ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

Ακαταμάχητο τσιζκέικ καρπουζι!

 


Το τσιζκέικ ήταν ένα γλυκό δημοφιλές στην αρχαία Ελλάδα ή έστω μια πολύ κοντινή στη σημερινή εκδοχή παραλλαγή του, και όχι άδικα!

Η συγκεκριμένη συνταγή για τσιζκέικ καρπούζι από τα χεράκια του πρώτου Έλληνα master chef δικαιώνει και με το παραπάνω τη φήμη του για τις εμπνευσμένες συνταγές του.

Είναι δροσερό και  ακαταμάχητο, συνδυασμός που το κάνει το ιδανικό επιδόρπιο για το τραπέζι του Δεκαπενταύγουστου!

Για τη βάση μπισκότου

100 γρ. βούτυρο
300 γρ. μπισκότα βρόμης με κανέλα και τζίντζερ
Για την κρέμα cheesecake

500 γρ. τυρί κρέμα
100 γρ. ζάχαρη άχνη
ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
400 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, παγωμένη
Για τη σάλτσα καρπουζιού

5 γρ. φύλλα ζελατίνης
300 γρ. ώριμο καρπούζι (από την καρδιά), πολτοποιημένο, σε θερμοκρασία δωματίου
20 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
¼ κ.γ. κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής σε πάστα, προαιρετικά
Για τη συναρμολόγηση

400 γρ. ώριμο καρπούζι, κομμένο σε μικρά κυβάκια (όχι από την καρδιά, από τα σπόρια και κάτω, για να είναι πιο συνεκτικό)
φύλλα δυόσμου, για το σερβίρισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Ευχαριστούμε το μέλος Παναγιώτη Θεοδωρίτση για την καλοκαιρινή συνταγή του!

Για τη βάση μπισκότου
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά ή στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 watt για 1 λεπτό σε ένα μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη.
Αλέθουμε στο μηχάνημα με τα μαχαίρια τα μπισκότα μέχρι να γίνουν σκόνη.

Βάζουμε το βούτυρο, τη «σκόνη» από τα μπισκότα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά με τη βοήθεια μιας σπάτουλας.

Στρώνουμε το μείγμα σε μια φόρμα 24 εκ. με αποσπώμενη βάση, και το πιέζουμε καλά με τον ίσιο πάτο ενός ποτηριού.

Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε χείλος οπότε αφήνουμε τη βάση ίσια.
Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο για 20-30 λεπτά μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα cheesecake.

Για την κρέμα cheesecake

Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος και τη χτυπάμε με το σύρμα ξεκινώντας σε χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό και έπειτα συνεχίζουμε σε δυνατή μέχρι η κρέμα να έχει την υφή γιαουρτιού. Δεν τη χτυπάμε περισσότερο γιατί θα κόψει! Ο χρόνος που θα χρειαστεί για να γίνει αυτό εξαρτάται από το πόσο παγωμένη είναι η κρέμα και το πόσο δυνατό είναι το μίξερ μας.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με το σύρμα χειρός το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους.

Ρίχνουμε στο μπολ το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού ανακατεύοντας καλά.

Προσθέτουμε σε δόσεις τη σαντιγί και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα για 1 λεπτό, μέχρι να ενσωματωθούν.

Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στη βάση μπισκότου, την ισιώνουμε με μια σπάτουλα, και τη βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες ώστε να παγώσει και να σφίξει η κρέμα ή στην κατάψυξη για 1 ώρα και 30 λεπτά.

Για τη σάλτσα καρπουζιού

Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό να μουλιάσουν.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τον πολτό καρπουζιού μαζί με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Αφαιρούμε από τη φωτιά, στίβουμε καλά τις ζελατίνες και τις προσθέτουμε στον ζεστό πολτό.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσουν, και προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 10-15 λεπτά.

Για τη συναρμολόγηση

Αφού σφίξει η κρέμα, απλώνουμε πάνω τα κυβάκια καρπουζιού σε όλη την επιφάνεια (προσέχουμε να τα στραγγίζουμε λίγο, ώστε να μην πέσουν υγρά πάνω στην κρέμα).
Με ένα κουτάλι αδειάζουμε από πάνω την σάλτσα καρπουζιού, προσεκτικά, ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια.
Τοποθετούμε ξανά το γλυκό στο ψυγείο, έως ότου παγώσει και σταθεροποιηθεί η σάλτσα και να γίνει σφιχτό ζελέ, για 1-2 ώρες.
Αφαιρούμε το cheesecake από το ψυγείο, ξεφορμάρουμε προσεκτικά, και σερβίρουμε με φύλλα δυόσμου.

Πηγή: akispetretzikhs.com


Κάθε χοτ ντογκ κόβει 36 λεπτά υγιούς ζωής! Τι ισχύει για άλλες τροφές

 


Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη, επικεφαλής μία Ελληνίδα ερευνήτρια. Υπολόγισαν πόσο επηρεάζουν χιλιάδες τρόφιμα την υγεία και τη ζωή μας, αλλά και τι αποτύπωμα αφήνουν στο περιβάλλον.

Νέα διάσταση στην προειδοποίηση «πρόσεχε τι τρως, επηρεάζει την υγεία σου» δίνει μια νέα μελέτη, η οποία για πρώτη φορά υπολογίζει πόσα λεπτά υγιούς ζωής μπορεί να μας χαρίσουν ή να μας στερήσουν οι τροφές και τα ροφήματα που καταναλώνουμε.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν με επικεφαλής μια Ελληνίδα επιστήμονα, την δρα Κατερίνα Στυλιανού, ερευνήτρια στο Τμήμα Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου.

Όπως εξηγούν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Food, οι διατροφικές επιλογές μας είναι αλληλένδετες με την υγεία μας, αφού μπορούν να ανοίξουν (ή να κλείσουν) το δρόμο σε πλήθος ασθενειών. Ταυτοχρόνως, όμως, είναι αλληλένδετες με το περιβάλλον μας, αφού καθορίζουν την τροφική παραγωγή.

Στην καθημερινή ζωή είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς με ποιον τρόπο τον επηρεάζουν οι ατομικές επιλογές του. Ακόμα δυσκολότερο, δε, είναι να υπολογίσει τι επιπτώσεις έχουν οι επιλογές αυτές στο περιβάλλον του.

Το κενό αυτό θέλησαν να καλύψουν με την έρευνά τους. Κατ’ αυτήν, συνδύασαν 15 διατροφικούς παράγοντες κινδύνου με 18 περιβαλλοντικούς, για να αξιολογήσουν 5.853 τροφές και ροφήματα που καταναλώνονται στη Δύση. Έτσι αξιολόγησαν φρούτα, λαχανικά, κρεατικά, γαλακτοκομικά, όσπρια, αναψυκτικά ψάρια κ.λπ. σε συνδυασμό με την περιεκτικότητά σε αλάτι, ζάχαρη, τρανς λιπαρά οξέα και άλλα συστατικά.

Απώλεια μέχρι και 74 λεπτών ανά μερίδα

Με αυτό τον τρόπο υπολόγισαν πόσα λεπτά υγιούς ζωής κερδίζουμε ή χάνουμε με κάθε μερίδα φαγητό που τρώμε. Η μέγιστη απώλεια είναι τα 74 λεπτά (πάντα ανά μερίδα) και το μέγιστο κέρδος περίπου 80 λεπτά.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι μεγαλύτερες απώλειες παρατηρούνται με ζωικής προελεύσεως τροφές και τα μεγαλύτερα οφέλη με τις φυτικής προελεύσεως τροφές. Έχει, όμως, μεγάλη σημασία και ο συνδυασμός των τροφίμων σε κάθε φαγητό.

Επιπλέον, αν αντικαταστήσουμε μόλις το 10% των ημερήσιων θερμίδων μας από κόκκινο κρέας και προϊόντα κρέατος, με φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς ή όσπρια, θα κερδίζουμε 48 λεπτά υγιούς ζωής την ημέρα. Επιπλέον, θα μειωθεί κατά 33% το αποτύπωμα άνθρακα που αφήνουμε στο περιβάλλον.

Πώς είναι δυνατόν να υπάρξει τόσο σημαντική διαφορά; Σύμφωνα με την νέα έρευνα, με κάθε γραμμάριο επεξεργασμένων κρεατικών (π.χ. λουκάνικα, μπέικον κ.λπ.) που τρώμε, χάνουμε 0,45 λεπτά υγιούς ζωής.

Από τα κόκκινα κρέατα, το μοσχάρι έχει το μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα στη διάρκεια της ζωής του. Είναι διπλάσιο απ’ ό,τι αυτό των χοίρων ή των αρνιών και τετραπλάσιο απ’ ό,τι στα κοτόπουλα και στις γαλοπούλες. Είναι επίσης τετραπλάσιο από αυτό που παρατηρείται με την κατανάλωση γαλακτοκομικών.

Με βάση τα ευρήματά τους οι ερευνητές δημιούργησαν τον Διατροφικό Δείκτη Υγείας (Health Nutritional Index). Ο Δείκτης αποκαλύπτει:

  • Ποιες τροφές βρίσκονται στο κόκκινο γιατί μας στερούν πολλά λεπτά υγιούς ζωής ανά μερίδα

  • Ποιες τροφές βρίσκονται στο πράσινο, διότι μας προσφέρουν χρόνο υγιούς ζωής ανά μερίδα   


Να λοιπόν τι ισχύει για μερικές από τις πιο αγαπημένες μας τροφές.

Πόσα λεπτά υγιούς ζωής χάνουμε

  • Με κάθε μερίδα κορν μπιφ με σάλτσα ντομάτας και κρεμμύδι = 71 λεπτά

  • Με κάθε χοτ ντογκ (λουκάνικο με ψωμάκι) = 36 λεπτά

  • Με κάθε μερίδα μπέικον (τρεις φέτες) ή άλλα επεξεργασμένα κρεατικά = 26 λεπτά

  • Με κάθε ποτήρι αναψυκτικό με ζάχαρη = 8 λεπτά

  • Με κάθε μερίδα τηγανητές φτερούγες κοτόπουλο = 3,3 λεπτά

  • Με κάθε σάντουϊτς με ομελέτα και τυρί = 11 λεπτά

  • Με κάθε μπριζόλα = 6,5 λεπτά

  • Με κάθε μερίδα μακαρόνια με τυρί (σκέτα) = 4 λεπτά

  • Με κάθε χάμπουργκερ = 6 λεπτά

  • Με κάθε μερίδα μακαρόνια με κιμά = 6 λεπτά

Οι διακυμάνσεις ανάμεσα σε φαινομενικά παρόμοιες τροφές οφείλονται στην παρασκευή ή/και τη σύνθεση κάθε πιάτου, εξηγούν οι ερευνητές.

Το χάμπουργκερ, λ.χ., δεν αποτελείται μόνο από κρέας και ψωμί. Συνήθως περιέχει και κάποια λαχανικά (μαρούλι, ντομάτα), οπότε κάτι καλό προσφέρει κιόλας, παρά το αλάτι και τα κορεσμένα λιπαρά του. Αντίστοιχα, στην μακαρονάδα με κιμά το κύριο συστατικό είναι τα ζυμαρικά και ο κιμάς συνοδευτικό. Όσον αφορά τις τηγανητές φτερούγες κοτόπουλο, το τηγάνισμα είναι αυτό που τις επιβαρύνει κυρίως.

Πόσα λεπτά υγιούς ζωής κερδίζουμε

Οι τροφές που ακολουθούν, μας προσφέρουν χρόνο υγιούς ζωής:

  • Με κάθε μερίδα σαρδέλες με σάλτσα ντομάτας = 82 λεπτά

  • Με κάθε σάντουϊτς με φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα = 33 λεπτά

  • Με κάθε μερίδα (30 γρ.) ξηρών καρπών και σπόρων = 25 λεπτά

  • Με κάθε μερίδα φρούτο (π.χ. 1 μήλο, μισή μπανάνα, 12 κεράσια) = 12 λεπτά

  • Με κάθε μερίδα φακές ή άλλο όσπριο = 10 λεπτά

  • Με κάθε μερίδα θαλασσινά = 5 λεπτά

  • Με κάθε μερίδα δημητριακά πρωινού χωρίς ζάχαρη = 4 λεπτά

  • Με κάθε μερίδα ανάμικτα λαχανικά = 2 λεπτά

  • Με κάθε κομμάτι μηλόπιτα = 1,3 λεπτά (τα μήλα εξισορροπούν τη ζάχαρη)

  • Με κάθε μερίδα γλυκού ή καραμέλας = 3-4 λεπτά

Η προσθήκη ζάχαρης είναι σημαντική, διευκρινίζουν οι επιστήμονες. Τα δημητριακά πρωινού με ζάχαρη, λ.χ., δεν προσφέρουν ούτε 1 λεπτό υγιούς ζωής ανά μερίδα.

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά (με εξαίρεση το τυρί), το λάδι, τα αμυλούχα λαχανικά (π.χ. πατάτα), το ψωμί και τα προϊόντα άρτου έχουν ουδέτερη συνεισφορά στα χρόνια υγιούς ζωής, σύμφωνα με τον Δείκτη. Το τυρί μπορεί ανά μερίδα (30 γρ.) να κόβει περίπου 1 λεπτό υγιούς ζωής, αλλά σε συνδυασμό με άλλα τρόφιμα (π.χ. ψωμί με τυρί, μαρούλι και ντομάτα) η επίδρασή του εξισορροπείται.

Κεντρική φωτογραφία: iStock


Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

Ιταλός πολίστας πέθανε μετά από σύγκρουση με κουκουβάγια

 


Τραγικός θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα βρήκε ο Ιταλός πολίστας, Νίκο Ντουό μετά από σύγκρουση που είχε με κουκουβάγια.

Σοκ και θλίψη έχει προκαλέσει στην Ιταλία η είδηση του θανάτου του πολίστα της Πάντοβα, Νίκο Ντουό. Ο 24χρονος αθλητής άφησε την τελευταία του πνοή μετά από τροχαίο δυστύχημα, αφού οδηγώντας τη μηχανή του στην κωμόπολη Αριάνο, τον χτύπησε μία κουκουβάγια στο κράνος. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να χάσει τον έλεγχο της μηχανής και να μην προλάβει ούτε να φρενάρει πριν εκτιναχθεί από αυτήν και πέσει στην άσφαλτο.

Ο Ντουό υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο λίγο αργότερα, βυθίζοντας στη θλίψη την οικογένειά του και τους συμπαίκτες του, με την αστυνομία να αναφέρει πως βρήκε φτερά μέσα στο κράνος του μάλιστα, ενώ νεκρή βρέθηκε και η κουκουβάγια, αφού η πρόσκρουση φέρεται να έγινε τρομακτική ταχύτητα. 

Πηγή:www.newsit.gr