ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Ποια προϊόντα επιτρέπεται να πωλούν τα σχολικά κυλικεία και καντίνες και σε ποιες τιμές

Ποια προϊόντα επιτρέπεται να πωλούν τα σχολικά κυλικεία και καντίνες και σε ποιες τιμές


Μόνο συγκεκριμένα τρόφιμα επιτρέπεται να διατίθενται από τα κυλικεία και τις σταθερές καντίνες, που λειτουργούν εντός των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, ενώ ισχύουν και ανώτατες τιμές ανά είδος, όπως επισημαίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), με σημερινή ανακοίνωσή του.

Συγκεκριμένα, τα σχολικά κυλικεία και καντίνες επιτρέπεται -μεταξύ άλλων- να πωλούν όλα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής, καλά πλυμένα και συσκευασμένα σε ατομική μερίδα, αποξηραμένα φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης, επίσης συσκευασμένα σε μερίδα έως 5 γραμμαρίων, φυσικούς χυμούς φρούτων και λαχανικών και φρουτοσαλάτες από φρέσκια πρώτη ύλη, που παρασκευάζονται επιτόπου, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ουσιών. Επιτρέπονται επίσης οι συσκευασμένοι χυμοί φρούτων χωρίς συντηρητικά και προσθήκη ζάχαρης, σε συσκευασία μέχρι 250 ml.

Οι χώροι εστίασης μπορούν επίσης να παρασκευάζουν και να διαθέτουν σαλάτες από φρέσκα, καλά πλυμένα λαχανικά χωρίς προσθήκη αλατιού, ενώ από γαλακτοκομικά επιτρέπεται να πωλούν τυποποιημένο, πλήρες και ημιαποβουτυρωμένο γάλα σε συσκευασία έως μισού λίτρου, σοκολατούχο με χαμηλά λιπαρά (έως 250 ml) και τυποποιημένο γιαούρτι (έως 5% λιπαρά), χωρίς πρόσθετα σάκχαρα σε μερίδα έως 200 γραμμαρίων.

Παράλληλα, οι μαθητές μπορούν να προμηθεύονται από τα κυλικεία διάφορους τύπους τυριών (με εξαίρεση τα ανακατεργασμένα τυριά, ή τηγμένα τυριά και ανακατεργασμένα τυριά, με αλειφώδη υφή) και απλά αρτοπαρασκευάσματα ή αρτοσκευάσματα, που πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές (π.χ., κορεσμένα λιπαρά έως 3%, τρανς λιπαρά μέχρι 0,1% και νάτριο έως 0,5%).

Τα κυλικεία και οι καντίνες των σχολείων μπορούν ακόμη να πωλούν τυρόπιτες, πίτσες και σάντουιτς με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ενώ μεταξύ των αλλαντικών επιτρέπεται μόνο η βραστή γαλοπούλα με συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Στα γλυκίσματα, αποδεκτά είναι η κρέμα και το ρυζόγαλο σε μερίδες έως 150 γραμμαρίων(με περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος έως 4%), ο χαλβάς και το παστέλι (έως 50 γραμμάρια), το μέλι και η σοκολάτα υγείας και γάλακτος (έως 30 γραμμαρίων). Δεν επιτρέπεται η διάθεση τσιχλών και καραμελών ή αναψυκτικών.


Ανώτατες τιμές με ΦΠΑ



Οι ανώτατες τιμές των προϊόντων με ΦΠΑ διαμορφώνονται ως εξής:

-Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό, με τυρί (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας, ελαιολάδου και άλλων) 1,00 ευρώ. Αν προστεθεί και γαλοπούλα 1,25 ευρώ.

-Σουσαμένιο κουλούρι 40 γραμμαρίων τουλάχιστον: 0,40 ευρώ

-Τυρόπιτα - σπανακόπιτα με τυρί φέτα ή κασέρι βάρους 120 γραμμαρίων: 1,00 ευρώ

-Εμφιαλωμένο νερό των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου: 0,35 ευρώ

-Φυσικοί χυμοί φρούτων με 100% χυμό (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) σε ατομική συσκευασία 250 ml: 0,85 ευρώ.


πηγη:www.newsit.gr

Έκτακτο δελτίο – Χαλάζι, βροχές και καταιγίδες – Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Έκτακτο δελτίο – Χαλάζι, βροχές και καταιγίδες – Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία

- Από το απόγευμα θα αρχίσουν να πλήττουν τη χώρα τα επικίνδυνα φαινόμενα
- Μέχρι και το Σάββατο θα διαρκέσει η νέα κακοκαιρία
- Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση για τη ραγδαία αλλαγή του καιρού

Ως... συνήθως τα φαινόμενα θα αρχίσουν να πλήττουν πρώτα τις δυτικές περιοχές της χώρας και τα νησιά του Ιονίου. Από το απόγευμα έρχονται, σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ όχι μόνο βροχές και καταιγίδες αλλά και χαλάζι σε πολλές περιοχές.


Από αύριο τα φαινόμενα θα αρχίσουν να πλήττουν και άλλες περιοχές της ηπειροτικής Ελλάδας, αλλά και τα νησιά ενώ ο κακός καιρός θα διαρκέσει ως και το Σάββατο.


Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ

Η πρόβλεψη για σήμερα
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους και πιθανώς κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις, θα εκδηλωθούν από τις απογευματινές ώρες σήμερα Πέμπτη (25-09-2014) αρχικά στο Ιόνιο και τη δυτική Ελλάδα και κατά τη διάρκεια της νύχτας στη δυτική Μακεδονία, την κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.

Ο καιρός της Παρασκευής
Τα φαινόμενα της προηγουμένης παραγράφου θα επηρεάσουν αρχικά όλη την ηπειρωτική χώρα και βαθμιαία θα επεκταθούν στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Σταδιακή εξασθένηση αναμένεται από τις βραδινές ώρες στα δυτικά.

Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο
Βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές θα εκδηλωθούν στη κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τις Σποραδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Στα ανατολικά θα επικρατήσουν θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι ( 8 με 9 μποφόρ) ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση σε όλη τη χώρα (περίπου 8 με 10 βαθμούς).

Τα φαινόμενα σταδιακά θα ασθενήσουν και θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ NEWSIT

Γέμισε το σώμα του σκουλήκια γιατί έτρωγε πολύ σούσι! ΦΩΤΟ

Γέμισε το σώμα του σκουλήκια γιατί έτρωγε πολύ σούσι! ΦΩΤΟ

Είναι από τα πιο ακριβά πιάτα σούσι. Κάποιοι λένε ότι είναι και από τα πιο νόστιμα. Ο λόγος για το sashimi το οποίο είναι είδος σούσι χωρίς το ρύζι και είναι συνήθως ψάρι, ή τόνος ή σολωμός.

Η αγάπη ενός κινέζου - και όχι γιαπωνέζου - για το sashimi παραλίγο να του κοστίσει την ζωή. Το σώμα του γέμισε παράσιτα και αυτό απεικονίστηκε με σοκαριστικό τρόπο στις ακτινογραφίες που έβγαλε.

Ο κινέζος πήγε στον γιατρό του παραπονούμενος για πόνο στο στομάχι και φαγούρα. Ο γιατρός αποφάσισε να του βγάλει ακτινογραφίες και τότε και οι δυο έμειναν με το στόμα ανοικτό.


Όλο του το σώμα εσωτερικά ήταν γεμάτο παράσιτα. Και αυτό γιατί έτρωγε ακατάπαυστα sashimi! Οι γιατροί πιστεύουν ότι το ωμό ψάρι που έφαγε πρέπει να ήταν μολυσμένο.

Η εισαγωγή του στο νοσοκομείο ήταν άμεση. Η μόλυνση ήταν μεγάλη και μάλλον προήλθε από ωμό σολωμό.

Αυτού του είδους οι μολύνσεις είχαν παρατηρηθεί κυρίως σε φτωχές περιοχές όπου οι άνθρωποι δεν έτρωγαν σωστά και το φαγητό δεν είναι καλής ποιότητας. Τώρα, τα παράσιτα αυτά έκαναν την εμφάνισή τους και σε ανεπτυγμένες χώρες και σε περιοχές που το βιοτικό επίπεδο είναι υψηλό. Και υπεύθυνο γι' αυτό είναι το σουσι!

Για να μην στήνουμε όμως στον τοίχο μόνο την γιαπωνέζικη κουζίνα, πρόβλημα εντοπίζεται και σε άλλες χώρες που το ψάρι είναι από τα βασικά συστατικά της κουζίνας. Παστά ή μαριναρισμένα ψάρια στις χώρες της Βαλτικής, καρπάτσιο στην Ιταλία.


Αν δεν προλάβει κάποιος την μόλυνση τότε το παράσιτο μολύνει και το αίμα αλλά και το εγκέφαλο με ανεπιθύμητες συνέπειες ακόμα και τον θάνατο.

ΠΗΓΗ: DAILYMAIL