ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Πέθανε ο μεγάλος λαϊκός συνθέτης Τάκης Μουσαφίρης

 


Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός ο λαϊκός συνθέτης και στιχουργός Τάκης Μουσαφίρης χτυπημένος από τον κορωνοϊό.

 

Ο Τάκης Μουσαφίρης γεννήθηκε στα Γιάννενα και σε μικρή ηλικία ήρθε στην Αθήνα όπου και έκανε τις πρώτες του μουσικές δουλειές.

 

Αρχικά δούλευε σε μικρά μαγαζιά τύπου μπουάτ και τραγουδούσε μαζί με την κιθάρα του.

 

Στη συνέχεια έδειξε και το δημιουργικό του ταλέντο γράφοντας ευπώλητα τραγούδια.

 

Συνεργάστηκε με τραγουδιστές όπως ο Στράτος Διονυσίου, Δημήτρης Μητροπάνος, Ρίτα Σακελαρίου, Μιχάλης Μενιδιάτης, Γιώργος Μαργαρίτης, Κατερίνα Στανίση, Δούκισσα, Τόλης Βοσκόπουλος, Πίτσα Παπαδοπούλου κ.α.

 

Από τα πιο γνωστά τραγούδια που συνέθεσε είναι τα εξής: Κάνε κάτι να χάσω το τρένο, Πες μου που πουλάν καρδιές, Ένα τραγούδι πες μου ακόμα, Ο Ταξιτζής, Μυστικέ μου Έρωτα, Σ' αγαπώ ακόμα, Άκου, Άτακα κι επι τόπου, Σε μια στοίβα καλαμιές, Εγώ ο ξένος, Ένα λεπτό περιπτερά, Χιονάνθρωπος, Άγνωστε φίλε, Αγαπάω δύσκολα, Έγω να δεις,Το σ' αγαπώ δεν το λέω, Λέγε μου σ' αγαπώ, Οι Ξενύχτες, Εμείς οι δύο,


Πηγή: www.skai.gr

Υγροποιούνται τα εδάφη στη Θεσσαλία μετά τον σεισμό


Αγρότες, σχεδόν στο σύνολό τους, οι κάτοικοι των χωριών που επλήγησαν από τον σεισμό, βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι και με προβλήματα που προκλήθηκαν στις γεωργικές εκτάσεις.

Η μετατόπιση του εδάφους έστω και κατά 40 εκατοστά φαίνεται πως αλλάζει τα δεδομένα επί της επιφανείας. ζημιές έχουν υποστεί και οι καλλιέργειες, αλλά και οι γεωτρήσεις άρδευσης. Οι καλλιέργειες μοιάζουν να βρίσκονται σε κινούμενη άμμο. Η γη να ανοίγει και αναβλύζει νερό. Τα φαινόμενα αυτά είναι πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα επισημαίνει ο Γιώργος Παπαθανασίου, επίκουρος καθηγητής στο ΔΠΘ. Όπως εξηγεί κατά την ώρα του μεγάλου σεισμού, το στερεό έδαφος, μπορεί σε σημεία να μετατραπεί σε υγρή μάζα και από εκεί να αναβλύσει νερό.

Ερευνητικές ομάδες γεωλόγων κατέγραψαν εμφανίσεις ρευστοποίησης του εδάφους σε πολλά σημεία, περίπου πέντε με έξι, σαν πίδακες υπόγειων υδάτων με τη μορφή κρατήρων και αμμο-ηφαιστείων. Οι ρευστοποιήσεις παρατηρήθηκαν κατά μήκος του ποταμού Πηνειού, όπου ο υδροφόρος ορίζοντας βρίσκεται σε μικρό βάθος και τα εδάφη είναι χαλαρά.

Η υγροποίηση του εδάφους συμβαίνει όταν ένα κορεσμένο ή μερικώς κορεσμένο έδαφος, δηλαδή χαμηλής πυκνότητας, χάνει ουσιαστικά την αντοχή και την ακαμψία του δεχόμενο μια έντονη πίεση. Αυτό συμβαίνει κατά την διάρκεια ενός σεισμού, όταν ένα στερεό υλικό παύει να βρίσκεται σε κατάσταση ισορροπίας. Τότε το νερό γεμίζει τα κενά μεταξύ των κόκκων του εδάφους. Κατά την πίεση που ασκείται στο έδαφος, το νερό προσπαθεί να τρέξει προς τα έξω σε ζώνες χαμηλής πίεσης, συνήθως προς την επιφάνεια.

Οι επιπτώσεις της υγροποίησης του εδάφους στο δομημένο περιβάλλον μπορεί να είναι εξαιρετικά επιζήμιες. Κτήρια των οποίων τα θεμέλια βρίσκονται απευθείας στην άμμο, που υγροποιείται θα βιώσουν μια ξαφνική απώλεια στήριξης, η οποία θα οδηγήσει σε δομικές ζημιές, συμπεριλαμβανομένης της θραύσης των θεμελίων τους. Το κεκλιμένο έδαφος ή το έδαφος δίπλα σε ποτάμια και λίμνες μπορεί να ολισθήσει επάνω σε ένα υγροποιημένο στρώμα χώματος, προκαλώντας μεγάλες ρωγμές στο έδαφος και ζημίες σε κτήρια, γέφυρες, δρόμους, αγωγούς ύδρευσης, φυσικού αερίου, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών.

Ανάλογο φαινόμενο υγροποίησης εδαφών παρατηρήθηκε κατά την εξαφάνιση των πόλεων Ηράκλειον και Κάνωπος, λιμάνια στα βόρεια παράλια της Αιγύπτου, τα οποία καθώς ήταν κτισμένα σε σαθρά εδάφη πλησίον υδροφόρου ορίζοντα και με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας είχαν χαθεί κάτω από τα νερά έως τον 8ο αιώνα.

Πηγή: ert.gr

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Μοναστηριακή πίτσα χωρίς θερμίδες

 


Μπορεί οι Ιταλοί να κρατούν τα σκήπτρα της καλύτερης πίτσας, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι οι ελληνικές παραλλαγές τη συναγωνίζονται επάξια, καθώς έχουμε πάει αυτό το αγαπημένο έδεσμα μικρών και μεγάλων ένα βήμα παρακάτω. Και σίγουρα, κανένας δε μπορεί να συγκρίνει οποιαδήποτε συνταγή με τις παραδοσιακές μοναστηριακές.

Μια εκπληκτική συνταγή για πίτσα, μόνο με λαχανικά μεστή σε γεύση, πλούσια σε αρώματα και ταυτόχρονα υγιεινή και χαμηλή σε θερμίδες.

Ένα τελευταίο μικρό μυστικό: Για μια ακόμα πιο υγιεινή εκδοχή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι ολικής άλεσης!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:

Πίτσα με λαχανικά- Υλικά για τη ζύμη:

1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 ποτήρι χλιαρό νερό
1 κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. ξύδι
1 κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή μείγμα αλευριών, όσο σηκώσει μέχρι να γίνει η ζύμη ευπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.

Για τη σάλτσα:

1 κουτί ντοματάκια ή 1 κούπα χυμό ντομάτας
2 κ.γ. κέτσαπ
Αλάτι
Πιπέρι
Κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
Για την επίστρωση:

Πιπεριές
Μανιτάρια
Ελιές
Ρίγανη

Επί το έργον:

Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό, πολύ καλά και την ρίχνουμε σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε τη ρίγανη ή το θυμάρι, και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, στο οποίο έχουμε βάλει το αλάτι. Ζυμώνουμε καλά και προσθέτουμε σιγά σιγα τόσο αλέυρι, όσο χρειάζεται για να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια. Πρέπει η ζύμη να είναι μαλακή και ελαστική. Σκεπάζουμε τη λεκάνη και την αφήνουμε σε θερμό μέρος για να διπλασιαστεί σε όγκο, να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε ένα κατσαρολάκι βαζουμε λίγο νερό και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και λίγη ζάχαρη. Αχνίζουμε καλά και προσθέτουμε την ντομάτα, το αλάτι και το πιπέρι. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα και αποσύρουμε από τη φωτιά. Καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε φέτες. Όταν φουσκώσει το ζυμάρι, αλευρώνουμε ελαφρώς ένα μεγάλο ταψί και στρώνουμε τη ζύμη σε πάχος 1 εκ. περίπου. Αλείφουμε την επιφάνεια  με τη σάλτσα και προσθέτουμε τα λαχανικά και τις ελιές. Πασπαλίζουμε με ρίγανη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 – 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει  από κάτω η πίτσα.

Πηγή: agiameteora.net