ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

Χαλκιδική: Δείτε και μάθετε για τα τοπικά πιάτα και τις γεύσεις που εντυπωσιάζουν τους τουρίστες

 


Οι επισκέπτες και οι λάτρεις της λένε «σαν την Χαλκιδική δεν έχει» για να υμνήσουν τις μοναδικές παραλίες, τις θάλασσες και το πανέμορφο φυσικό της περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια, η φράση «σαν την Χαλκιδική δεν έχει…» έγινε σύνθημα- επωδός των συγκρίσεων για όσους δεν την αλλάζουν ως τουριστικό προορισμό και πάνω σ’ αυτό το πλεονέκτημά της, οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Χαλκιδικής, με επικεφαλής το Επιμελητήριο, προσθέτουν τώρα τα τοπικά της προϊόντα και τη γαστρονομία.


«Σαν την Χαλκιδική δεν έχει και στο …φαγητό», λένε χαριτολογώντας και απαριθμούν παραδοσιακές συνταγές, πιάτα, κουζίνες, εστιατόρια και τρόφιμα που την κάνουν ξεχωριστή σε γεύσεις και γαστριμαργικές απολαύσεις. «Τaste Ηalkidiki» ονομάζεται το μεγάλο πρότζεκτ προβολής και εξωστρέφειας, που υλοποιεί από φέτος το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, με στόχο «να αποτελέσει μια σταθερή αναφορά για τη γαστρονομία όλης της Χαλκιδικής, να συμβάλει με αφορμή τη γαστρονομία στην ανάπτυξη περιοχών, τουριστικών και μη, στη διεύρυνση της τουριστικής σεζόν και την οικονομική ανάπτυξη των κλάδων της παραγωγής τροφίμων, της εστίασης και της φιλοξενίας.

Φέτος και με αφορμή τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, που αριθμεί περί τα 13.000 μέλη, στο πλαίσιο του «Taste Halkidiki» έχει προγραμματίσει σειρά εκδηλώσεων και δράσεων σε όλο το νομό, οι οποίες θα κορυφωθούν με φεστιβάλ γαστρονομίας την ερχόμενη Κυριακή στην Νέα Φώκαια της Κασσάνδρας (πρώτο πόδι), ενώ το 2022 έχει επιλεγεί περιοχή του δήμου της Σιθωνίας (δεύτερο πόδι).

«Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής είχε σχεδιάζει εδώ και καιρό την ιδέα του “Τaste Halkidiki”, αλλά λόγω της πανδημίας η ιδέα αυτή πήγε πίσω», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Κουφίδης. «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε», πρόσθεσε, «είναι να “παντρέψουμε” τον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα με την εστίαση και τον τουρισμό. Γίνεται σε πάρα πολλά μέρη αλλά εμάς, μας καλεί ο τόπος να το κάνουμε αυτό.

Η Χαλκιδική είναι ένας νομός με πάρα πολλά προϊόντα ιδιαίτερης διατροφικής αξίας. Μια μεγάλη γκάμα από ελιά, λάδι, φρούτα, ιχθυοκαλλιέργειες, που ακόμα και τώρα που ξεκινήσαμε την καταγραφή τους διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν περιοχές που βγάζουν προϊόντα που ούτε εμείς ως ντόπιοι δεν τα γνωρίζαμε. Παράδειγμα, η ποικιλία των φασολιών του Παλαιοχωρίου ή τα μύδια της Ολυμπιάδας. Έχουμε επίσης του μεταποιητές των προϊόντων όπως αυτούς που ασχολούνται με την πράσινη επιτραπέζια ελιά, το κορυφαίο εξαγώγιμο προϊόν της Χαλκιδικής, το ελαιόλαδο κι από τα κορυφαία της χώρας, το μέλι κ.ά.».

Η Χαλκιδική, σύμφωνα με τον κ. Κουφίδη, διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο καταστημάτων εστίασης πολλά εκ των οποίων είναι βραβευμένα. «Όλες αυτές οι επιχειρήσεις είναι μέλη του Επιμελητηρίου και επιχειρούμε», λέει ο πρόεδρος του, «ως φορέας με αυτές τις δράσεις όπως είναι το “Taste Halkidiki” ν’ αλλάξουμε το μοντέλο που αφορά τον μαζικό τουρισμό γιατί η Χαλκιδική με το πρόβλημα των υποδομών που έχει δεν μπορεί να αντέξει άλλους τουρίστες- επισκέπτες, ενώ μπορούμε έτσι να μακρύνουμε την τουριστική περίοδο αξιοποιώντας εκτός από την παραθαλάσσια και την ορεινή Χαλκιδική».

Μπύρα με μέλι από τη… Βάλτα (Valtinger)

 Μέρος του βιολογικού μελιού της Passion Forest Honey χρησιμοποιείται από τη μικροζυθοποιία Valtinger για την παραγωγή μπύρας με μέλι. Η επιχείρηση με έδρα την Κασσανδρεία παράγει 45.000 φιάλες (4 ετικέτες). Απέκτησε αυτή την ονομασία, όταν οι ιδιοκτήτες της, συνδυάζοντας τη γερμανική εμπειρία με το ελληνικό μεράκι, μετέτρεψαν το Βάλτα (την παλιά ονομασία της Κασσανδρείας) σε… Valtinger.

H ενασχόληση με την παραγωγή μπύρας ξεκίνησε το 2012, κατά τη διάρκεια μιας βραδιάς με μπύρες, όταν έπεσε στην κουβέντα της παρέας η ιδέα: «φαντάζεστε να κάνουμε την δική μας μπίρα;». Σήμερα, όπως λέει ο ιδιοκτήτης της Θανάσης Μισάλτης, «περάσαμε από τ’ αλώνια στα σαλόνια και γίναμε gypsy brewers!» 

Το οξύμελι του… Αριστοτέλη 

Το οξύμελι (γνωστή η χρήση του από την αρχαιότητα κι από τον Αριστοτέλη), που παράγει σήμερα η Passion Forest Honey και βγήκε στην αγορά το τελευταίο διάστημα, όπως ανέφερε η κ. Αποστολούδη, είναι το μόνο που παράγεται στη βόρεια Ελλάδα.

Η επιχείρηση όμως καινοτομεί και σ’ έναν άλλο τομέα. Σε συνεργασία με το συγκρότημα ορεινού τουρισμού «Απολυμένη Πέτρα» στην καρδιά του ορεινού όγκου του Χολομώντα (αποτελεί προορισμό κάθε εποχή του χρόνου), υλοποιεί τη δραστηριότητα «Μελισσοκόμος για μια μέρα». Πρόκειται για μια εκπαιδευτική και ψυχαγωγική δραστηριότητα, ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά και ενήλικες, η οποία προσελκύει το ενδιαφέρον επισκεπτών από την Θεσσαλονίκη και ξένων τουριστών.

Ελιές… χαβιάρι

Νέα προϊόντα παρουσίασε στο πλαίσιο του «Taste Halkidiki» η επιχείρηση Χλιάπας olives στις Καλύβες, που επεξεργάζεται παραδοσιακά τις ελιές και τις διαθέτει τυποποιημένες στην εγχώρια αγορά εδώ και 60 χρόνια. Σήμερα, διαθέτει 6500 δέντρα, με ετήσια παραγωγή 200-220 χιλιάδες τόνους.

Όπως ανέφερε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, η μαύρη αφυδατωμένη ελιά που παράγεται στις εγκαταστάσεις της είναι το χαβιάρι της ελιάς. Η επιχείρηση έχει βραβευτεί τα τελευταία χρόνια και για την πράσινη χαρακτή ελιά και τελευταία για τις πράσινες τσακιστές ελιές με λεμονοπίπερο.

Πρόσφατα, η επιχείρηση δημιούργησε ένα νέο προϊόν: ελιές …τσέπης, καθώς συσκευάζει σε μια βολική μικρή συσκευασία 7 χονδροελιές Χαλκιδικής που μπορούν να ταξιδέψουν ως ενθύμιο γεύσης από τη Χαλκιδική στο εξωτερικό και με βασικό στόχο να πωλούνται αυτές σε ταξιδιώτες σε καταστήματα αεροδρομίων και μεθοριακών σταθμών.









Πηγή:www.newsit.gr


Σέρρες: Η απόδειξη στο βενζινάδικο που τον έκανε έξαλλο – Οι εξηγήσεις του υπαλλήλου και η καταγγελία

 


Όλα έγιναν πριν από λίγες μέρες στις Σέρρες. Οδηγός αυτοκινήτου σταμάτησε σε βενζινάδικο για να φουλάρει το αυτοκίνητό του. Όπως λέει μόλις είχε ανάψει η ειδική ένδειξη για την ποσότητα του καυσίμου, που σημαίνει ότι υπήρχαν περίπου 8 λίτρα μέσα στο ντεπόζιτο όπως ορίζει και ο κατασκευαστής.

Όπως περιγράφει ο οδηγός: «Ο υπάλληλος γεμίζει με καύσιμο το αυτοκίνητο και μου λέει το ποσό της πληρωμής σύμφωνα με το οποίο είχε βάλει 58,87 λίτρα στην δεξαμενή καυσίμου.» Ο κάτοχος του οχήματος διαμαρτυρήθηκε αρχικά στον υπάλληλο ότι αποκλείεται να έχουν τοποθετηθεί τόσα λίτρα στο αυτοκίνητο καθώς μόλις είχε ανάψει η ένδειξη της ρεζέρβας η οποία σύμφωνα με τον κατασκευαστή έχει χωρητικότητα 8 λίτρα σε σύνολο 60 λίτρων που είναι όλη η χωρητικότητα της δεξαμενής.

Ο υπάλληλος αποκρίθηκε ότι: «Τόσα μπήκαν, τι να σας πω, δεν ξέρω» και ο ιδιοκτήτης του οχήματος έφυγε πληρώνοντας το ποσό που έγραφε η απόδειξη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο Newsauto.gr, «στις επόμενες 5 ημέρες που κινήθηκα με το αυτοκίνητο – έως το επόμενο φουλάρισμα – μόνο σε εθνική οδό (όχι σε πόλη), σε δρομολόγια Σέρρες – Θεσσαλονίκη, διαπίστωσα τα παρακάτω (πλην της αδικαιολόγητης ποσότητας καυσίμου που ισχυρίστηκε ότι έβαλε στο πρατήριο καυσίμων η υπάλληλος):

Α) Δεν απέδιδε καθόλου το αυτοκίνητο, δεν πήγαινε βήμα κοινώς.

Β) Δεν λειτουργούσε το Start-Stop στο αυτοκίνητο και ακούγονταν το σύστημα αναγέννησης φίλτρου σωματιδίων (DPF Regeneration) να δουλεύει διαρκώς.


Γ) Υπήρξε αύξηση στην μέση κατανάλωση του αυτοκινήτου κατά 10% σε σχέση με τις κινήσεις μου τις προηγούμενες φορές, στα ίδια δρομολόγια και με τον ίδιο ρυθμό. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και τα παρακάτω:

1) Η ρεζέρβα καυσίμων στο αυτοκίνητο μου, σύμφωνα με τον κατασκευαστή του όπως αναγράφεται στο εγχειρίδιο χρήσης του, είναι 8 λίτρα. Οπότε είχε μέσα τουλάχιστον 7+ λίτρα ακόμη, κατά την ώρα του φουλαρίσματος.

2) Το καύσιμο που μπήκε στο ρεζερβουάρ, σύμφωνα με την απόδειξη, ήταν 58,89 λίτρα.

  1. Η συνολική χωρητικότητα του ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου μου είναι 60 λίτρα, σύμφωνα με τον κατασκευαστή του. Διαπίστωσα λοιπόν ότι στο συγκεκριμένο πρατήριο υγρών καυσίμων, όχι μόνο υπάρχει κλοπή στην ποσότητα (10%) αλλά υπάρχει και εκτεταμένη νοθεία στην ποιότητα του ενισχυμένου πετρελαίου.


Πηγή:wwwnewsit.gr


Καιρός – Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί για ισχυρή κακοκαιρία και κίνδυνο για πλημμύρες

 


Το φθινόπωρο μπαίνει για τα καλά τις επόμενες μέρες και ο καιρός αλλάζει. Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης κάνει λόγο, σε ανάρτησή του στο Facebook, για ισχυρή κακοκαιρία προ των πυλών.

Ο καιρός αλλάζει εξαιτίας του πρώτου οργανωμένου βαρομετρικού χαμηλού που, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, έρχεται από το βράδυ του Σαββάτου.

Ο μετεωρολόγος στην ανάρτησή του σημειώνει πως η κατάσταση δείχνει ιδιαίτερα επικίνδυνη και είναι ορατός ο κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα.

Βαρομετρικό χαμηλό από τη δυτική Μεσόγειο θα απασχολήσει σήμερα Παρασκευή (03.09.2021) την Ιταλία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Την ίδια στιγμή, αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, η χώρα μας θα βρεθεί κάτω από τον συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα βόρεια Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην περιοχή της Κύπρου, συνδυασμός ο οποίος θα προκαλέσει πολύ ισχυρούς βοριάδες στο Αιγαίο όπου θα είναι και το κύριο χαρακτηριστικό του σημερινού καιρού.

Αύριο Σάββατο το κύμα κακοκαιρίας από την περιοχή της Ιταλίας θα κινηθεί πιο ανατολικά για να αρχίσει να απασχολεί τα βορειοδυτικά τμήματα της χώρας μας από το βράδυ και μετά.


«Επικίνδυνη Κυριακή»

Την Κυριακή η κακοκαιρία αναμένεται να απασχολήσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας, προκαλώντας ιδιαίτερα έντονες βροχές και καταιγίδες κατά τόπους. Έτσι λοιπόν υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές, τονίζει ο γνωστός μετεωρολόγος.

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης έχει ανεβάσει και έναν χάρτη με την εκτίμηση των γεωγραφικών διαμερισμάτων όπου εμφανίζουν πολύ υψηλό κίνδυνο για πλημμυρικά φαινόμενα. Όσο πιο σκούρα είναι τα χρώματα και προς το βαθύ μπλε – ροζ τόσο πιο μεγάλος ο όγκος νερού που αναμένεται να πέσει.

Οι περιοχές όπου απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή είναι τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η Μακεδονία, η Θεσσαλία, η δυτική – κεντρική Στερεά, η Πελοπόννησος, το δυτικό – βορειοδυτικό Αιγαίο και πιθανόν η βόρεια – κεντρική Εύβοια – βορειοανατολική Στερεά.

Περίπου από το μεσημέρι της Κυριακής, ισχυρές καταιγίδες θα πλήξουν και τη Θεσσαλονίκη αλλά και τη Χαλκιδική με έμφαση τα δυτικότερα τμήματα.

Η Αττική φαίνεται να επηρεάζεται το βράδυ της Κυριακής με έμφαση τα δυτικά και βόρεια τμήματα μιας και ο βοριάς που θα αναπτυχθεί θα εμποδίσει την μετατόπιση των ισχυρών φαινομένων πιο ανατολικά. Στα δυτικά και βόρεια όμως τμήματα του νομού ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα από την ένταση των βροχοπτώσεων.

Ψύχρα και βοριάδες την άλλη εβδομάδα

Με τον άστατο καιρό να επιμένει με χαμηλότερη ένταση σε ό,τι αφορά τις βροχοπτώσεις θα ξεκινήσει και η νέα εβδομάδα. Μάλιστα οι θυελλώδεις βοριάδες που θα πνέουν στα ανατολικά και το Αιγαίο θα μεταφέρουν ψυχρότερες αέριες μάζες οδηγώντας τον υδράργυρο σε επίπεδα προχωρημένου Φθινοπώρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα δούμε αρκετές μονοψήφιες θερμοκρασίες προς τα πιο βόρεια ηπειρωτικά τμήματα, καταλήγει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Δείτε όλη την ανάρτησή του


Πηγή:www.newsit.gr