Οι αγιορείτικες συνταγές βασίζονται σε απλά, αλλά θρεπτικά υλικά, τα οποία αποκτούν ξεχωριστή γεύση μέσα από τους ευφάνταστους συνδυασμούς τους. Μια από αυτές τις μοναστηριακές συνταγές είναι και η αλάδωτη καρυδόπιτα, μια πεντανόστιμη επιλογή για όσους τηρούν τη νηστεία και όχι μόνο.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πώς μπορούν κάποια φαγητά ή γλυκά να είναι απολαυστικά και εξαιρετικά νόστιμα παρόλο που δεν έχουν ίχνος λαδιού. Το dogma.gr σας παρουσιάζει σήμερα μια εύγευστη αλάδωτη καρυδόπιτα, την οποία αξίζει σίγουρα να δοκιμάσετε σκέτη ή και με σαντιγή!
Τα υλικά που θα χρειαστείτε για την αγιορείτικη καρυδόπιτα χωρίς λάδι είναι :
¾
φλιτζανιού ταχίνι
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
2
φλιτζάνια χλιαρό χυμό πορτοκαλιού
½
φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
½ φλιτζάνι
σταφίδες μαύρες
1 ½ φλιτζάνι
χοντροαλεσμένη καρυδόψιχα
1 φλιτζάνι
τρούφα σοκολάτας
2 φλιτζάνια μαλακό
αλεύρι
2 φλιτζάνια σκληρό αλεύρι
Ξύσμα
από ένα πορτοκάλι
3 κουταλάκια μπέικιν
πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα
250 γρ.
κουβερτούρα
Επί το έργον :
Με το μίξερ χτυπάμε το ταχίνι με τη ζάχαρη ώσπου να ασπρίσει. Προσθέτουμε διαδοχικά τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από την κουβερτούρα) και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη φόρμα ή ταψί και ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου. Αφήνουμε την καρυδόπιτα να κρυώσει και την περιχύνουμε με την κουβερτούρα, την οποία την έχουμε λιώσει σε μπαιν-μαρί.
Πηγή: monastiriaka.gr