ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

Πατάτες στιφάδο αλά μοναστηριακά

 


Οι πατάτες στιφάδο είναι ένα πεντανόστιμο γρήγορο και θρεπτικό πιάτο ,  με πολίτικο αέρα και μοναστηριακή φιλοσοφία.

Μπορεί η λέξη στιφάδο να παραπέμπει στο κρέας, αλλά σαν τεχνική μπορεί να δώσει εξαιρετικής έμπνευσης πιάτα. Το μυστικό είναι στα καρυκεύματα, στο κόκκινο κρασί και φυσικά στα κρεμμύδια.

Για τη συγκεκριμένη συνταγή προτείνονται κόκκινα κρασιά από την ποικιλία Αγιωργίτικο που μεγαλώνει στην ΠΟΠ περιοχή της Νεμέας, ή κρασιά με βάση τη συγκεκριμένη ποικιλία. Τα αρώματα και οι γεύσεις από τα δαμάσκηνα, τα μπαχαρικά και τα μελωμένα κρεμμυδάκια συνδυάζονται εξαιρετικά με την πλούσια σε αρώματα και οξύτητα ποικιλία, που όμως δεν έχει έντονες τανίνες.

Επειδή όμως απουσιάζει το κρέας, θα μπορούσαμε να διαλέξουμε κι ένα ροζέ, επίσης Αγιωργίτικο.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τις πατάτες στιφάδο είναι:

500 γρ πατάτες baby καθαρισμένες (ή κανονικές, κομμένες σε μέγεθος της αρεσκείας μας)
15 κρεμμυδάκια για στιφάδο
20 δαμάσκηνα αποξηραμένα
500 γρ ντομάτα στον τρίφτη
½ κούπα κρασί κόκκινο
1 δαφνόφυλλο
1 ½ κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
½ κ.γ. πιπέρι μαύρο
½ κ.γ. ρίγανη
Κανέλα και μοσχοκάρυδο
Ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα

Επί το έργον:

Σε δυνατή φωτιά τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια μέχρι να πάρουν χρώμα.
Βάζουμε τα μπαχαρικά και τα τσιγαρίζουμε για λίγα δευτερόλεπτα, ώστε να βγάλουν τα αρώματά τους. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε τις πατάτες, τα δαμάσκηνα, την ντομάτα και το νερό.
Καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 40 με 50 λεπτά (εξαρτάται το μέγεθος της πατάτας).

Πηγή: Pontos-news/ Σάββας Καρίπογλου


Μεθυσμένο κρητικό κατσικάκι με τυροζούλι

 


Κατσικάκι με μαρουβά και τυροζούλι στη γάστρα: Ένα πιάτο το όποιο από τον τίτλο καταλαβαινεις ότι πρόκειται για ένα Κρητικό μαμαδίστικο θαύμα!

Το κατσικίσιο τυροζούλι είναι ένα εξαιρετικό ημίσκληρο λευκό τυρί, με γεμάτη γεύση και μόλις 16% λιπαρά είναι ιδανικό και για ελαφριά διατροφή. Ο δε μαρουβάς είναι ένα παραδοσιακό κρασί, που παράγεται στη δυτική Κρήτη. «Μαρουβάς» σημαίνει «παλαιωμένος». Μάλιστα, η  παραδοσιακή διαδικασία στην Κρήτη θέλει  α θάβουνε ένα βαρέλι με μαρουβά μέσα στο χώμα όταν γεννιέται  ένα παιδί, και να το ανοίγουνε στο γάμο του.

Τα υλικά που θα χρειστούμε για το κατσικάκι με μαρουβά και τυροζούλι στη γάστρα είναι:

1 ½ κιλό κατσίκι μπούτι κομμένο σε μικρές μερίδες

2 καρότα

3-4 κλωνάρια σέλερι

1 σεληνόριζα

3-4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 σκ. σκόρδο

1 ξερό κρεμμύδι

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

500 ml κρασί μαρουβά

1 δαφνόφυλλο

1 στικ κανέλας

2 καρφάκια γαρύφαλλα

αλάτι

φρεσκοτριμένο πιπέρι

Τυροζούλι Αμάρι

Επί το έργον: 

Τσιγαρίζουμε  το κρέας στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι.Στην συνέχεια  προσθέτουμε τον πελτέ και αφού τον τσιγαρίσουμε 2 λεπτάκια, βάζουμε τα καρότα,την σεληνόριζα και το σέλερι.Αφού μαραθούν λίγο,σβήνουμε με το μαρουβά. Βάζουμε τα μυρωδικά .Προσθέτουμε λίγο νερό ίσα να μισοσκεπάζει τα υλικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για μία ώρα περίπου.  Μεταφέρουμε σε μία γάστρα και κόβουμε μέσα μικρά καρεδάκια από τυροζούλι. Ψήνουμε άλλα 30 λεπτά.

Πηγή: evaintasteland.com/ Εύα Παρακεντάκη


“Σωτήριο” το αβοκάντο για το λίπος στην κοιλιά: Έρευνα για το πώς και πόσο να τρώτε


Ένα αβοκάντο την ημέρα θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακατανομή του λίπους της κοιλιάς στις γυναίκες προς ένα πιο υγιές “προφίλ”, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign.

Εκατόν πέντε υπέρβαροι και παχύσαρκοι ενήλικες συμμετείχαν σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που τους παρείχε ένα συγκεκριμένο γεύμα την ημέρα για χρονικό διάστημα τριών μηνών.

Βρέθηκε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν αβοκάντο ως μέρος του καθημερινού τους γεύματος είχαν μείωση του βαθύτερου σπλαχνικού κοιλιακού λίπους.

Με επικεφαλής τον Naiman Khan, καθηγητή κινησιολογίας και υγείας, οι ερευνητές δημοσίευσαν την μελέτη τους, που χρηματοδοτήθηκε από το Hass Avocado Board, στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition.

«Ο στόχος δεν ήταν η απώλεια βάρους. Μας ενδιέφερε να καταλάβουμε τι κάνει η κατανάλωση αβοκάντο στον τρόπο με τον οποίο αποθηκεύουμε το σωματικό λίπος. Η θέση του λίπους στο σώμα παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία«, δήλωσε ο καθηγητής Khan.

«Στην κοιλιά, υπάρχουν δύο είδη λίπους:

  1. λίπος που συσσωρεύεται ακριβώς κάτω από το δέρμα (υποδόριο λίπος)

  2. λίπος που συσσωρεύεται βαθύτερα στην κοιλιά (σπλαχνικό λίπος) και περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα

Τα άτομα με υψηλότερη αναλογία σπλαχνικού λίπους τείνουν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη. Έτσι μας ενδιέφερε να προσδιορίσουμε αν η αναλογία υποδόριου προς σπλαχνικό λίπος άλλαξε με την κατανάλωση αβοκάντο”, είπε.

Πώς έγινε και τι έδειξε η έρευνα για το αβοκάντο και την επίδρασή του στο κοιλιακό λίπος

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες:

  1. η μία ομάδα έλαβε γεύματα που περιελάμβαναν ένα φρέσκο αβοκάντο

  2. η άλλη ομάδα έλαβε ένα γεύμα που είχε σχεδόν τα ίδια συστατικά και παρόμοιες θερμίδες, αλλά δεν περιείχε αβοκάντο

Στην αρχή και στο τέλος των τριών μηνών, οι ερευνητές μέτρησαν το κοιλιακό λίπος των συμμετεχόντων και την ανοχή τους στην γλυκόζη, ένα μέτρο μεταβολισμού και δείκτη διαβήτη.

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες συμμετέχουσες που κατανάλωναν ένα αβοκάντο την ημέρα ως μέρος του γεύματός τους είχαν μείωση του σπλαχνικού κοιλιακού λίπους και της αναλογίας σπλαχνικού λίπους προς υποδόριο λίπος.

  • Αυτό σημαίνει ότι είχε γίνει αναδιανομή του λίπους στην κοιλιά, ώστε να κατανεμηθεί μακριά από τα σπλαχνικά όργανα.

  • Ωστόσο, η κατανομή λίπους στους άντρες δεν άλλαξε.

  • Επίσης, τόσο οι γυναίκες, όσο και οι άντρες έδειξαν βελτίωση στην ανοχή στη γλυκόζη.

«Σε καμία ομάδα δεν άλλαξε η ανοχή των συμμετεχόντων στην γλυκόζη. Αλλά αυτό που μάθαμε είναι ότι ένα διαιτητικό πρότυπο που περιλαμβάνει ένα αβοκάντο κάθε μέρα επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο αποθηκεύουμε σωματικό λίπος με πιο ευεργετικό τρόπο για την υγεία μας. Αλλά αυτά τα οφέλη αφορούσαν κυρίως τις γυναίκες. Είναι σημαντικό να αποδείξουμε ότι οι διαιτητικές παρεμβάσεις μπορούν να ρυθμίσουν την κατανομή του λίπους«, είπε ο ο καθηγητής Khan.

Το επόμενο ερευνητικό βήμα

Οι ερευνητές είπαν ότι ελπίζουν να διεξαγάγουν μια μελέτη παρακολούθησης που θα παρέχει στους συμμετέχοντες όλα τα καθημερινά γεύματα και θα εξετάσουν πρόσθετους δείκτες της υγείας του εντέρου και της σωματικής υγείας, για να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των μεταβολικών επιδράσεων της κατανάλωσης αβοκάντο και να καθορίσουν εάν η διαφορά παραμένει μεταξύ των δύο φύλων.

«Η έρευνά μας ρίχνει φως στα οφέλη της καθημερινής κατανάλωσης αβοκάντο στους διαφορετικούς τύπους κατανομής λίπους. Επίσης, μας παρέχει τα θεμέλια για να διεξάγουμε περαιτέρω εργασία για να κατανοήσουμε τον πλήρη αντίκτυπο του αβοκάντο στο σωματικό λίπος και την υγεία«, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Richard Mackenzie, καθηγητής ανθρώπινου μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο του Roehampton στο Λονδίνο.

Προχωρώντας περαιτέρω την έρευνά μας, θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε μια σαφέστερη εικόνα για τους τύπους ανθρώπων που θα ωφεληθούν περισσότερο από την ενσωμάτωση του εν όγω φρούτου στην διατροφή τους. Θα δώσουμε επίσης πολύτιμα δεδομένα στους συμβούλους υγειονομικής περίθαλψης, για να παρέχουν στους ασθενείς τους οδηγίες σχετικά με τον τρόπο μείωσης της αποθήκευσης λίπους και τους πιθανούς κινδύνους του διαβήτη”, πρόσθεσε ο Mackenzie.

Πηγή: https://medicalxpress.com