τσιγάρισμα
Επί
το έργον:
Σε
δυνατή φωτιά τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο
τα κρεμμύδια μέχρι να πάρουν χρώμα.
Βάζουμε
τα μπαχαρικά και τα τσιγαρίζουμε για
λίγα δευτερόλεπτα, ώστε να βγάλουν τα
αρώματά τους. Σβήνουμε με κρασί και
αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε
τις πατάτες, τα δαμάσκηνα, την ντομάτα
και το νερό.
Καπακώνουμε και
σιγομαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για
40 με 50 λεπτά (εξαρτάται το μέγεθος της
πατάτας).
Πηγή:
Pontos-news/ Σάββας Καρίπογλου