ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

Μεθυσμένο κρητικό κατσικάκι με τυροζούλι

 


Κατσικάκι με μαρουβά και τυροζούλι στη γάστρα: Ένα πιάτο το όποιο από τον τίτλο καταλαβαινεις ότι πρόκειται για ένα Κρητικό μαμαδίστικο θαύμα!

Το κατσικίσιο τυροζούλι είναι ένα εξαιρετικό ημίσκληρο λευκό τυρί, με γεμάτη γεύση και μόλις 16% λιπαρά είναι ιδανικό και για ελαφριά διατροφή. Ο δε μαρουβάς είναι ένα παραδοσιακό κρασί, που παράγεται στη δυτική Κρήτη. «Μαρουβάς» σημαίνει «παλαιωμένος». Μάλιστα, η  παραδοσιακή διαδικασία στην Κρήτη θέλει  α θάβουνε ένα βαρέλι με μαρουβά μέσα στο χώμα όταν γεννιέται  ένα παιδί, και να το ανοίγουνε στο γάμο του.

Τα υλικά που θα χρειστούμε για το κατσικάκι με μαρουβά και τυροζούλι στη γάστρα είναι:

1 ½ κιλό κατσίκι μπούτι κομμένο σε μικρές μερίδες

2 καρότα

3-4 κλωνάρια σέλερι

1 σεληνόριζα

3-4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 σκ. σκόρδο

1 ξερό κρεμμύδι

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

500 ml κρασί μαρουβά

1 δαφνόφυλλο

1 στικ κανέλας

2 καρφάκια γαρύφαλλα

αλάτι

φρεσκοτριμένο πιπέρι

Τυροζούλι Αμάρι

Επί το έργον: 

Τσιγαρίζουμε  το κρέας στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι.Στην συνέχεια  προσθέτουμε τον πελτέ και αφού τον τσιγαρίσουμε 2 λεπτάκια, βάζουμε τα καρότα,την σεληνόριζα και το σέλερι.Αφού μαραθούν λίγο,σβήνουμε με το μαρουβά. Βάζουμε τα μυρωδικά .Προσθέτουμε λίγο νερό ίσα να μισοσκεπάζει τα υλικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για μία ώρα περίπου.  Μεταφέρουμε σε μία γάστρα και κόβουμε μέσα μικρά καρεδάκια από τυροζούλι. Ψήνουμε άλλα 30 λεπτά.

Πηγή: evaintasteland.com/ Εύα Παρακεντάκη


“Σωτήριο” το αβοκάντο για το λίπος στην κοιλιά: Έρευνα για το πώς και πόσο να τρώτε


Ένα αβοκάντο την ημέρα θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακατανομή του λίπους της κοιλιάς στις γυναίκες προς ένα πιο υγιές “προφίλ”, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign.

Εκατόν πέντε υπέρβαροι και παχύσαρκοι ενήλικες συμμετείχαν σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που τους παρείχε ένα συγκεκριμένο γεύμα την ημέρα για χρονικό διάστημα τριών μηνών.

Βρέθηκε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν αβοκάντο ως μέρος του καθημερινού τους γεύματος είχαν μείωση του βαθύτερου σπλαχνικού κοιλιακού λίπους.

Με επικεφαλής τον Naiman Khan, καθηγητή κινησιολογίας και υγείας, οι ερευνητές δημοσίευσαν την μελέτη τους, που χρηματοδοτήθηκε από το Hass Avocado Board, στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition.

«Ο στόχος δεν ήταν η απώλεια βάρους. Μας ενδιέφερε να καταλάβουμε τι κάνει η κατανάλωση αβοκάντο στον τρόπο με τον οποίο αποθηκεύουμε το σωματικό λίπος. Η θέση του λίπους στο σώμα παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία«, δήλωσε ο καθηγητής Khan.

«Στην κοιλιά, υπάρχουν δύο είδη λίπους:

  1. λίπος που συσσωρεύεται ακριβώς κάτω από το δέρμα (υποδόριο λίπος)

  2. λίπος που συσσωρεύεται βαθύτερα στην κοιλιά (σπλαχνικό λίπος) και περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα

Τα άτομα με υψηλότερη αναλογία σπλαχνικού λίπους τείνουν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη. Έτσι μας ενδιέφερε να προσδιορίσουμε αν η αναλογία υποδόριου προς σπλαχνικό λίπος άλλαξε με την κατανάλωση αβοκάντο”, είπε.

Πώς έγινε και τι έδειξε η έρευνα για το αβοκάντο και την επίδρασή του στο κοιλιακό λίπος

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες:

  1. η μία ομάδα έλαβε γεύματα που περιελάμβαναν ένα φρέσκο αβοκάντο

  2. η άλλη ομάδα έλαβε ένα γεύμα που είχε σχεδόν τα ίδια συστατικά και παρόμοιες θερμίδες, αλλά δεν περιείχε αβοκάντο

Στην αρχή και στο τέλος των τριών μηνών, οι ερευνητές μέτρησαν το κοιλιακό λίπος των συμμετεχόντων και την ανοχή τους στην γλυκόζη, ένα μέτρο μεταβολισμού και δείκτη διαβήτη.

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες συμμετέχουσες που κατανάλωναν ένα αβοκάντο την ημέρα ως μέρος του γεύματός τους είχαν μείωση του σπλαχνικού κοιλιακού λίπους και της αναλογίας σπλαχνικού λίπους προς υποδόριο λίπος.

  • Αυτό σημαίνει ότι είχε γίνει αναδιανομή του λίπους στην κοιλιά, ώστε να κατανεμηθεί μακριά από τα σπλαχνικά όργανα.

  • Ωστόσο, η κατανομή λίπους στους άντρες δεν άλλαξε.

  • Επίσης, τόσο οι γυναίκες, όσο και οι άντρες έδειξαν βελτίωση στην ανοχή στη γλυκόζη.

«Σε καμία ομάδα δεν άλλαξε η ανοχή των συμμετεχόντων στην γλυκόζη. Αλλά αυτό που μάθαμε είναι ότι ένα διαιτητικό πρότυπο που περιλαμβάνει ένα αβοκάντο κάθε μέρα επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο αποθηκεύουμε σωματικό λίπος με πιο ευεργετικό τρόπο για την υγεία μας. Αλλά αυτά τα οφέλη αφορούσαν κυρίως τις γυναίκες. Είναι σημαντικό να αποδείξουμε ότι οι διαιτητικές παρεμβάσεις μπορούν να ρυθμίσουν την κατανομή του λίπους«, είπε ο ο καθηγητής Khan.

Το επόμενο ερευνητικό βήμα

Οι ερευνητές είπαν ότι ελπίζουν να διεξαγάγουν μια μελέτη παρακολούθησης που θα παρέχει στους συμμετέχοντες όλα τα καθημερινά γεύματα και θα εξετάσουν πρόσθετους δείκτες της υγείας του εντέρου και της σωματικής υγείας, για να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των μεταβολικών επιδράσεων της κατανάλωσης αβοκάντο και να καθορίσουν εάν η διαφορά παραμένει μεταξύ των δύο φύλων.

«Η έρευνά μας ρίχνει φως στα οφέλη της καθημερινής κατανάλωσης αβοκάντο στους διαφορετικούς τύπους κατανομής λίπους. Επίσης, μας παρέχει τα θεμέλια για να διεξάγουμε περαιτέρω εργασία για να κατανοήσουμε τον πλήρη αντίκτυπο του αβοκάντο στο σωματικό λίπος και την υγεία«, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Richard Mackenzie, καθηγητής ανθρώπινου μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο του Roehampton στο Λονδίνο.

Προχωρώντας περαιτέρω την έρευνά μας, θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε μια σαφέστερη εικόνα για τους τύπους ανθρώπων που θα ωφεληθούν περισσότερο από την ενσωμάτωση του εν όγω φρούτου στην διατροφή τους. Θα δώσουμε επίσης πολύτιμα δεδομένα στους συμβούλους υγειονομικής περίθαλψης, για να παρέχουν στους ασθενείς τους οδηγίες σχετικά με τον τρόπο μείωσης της αποθήκευσης λίπους και τους πιθανούς κινδύνους του διαβήτη”, πρόσθεσε ο Mackenzie.

Πηγή: https://medicalxpress.com





Πικρός και ακριβός ο καφές – «Θα φτάσει τα 10 ευρώ στο τέλος», λένε στο newsit.gr οι επιχειρηματίες

 


Το κύμα ανατιμήσεων που περιμένει και ζει σε κάποιες περιπτώσεις όλος ο πλανήτης έχει αναστατώσει και την Ελλάδα με την κυβέρνηση να επιμένει ότι το φαινόμενο θα είναι παροδικό αλλά με τους επιχειρηματίες να λένε ότι η κατάσταση αυτή αυξάνει την ανασφάλειά τους.


Ειδικά για τον καφέ, ένα είδος ιδιαίτερα δημοφιλές η αγωνία είναι μεγάλη. Μιλώντας στο newsit.gr ο Νεκτάριος Νικολόπουλος, Πρόεδρος του Σωματείου Επιχειρήσεων Εστίασης, Bareca, είπε: «Αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Έχουμε τρομοκρατηθεί που σημαίνει ότι και ο πελάτης δεν θα βγει εύκολα έξω. Υπάρχει και το πρόβλημα με τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους. Είχαμε το θέμα με το τσιγάρο, ήταν και η πανδημία. Είναι από παντού θέματα. Έτσι όπως πάνε τα πράγματα εγώ θα σκεφτώ να κλείσω μαγαζιά ή να τα λειτουργώ μόνο πρωί η βράδυ. Ήδη κλείνουν μαγαζιά με όλα αυτά. Έτσι όπως πάει ένα μαγαζί για να μείνει ανοιχτό θα πρέπει να αυξήσει τις τιμές. Εγώ το περίμενα γιατί όλα έχουν αρχίσει να αυξάνονται. Θα φτάσει ο καφές τα 10 ευρώ στο τέλος. Θα είναι είδος πολυτελείας. Αλλάζει το έργο σιγά σιγά».  

Την αναστάτωση που επικρατεί στον χώρο αυτό περιγράφει στο newsit.gr και ο εισαγωγέας καφέ, Νίκος Τσακρακλίδης.

«Ακόμα δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει και αν θα γίνει. Υπάρχει αναβρασμός στην αγορά και νομίζω πως αυτό δεν πρόκειται να ωφελήσει κανέναν. Αυτό θα ήταν πολύ μεγάλο καίριο πλήγμα αυτή την στιγμή και σε εμάς τους εισαγωγείς αλλά σίγουρα θα μετακυλήσει και στους καταναλωτές που είναι τα μαγαζιά, τα ξενοδοχεία και τα beach bar. Αυτό αν γίνει θα είναι πολύ κακό σημείο έναρξης της χειμερινής σεζόν. Αν γίνει θα είναι για όλους μας πολύ δύσκολο».

Ρεπορτάζ: Αλεξάνδρα Αθανασίου 

Πηγή:www.newsit.gr