ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Τα τέσσερα λάθη που κάνουμε και καταστρέφουμε λάπτοπ και υπολογιστές

 


Τα λάπτοπ έχουν μπει το τελευταίο διάστημα για τα καλά στη ζωή μας, ωστόσο μερικές από τις συνήθειές μας μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη βλάβη στον υπολογιστή μας.

Τα κινητά τηλέφωνα έχουν μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε… προέκταση του χεριού μας, ενώ τα λάπτοπ μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας την περίοδο του περιορισμού κυκλοφορίας και την εφαρμογή του μέτρου της τηλεργασίας.

Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που ο τρόπος που τους χρησιμοποιούμε μπορεί να προκαλέσει ακόμη και ανεπανόρθωτη βλάβη στο μηχάνημα.

Δείτε ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε με το λάπτοπ μας, και μπορεί να μας κοστίσουν ακριβά…

1. Δεν κλείνουμε τελείως το λάπτοπ, αλλά κλείνουμε μόνο το καπάκι. Συχνά αφήνουμε τους υπολογιστές και τα λάπτοπ ανοιχτά όταν δεν τους χρησιμοποιούμε, αλλά αυτό μπορεί να μας κοστίσει. Όταν κλείνουμε μόνο το καπάκι από το λάπτοπ για να το ανοίξουμε γρήγορα όταν το χρειαστούμε, αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν κάνει το απαιτούμενο «καθάρισμα» στην επανεκκίνηση, με αποτέλεσμα να έχουμε πρόβλημα στη λειτουργία του ή ακόμη και φθορά της μπαταρίας.

2. Φθορά της μπαταρίας μπορεί να έχουμε και όταν έχουμε το λάπτοπ μονίμως συνδεδεμένο με την πρίζα του ρεύματος. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, καλό είναι να χρησιμοποιούμε το μηχάνημα με μοναδική πηγή ενέργειας την μπαταρία, ώστε να τη «γυμνάζουμε».

3. Βάζουμε τα λάπτοπ πάνω στα πόδια μας ή τα μεταφέρουμε χωρίς προσοχή. Όταν συνηθίζουμε να βάζουμε τα λάπτοπ πάνω στα πόδια μας, πολλά λάπτοπ επειδή δεν εξαερίζονται μπορεί να ανεβάσουν επικίνδυνα θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται προβλήματα στη λειτουργία του. Επίσης, όταν μεταφέρουμε το λάπτοπ χωρίς προσοχή, το τράνταγμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ακόμη και στον σκληρό δίσκο, με αποτέλεσμα να καταστραφούν αρχεία ή ακόμη και ολόκληρος ο σκληρός δίσκος.

4. Συνηθίζετε να βγάζετε απότομα τον υπολογιστή από την πρίζα ή να τον κλείνετε απότομα; Μην το ξανακάνετε, καθώς αν το κάνετε συχνά, μπορεί να καταστρέψετε το σύστημα τροφοδοσίας. Αν ο υπολογιστής “κολλήσει”, δεν υπάρχει χειρότερος τρόπος για να κάνουμε reset από το να τον βγάλουμε απότομα από την πρίζα, καθώς προκαλούμε ένα είδος «σοκ» στο μηχάνημα και μπορεί να… μείνει κλειστός.

 Πηγή:www.newsit.gr


Τόνος κονσέρβα σε λάδι ή νερό: Κάνει καλό ή κακό στην υγεία; Τι πρέπει να ξέρετε

 


Ο κονσερβοποιημένος τόνος υπάρχει σχεδόν σε κάθε κουζίνα σπιτιού. Είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες, σχετικά φθηνός και μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια στο ντουλάπι.

Παρά αυτά τα οφέλη, μπορεί να αναρωτιέστε εάν ο τόνος κονσέρβα είναι πραγματικά υγιεινή τροφή και πόσο είναι ασφαλής είναι για κατανάλωση.

Αυτό το άρθρο ασχολείται με τη διατροφική περιεκτικότητα του κονσερβοποιημένου τόνου, καθώς και τα πιθανά οφέλη και τα μειονεκτήματα της κατανάλωσής του.

Τόνος κονσέρβα: Διατροφικά στοιχεία

Ο τόνος έχει πολλές ποικιλίες. Ωστόσο, συνολικά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες.

Το εάν ο τόνος κονσέρβα συσκευάζεται σε λάδι ή νερό μπορεί να επηρεάσει τη θρεπτική του περιεκτικότητα. Ο κονσερβοποιημένος τόνος συσκευασμένος σε λάδι τείνει να είναι υψηλότερος σε θερμίδες και λίπος από τον κονσερβοποιημένο τόνο συσκευασμένο σε νερό.

Ο παρακάτω πίνακας συγκρίνει βασικές διατροφικές πληροφορίες μεταξύ τριών διαφορετικών τύπων τόνου (ανά μερίδα 28 γραμμαρίων): φρέσκος, κονσερβοποιημένος σε λάδι και κονσερβοποιημένος σε νερό.

Φρέσκος τόνος

Τόνος κονσέρβα σε λάδι

Τόνος κονσέρβα σε νερό

Θερμίδες

31

56

24

Λιπαρά (συνολικά)

κάτω από 1 γραμμάριο

2 γραμμάρια

κάτω από 1 γραμμάριο

Λιπαρά (κορεσμένα)

κάτω από 0,5 γραμμάριο

κάτω από 1 γραμμάριο

κάτω από 0,5 γραμμάριο

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

DHA: 25 mg
EPA: 3 mg

DHA: 29 mg
EPA: 8 mg

DHA: 56 mg
EPA: 8 mg

Χοληστερόλη

11mg

5mg

10mg

Νάτριο

13mg

118mg

70mg

Πρωτεΐνη

7mg

8mg

6mg

Συνολικά, ο τόνος κονσέρβα τείνει να είναι υψηλότερος σε νάτριο από ό,τι ο φρέσκος. Ωστόσο, ο αριθμός των θερμίδων και των ποσοτήτων ολικού λίπους και κορεσμένου λίπους εξαρτάται από το εάν ο τόνος συσκευάζεται σε λάδι ή νερό.

Το περιεχόμενο θρεπτικών συστατικών μπορεί να διαφέρει από μάρκα σε μάρκα κονσέρβας, ανάλογα με τον τρόπο συσκευασίας του τόνου, επομένως είναι καλύτερο να ελέγξετε την ετικέτα

Ο τόνος κονσέρβα σε νερό μπορεί να είναι υψηλότερος σε docosahexaenoic acid (DHA). Το DHA είναι ένας τύπος ωμέγα-3 λιπαρού οξέος που είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την υγεία του εγκεφάλου και των ματιών.

Επιπλέον, τόσο ο φρέσκος όσο και ο κονσερβοποιημένος τόνος αποτελούν καλές πηγές αρκετών απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων, όπως η βιταμίνη D, το σελήνιο και το ιώδιο.

Τόνος κονσέρβα: Οφέλη για την υγεία

Υπάρχουν πολλά οφέλη από την κατανάλωση κονσερβοποιημένου τόνου.

Συγκεκριμένα, είναι μια φθηνή πηγή πρωτεΐνης. Διατηρείται επίσης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ορισμένες μάρκες μπορούν να διαρκέσουν για 2-5 χρόνια στο ντουλάπι.

Εάν θέλετε να χάσετε βάρος, ο κονσερβοποιημένος τόνος είναι μια καλή επιλογή επειδή είναι χαμηλός σε θερμίδες αλλά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες έχει συσχετιστεί με οφέλη για την απώλεια βάρους.

Παρά το ότι έχει λίγα λιπαρά, ο τόνος κονσέρβα εξακολουθεί να θεωρείται καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Τα ωμέγα-3 είναι απαραίτητα διαιτητικά λίπη που είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς, των ματιών και του εγκεφάλου. Τα ψάρια γενικότερα θεωρούνται σημαντική πηγή αυτών των υγιών λιπαρών στη διατροφή, αν και μπορείτε επίσης να πάρετε ωμέγα-3 από φυτικές τροφές.

Η κατανάλωση κονσερβοποιημένου τόνου είναι ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσετε τα ωμέγα-3 στη διατροφή σας. Οι τύποι και οι ποσότητες ω-3 λιπαρών μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο κονσερβοποιημένου τόνου που επιλέγετε, οπότε διαβάστε τις ετικέτες εάν θέλετε να συγκρίνετε μάρκες.

Τέλος, παρά την κονσερβοποίηση, πολλές μάρκες κονσερβοποιημένου τόνου υποβάλλονται σε ελάχιστη επεξεργασία, που περιέχουν μόνο τόνο, νερό ή λάδι και αλάτι. Ορισμένες μάρκες μπορεί επίσης να προσθέσουν καρυκεύματα ή ζωμό για επιπλέον γεύση.

Τόνος κονσέρβα: Πιθανά μειονεκτήματα

Η πιο βασική ανησυχία όσον αφορά τον τόνο είναι η περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Υπάρχουν επίσης ορισμένα πιθανά μειονεκτήματα ως προς την περιεκτικότητα σε λίπος και νάτριο και την ασφάλεια της καθεαυτής κονσέρβας.

Υδράργυρος και συνιστώμενη πρόσληψη τόνου

Ο υδράργυρος είναι ένα βαρύ μέταλλο που συχνά υπάρχει στα ψάρια λόγω μόλυνσης του νερού. Η υψηλή έκθεση στον υδράργυρο μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας στον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένων των βλαβών στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Επειδή ο τόνος τρώει άλλα μικρά ψάρια που ενδέχεται να έχουν ήδη μολυνθεί με υδράργυρο, αυτό το μέταλλο μπορεί να συσσωρευτεί σε υψηλές συγκεντρώσεις στον τόνο. Έτσι, τείνει να είναι υψηλότερος σε υδράργυρο από άλλους τύπους ψαριών.

Η ποσότητα υδραργύρου εξαρτάται από τον τύπο τόνου. Σε γενικές γραμμές, οι πιο μεγαλόσωμες ποικιλίες τόνου, όπως οι bigeye και albacore, τείνουν να έχουν περισσότερο υδράργυρο.

Δεδομένου ότι ο κονσερβοποιημένος τόνος περιέχει συνήθως νεότερους και μικρότερους τύπους τόνου, είναι συνήθως χαμηλότερος σε υδράργυρο από τα κατεψυγμένα ή φρέσκα φιλέτα τόνου.

Τι ισχύει για τους ενήλικες

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που καταναλώνουν ψάρια υψηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν κόπωση.

Οι άνθρωποι πρέπει να περιορίζουν την κατανάλωση κονσερβοποιημένου τόνου που παρασκευάζεται από το είδος albacore σε μία μερίδα 113 γραμμαρίων την εβδομάδα. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι υψηλότερος σε υδράργυρο.

Τι ισχύει για τα παιδιά

Έρευνες έχουν δείξει ότι η έκθεση στον υδράργυρο είναι ιδιαίτερα τοξική για το νευρικό σύστημα ενός αναπτυσσόμενου παιδιού. Για το λόγο αυτό, πρέπει να περιορίζουν αισθητά τον κονσερβοποιημένο τόνο σε βρέφη και μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), τα παιδιά ηλικίας 2–10 ετών μπορούν να τρώνε έως και 28 γραμμάρια ψαριών χαμηλού υδραργύρου, συμπεριλαμβανομένου τέτοιου τύπου τόνου σε κονσέρβα, δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα.

Οι υγειονομικές αρχές δεν συνιστούσαν παραδοσιακά την πρόσληψη ψαριών σε βρέφη κατά το πρώτο έτος της ζωής τους. Ωστόσο, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η ελεγχόμενη έκθεση σε μικρή ηλικία σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο άσθματος και εκζέματος.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν συστάσεις για την κατανάλωση κονσερβοποιημένου τόνου σε βρέφη. Επομένως, είναι καλύτερο να ρωτήσετε τον παιδίατρό σας πόσο κονσερβοποιημένο τόνο μπορείτε να εισαγάγετε με ασφάλεια στο μωρό σας και σε ποια ηλικία.

Τι ισχύει για έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες

Ο FDA συνιστά στις γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν να αποφεύγουν τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Η πρόσληψη κονσερβοποιημένου τόνου albacore δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 113 γραμμάρια την εβδομάδα.

Ωστόσο, ο FDA λέει ότι είναι ασφαλές για τις έγκυες και τις θηλάζουσες γυναίκες να τρώνε ψάρια με χαμηλό υδράργυρο. Συνιστά δύο έως τρεις μερίδες 113 γραμμαρίων την εβδομάδα.

Πηγή: https://www.healthline.com

 


Ξεχύθηκαν οι Θεσσαλονικείς στη νέα παραλία – Εντατικοί έλεγχοι της δημοτικής αστυνομίας (pics, video)

 


Η “κόκκινη” Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο του κορονοϊού. Παρόλα αυτά, οι κάτοικοι της πόλης δεν πτοήθηκαν και κατηφόρισαν στη νέα παραλία. 

Στην παραλιακή ζώνη έδωσε το παρών και η δημοτική αστυνομία που διενεργεί συνεχείς ελέγχους. Οι  Θεσσαλονικείς έστειλαν μήνυμα με τον κωδικό “6” στο 13033, φόρεσαν τις φόρμες τους, πήραν το κατοικίδιό τους βγήκαν απ’ το σπίτι, όπως κατέγραψε το thessoday.

 


 Στο παραλιακό μέτωπο, κλιμάκιο της δημοτικής αστυνομίας επί τόπου προκειμένου να προχωρήσει στους καθιερωμένους ελέγχους, στο πλαίσιο της αυστηρότερης επιτήρησης για τη σωστή εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας για τον κορονοϊό.

 

Νωρίτερα στη λαϊκή “Αλλατίνη”, ακόμη ένα κλιμάκιο του δήμου προχώρησε σε ελέγχους των εμπόρων και των καταναλωτών για την εφαρμογή των μέτρων.

Μάλιστα χρησιμοποίησαν και -την προβλεπόμενη- μεζούρα για να μετρήσουν τις αποστάσεις ανάμεσα στους πάγκους.

 Πηγή:www.newsit.gr