Μπορεί οι Ιταλοί να κρατούν τα σκήπτρα της
καλύτερης πίτσας, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι οι ελληνικές παραλλαγές τη
συναγωνίζονται επάξια, καθώς έχουμε πάει αυτό το αγαπημένο έδεσμα μικρών και
μεγάλων ένα βήμα παρακάτω. Και σίγουρα, κανένας δε μπορεί να συγκρίνει
οποιαδήποτε συνταγή με τις παραδοσιακές μοναστηριακές.
Μια εκπληκτική συνταγή για πίτσα, μόνο με
λαχανικά μεστή σε γεύση, πλούσια σε αρώματα και ταυτόχρονα υγιεινή και χαμηλή
σε θερμίδες.
Ένα τελευταίο μικρό μυστικό: Για μια ακόμα
πιο υγιεινή εκδοχή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι ολικής άλεσης!
Τα υλικά που θα χρειαστούμε:
Πίτσα με λαχανικά- Υλικά για τη ζύμη:
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 ποτήρι χλιαρό νερό
1 κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. ξύδι
1 κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή μείγμα αλευριών, όσο σηκώσει μέχρι να γίνει η
ζύμη ευπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.
Για τη σάλτσα:
1 κουτί ντοματάκια ή 1 κούπα χυμό ντομάτας
2 κ.γ. κέτσαπ
Αλάτι
Πιπέρι
Κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
Για την επίστρωση:
Πιπεριές
Μανιτάρια
Ελιές
Ρίγανη
Επί το έργον:
Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό, πολύ καλά και
την ρίχνουμε σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε τη ρίγανη ή το θυμάρι, και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, στο οποίο έχουμε
βάλει το αλάτι. Ζυμώνουμε καλά και προσθέτουμε σιγά σιγα τόσο αλέυρι, όσο
χρειάζεται για να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια. Πρέπει η ζύμη να είναι μαλακή
και ελαστική. Σκεπάζουμε τη λεκάνη και την αφήνουμε σε θερμό μέρος για να
διπλασιαστεί σε όγκο, να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε
ένα κατσαρολάκι βαζουμε λίγο νερό και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι
και λίγη ζάχαρη. Αχνίζουμε καλά και προσθέτουμε την ντομάτα, το αλάτι και το
πιπέρι. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα και αποσύρουμε από τη
φωτιά. Καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε φέτες. Όταν φουσκώσει το
ζυμάρι, αλευρώνουμε ελαφρώς ένα μεγάλο ταψί και στρώνουμε τη ζύμη σε πάχος 1
εκ. περίπου. Αλείφουμε την επιφάνεια με τη σάλτσα και προσθέτουμε τα λαχανικά
και τις ελιές. Πασπαλίζουμε με ρίγανη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους
180 – 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει από κάτω η πίτσα.
Πηγή: agiameteora.net