ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Θεσσαλονίκη: Πετούν τροφή χωρίς να το αντιλαμβάνονται τα ελληνικά νοικοκυριά – Το δείχνει έρευνα

 


Η τροφή ίσως είναι το πιο πολύτιμο αγαθό, ωστόσο, πολλά είναι τα νοικοκυριά που κάνουν μεγάλη σπατάλη. 

Την ανάγκη να καλλιεργηθεί μεγαλύτερη κοινωνιο-οικολογική συνείδηση στα ελληνικά νοικοκυριά γύρω από τις επιπτώσεις της σπατάλης τροφίμων, αλλά και να ενισχυθούν σημαντικά οι αντιληπτικές τους ικανότητες «ώστε να μπορούν να συνειδητοποιούν άμεσα τις πράξεις τους κι έτσι να τις αποφεύγουν», υπογράμμισε, η Βασιλική Αϊτσίδου, διδάκτωρ στο τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Αυτό είναι και το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η κ. Αϊτσίδου, ύστερα από έρευνα που έκανε για τη σπατάλη τροφίμων στα ελληνικά νοικοκυριά, στο πλαίσιο διδακτορικής διατριβής που εκπόνησε, με επιβλέπουσα την καθηγήτρια Όλγα Ιακωβίδου. Πεδίο της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε κατά τα έτη 2016-2017 και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2020 σε δείγμα 279 ερωτηματολογίων, αποτέλεσε ο δήμος Εορδαίας. Ο τίτλος της διδακτορικής διατριβής είναι «Οικιακά Απορρίμματα Τροφίμων: Κοινωνικό-οικολογικές διαστάσεις μεταξύ αγροτικών και αστικών νοικοκυριών του δήμου Εορδαίας».

«Με κατέπληξε το γεγονός ότι στη διάρκεια των συνεντεύξεων που έκανα για την έρευνα, τις περισσότερες φορές οι ίδιοι οι συνεντευξιαζόμενοι ανακάλυπταν με έκπληξη, μιλώντας σ’ εμένα, ότι τελικά σπαταλούν καθημερινά πολύ περισσότερο φαγητό απ’ αυτό που νομίζουν και παρά το γεγονός ότι διαθέτουν στην πλειονότητά τους τη γνώση σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν για να μην το πράττουν», υπογράμμισε η κ. Αϊτσίδου.

Όπως εξήγησε, τα βιώματα του κάθε ανθρώπου επηρεάζουν σημαντικά στο πως συμπεριφέρεται και διαχειρίζεται την τροφή και λέγοντας «οι μεγαλύτερη σε ηλικία τη σέβονται περισσότερο τόσο την ίδια την τροφή, όσο και την ποσότητά της», τόνισε «οι νεότεροι σε ηλικία δεν έχουν συναίσθηση του τι πράττουν και αυτός είναι ο πυρήνας του προβλήματος στον οποίο πρέπει να γίνει εστίαση».

Οι νέοι πετούν πιο εύκολα

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, τα τρόφιμα που καταλήγουν στους οικιακούς κάδους απορριμμάτων είναι, κυρίως, εκείνα που καταναλώνονται καθημερινά, με τα φρούτα πρώτα στην κατάταξη, σε ποσοστό 48,9% και ακολουθούν τα λαχανικά (38,7%), γάλα-γιαούρτι (40,9%) και το ψωμί (35%). Ως αποφάγια και αφού πρώτα μαγειρεύτηκαν, καταλήγουν στα σκουπίδια το κρέας (35%) και τα ψάρια (31,8%).

 Οι νέοι ηλικίας 18-30 χρόνων, σε ποσοστό 20% πετούν πιο εύκολα τα τρόφιμα, βάσει της έρευνας, επειδή χαλούν πριν ακόμη τα καταναλώσουν και οι 26-35 ετών τα πετούν ως αποφάγια. Αντίθετα, το 70% των ηλικιωμένων (65+ άνω ετών) δεν πετά τρόφιμα ποτέ.

Πάντως, η καταγωγή σε ποσοστό 80% και η διαβίωση σε 70% των ερωτηθέντων κατά το παρελθόν σε αγροτική περιοχή συμβάλλει στη μείωση/πρόληψη των οικιακών απορριμμάτων των τροφίμων, με βάση την έρευνα. Η παρασκευή και η άμεση κατανάλωση παραδοσιακών φαγητών (64%) και η κατάληξη αποφαγιών σε ζώα (57%) είναι ορισμένες συνήθειες που «μετέφεραν» οι ερωτώμενοι από τα αγροτικά νοικοκυριά όπου μεγάλωσαν, στα αστικά νοικοκυριά όπου διαβιούν σήμερα. «Η σύνδεσή τους με τον αγροτικό χώρο προσδίδει συναισθηματική αξία στα τρόφιμα, μέσω της οποίας νοσταλγούν το «αγροτικό ιδεώδες» και διατηρούν ένα είδος περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης», επισήμανε η κ. Αϊτσίδου.

Μεταξύ άλλων, στην έρευνα διαπιστώθηκαν οι λανθασμένες ή ελλιπείς αντιλήψεις και γνώσεις για αρκετά οικολογικά ζητήματα περί σπατάλης τροφίμων, με ποσοστό 72% να αδυνατεί να συνδέσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου με τα οικιακά απορρίμματα τροφίμων και «62% όχι μόνο δεν αντιλαμβάνεται τη σύνδεση μεταξύ κλιματικής αλλαγής και γεωργοκτηνοτροφικών δραστηριοτήτων αλλά θεωρεί πως πρόκειται για την αλλαγή του κλίματος λόγω εποχής».

«Σημαντική επίδραση στη σπατάλη τροφής διαδραματίζουν οι προσφορές στα καταστήματα», σύμφωνα με την κ. Αϊτσίδου, με το 72% των καταναλωτών ν’ αγοράζει παραπάνω ποσότητες από τις αναγκαίες επηρεαζόμενο από τις προσφορές, ενώ ακόμη και το 55% που οργανώνει σε λίστα τις αγορές τροφίμων συνήθως παρεκκλίνει απ’ αυτή.

Μετά τις αγορές, μόνο το 40% τακτοποιεί τα τρόφιμα στα ράφια του νοικοκυριού βάσει παλαιότητας (first-in-first-out), ωστόσο ενθαρρυντικό χαρακτήρισε η κ. Αϊτσίδου το γεγονός ότι το 87% προσπαθεί να μην πετάει τρόφιμα στα σκουπίδια, γνωρίζοντας (73%) ότι ετησίως το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια και κατανοώντας (85%) ότι πρόκειται για μία ποσότητα που δύναται να θρέψει τον παγκόσμιο πληθυσμό που υποσιτίζεται.

Από την έρευνα προκύπτει ότι η ανάγκη καταπολέμησης της σπατάλης τροφίμων βρίσκει το 94% των ερωτηθέντων να ενδιαφέρεται για τη μείωση/πρόληψη των οικιακών απορριμμάτων τροφίμων, με το 62% να δηλώνει διατεθειμένο να υιοθετήσει και να χρησιμοποιήσει ορθά μια λίστα αγοράς τροφίμων, 49% να συμμετάσχει σε ενημερωτικές εκστρατείες και 31% να παρακολουθήσει σχετικά ενημερωτικά βίντεο στο διαδίκτυο.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων: Εως 31 Ιανουαρίου σε προαιρετική βάση

 


ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΤΙΡΙΩΝ: Προκειμένου να εξοικειωθούν οι μηχανικοί με το νέο θεσμό και την ηλεκτρονική πλατφόρμα, το ΤΕΕ θα πραγματοποιήσει σειρά ενημερωτικών Διαδικτυακών Παρουσιάσεων με θέμα την Ταυτότητα Κτιρίων.

Το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων είναι ήδη σε κανονική λειτουργία από 1/1/2021. Ενημερωτικό υλικό διατίθεται ΕΔΩ, ενώ από την Πέμπτη 14/1 ξεκινάει και σειρά διαδικτυακών παρουσιάσεων, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιώργος Στασινός.

Όπως τόνισε ο κ. Στασινός, «για ένα μήνα, έως και την 31η Ιανουαρίου 2021, το νέο σύστημα λειτουργεί σε προαιρετική βάση, παράλληλα με την ισχύουσα σήμερα διαδικασία. Το διάστημα προσαρμογής διασφαλίζει την ομαλή μετάβαση για τους μηχανικούς και την αποφυγή παύσης των δικαιοπραξιών. Μετά την παρέλευση αυτού του διαστήματος και μετά από σχετική υπουργική απόφαση του ΥΠΕΝ που αναμένεται σχετικά άμεσα, η καταχώριση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου και της Ταυτότητας Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησία θα είναι υποχρεωτική».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, «πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση που άργησε πολύ, καθώς για πρώτη φορά στη χώρα θα αποκτήσουν οι δημόσιοι φορείς, προοδευτικά, πραγματική εικόνα για το δομημένο περιβάλλον της χώρας στη σημερινή, κάθε φορά, πραγματική τους κατάσταση. Είναι μια πάγια επιδίωξη του τεχνικού κόσμου της χώρας και του ΤΕΕ, εδώ και 40 χρόνια περίπου, που γίνεται τώρα, επιτέλους, πράξη».

Προκειμένου να εξοικειωθούν οι μηχανικοί με το νέο θεσμό και την ηλεκτρονική πλατφόρμα, το ΤΕΕ, όπως έκανε γνωστό, θα πραγματοποιήσει σειρά ενημερωτικών Διαδικτυακών Παρουσιάσεων με θέμα την Ταυτότητα Κτιρίων.

Η σειρά ενημερωτικών Διαδικτυακών Παρουσιάσεων ξεκινά άμεσα και η πρώτη παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14/1/2021 στις 16:00.

Κάθε παρουσίαση θα έχει περιορισμένες θέσεις και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στην υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής, ενώ ταυτόχρονα θα μεταδίδεται διαδικτυακά.

Όπως υπογραμμίζει το Επιμελητήριο, όσοι μηχανικοί επιθυμούν να συμμετάσχουν, παρακαλούνται να συμπληρώσουν το σχετικό αρχείο που θα βρουν στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ και να το αποστείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: e-building-seminar@central.tee.gr

 Πηγή:www.newsit.gr


Σπαγγέτι μεθυσμένο με τσίπουρο

 


Αν λατρεύετε τα ζυμαρικά, τότε αυτός ο εκπληκτικός συνδυασμός με σολομό και τσίπουρο θα γίνει από τα αγαπημένα σας πιάτα, καθώς είναι μια σούπερ χορταστική και συγχρόνως άκρως γευστική πρόταση.

Στη συγκεκριμέν συνταγή για σπαγγέτι ο συνδυασμός με το τσίπουρο χαρίζει πλούσια γεύση, ενώ επιπλέον ο σολομός προσθέτει τις απαραίτητες πρωτεΐνες κα τα Ω3 λιπαρά, που είναι εξαιρετικά ωφέλιμα συστατικά για τον οργανισμό.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για το σπαγγέτι με σολομό και τσίπουρο είναι:

500 γρ. σπαγγέτι
αλάτι
5 κ.σ. ελαιόλαδο
350 γρ. φρέσκο σολομό, χωρίς δέρμα και κόκαλα
70 γρ. τσίπουρο
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
300 γρ. κρέμα γάλακτος
light
μαύρο πιπέρι
100 γρ. τυρί κρέμα
1/3 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο + έξτρα για το σερβίρισμα
ξύσμα από 1 λεμόνι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Επί το έργον:

Σε μία κατσαρόλα, βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό για 2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.

Μόλις βράσουν τα σουρώνουμε και κρατάμε 250 γρ. από το νερό.

Μεταφέρουμε τα ζυμαρικά σε ένα μπόλ, προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.

Κόβουμε τον σολομό σε λεπτές φέτες πάχους 2 εκ. χωρίς να πιέζουμε πολύ το ψάρι.

Βάζουμε την ίδια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να κάψει καλά, ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τον σολομό και μαγειρεύουμε μέχρι να πάρει χρώμα και από τις 2 πλευρές. Θα είναι μαγειρεμένος όταν θα αρχίσει να ξεκολλάει από την κατσαρόλα.

Προσθέτουμε το τσίπουρο και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ αφαιρούμε τον σολομό από την κατσαρόλα.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να αρχίσει να καραμελώνει.

Ανακατεύουμε τακτικά τρίβοντας τον πάτο της κατσαρόλας με μία ξύλινη σπάτουλα ώστε να ξεκολλήσουν τα μικρά κομματάκια ψαριού που πιθανόν να υπάρχουν.

Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμα.

Προσθέτουμε το νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών που έχουμε κρατήσει, τα ζυμαρικά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να δέσει η σάλτσα μας για 3 λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και βάζουμε στην κατσαρόλα τον σολομό, το τυρί κρέμα, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και το ξύσμα λεμονιού.

Ανακατεύουμε με μία τσιμπίδα και σερβίρουμε με άνηθο ψιλοκομμένο.

Πηγή: The CookFather από akispetrtzikis.com