Οι τιμές των iPhone ενδέχεται να σκαρφαλώσουν πολύ πάνω από τα 3.000 ευρώ
Πολύ πάνω από τα 3.000 ευρώ μπορεί να φτάσουν οι τιμές των iPhone της Apple μετά τα αλλεπάλληλα κύματα δασμών του Τραμπ σε βάρος της Κίνας.
Η πλειονότητα των iPhone -του βασικού και πιο κερδοφόρου προϊόντος της Apple- κατασκευάζεται στην Κίνα. Θεωρητικά, η εταιρεία θα μπορούσε να μεταφέρει την παραγωγή για την αμερικανική αγορά στις ΗΠΑ. «Γιατί τα φτιάχνουν όλα στην Κίνα; Γιατί δεν τα παράγουν εδώ;», αναρωτήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λούτνικ, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche.
Οι ειδικοί του κλάδου που είναι εξοικειωμένοι με τις αλυσίδες εφοδιασμού της Apple σπεύδουν να αναλύσουν αυτές τις εικασίες. Αν η Apple κατασκεύαζε τα iPhone της σε ένα εργοστάσιο στη Δυτική Βιρτζίνια ή στο Νιου Τζέρσεϊ, για παράδειγμα, η τιμή μιας συσκευής θα ήταν 3.500 δολάρια, προειδοποίησε ο αναλυτής Νταν Άιβς (Dan Ives) από την επενδυτική εταιρεία Wedbush. Αν η εταιρεία μεταφέρει μόνο το 10% της αλυσίδας εφοδιασμού στις ΗΠΑ, αυτό θα της κόστιζε 3 χρόνια και 30 δισ. δολάρια, εκτίμησε ο Άιβς στο ειδησεογραφικό κανάλι CNN.
Ο ειδικός της αγοράς τόνισε ότι καμία άλλη εταιρεία δεν θα επηρεαστεί τόσο σοβαρά από τους δασμούς του Τραμπ, τονίζοντας ότι «αυτό θα μπορούσε να αλλάξει το μέλλον της Apple».
Εν τω μεταξύ, τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Cupertino της Καλιφόρνιας εργάζονται ήδη για λύσεις έκτακτης ανάγκης. Προς το παρόν, η Apple πρόκειται να μεταφέρει iPhones στις ΗΠΑ από την Ινδία, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τιμ Κουκ, προσπαθεί να εξασφαλίσει εξαίρεση από τους δασμούς, όπως έγραψε η Wall Street Journal.
Η
κατάσταση είναι ακόμη πολύ ασαφής για
να αλλάξουν οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις
στις αλυσίδες εφοδιασμού, ανέφερε το
δημοσίευμα, επικαλούμενο ενημερωμένες
πηγές. Ο
Τραμπ επιβάλλει επί του παρόντος δασμούς
27% στα αγαθά από την Ινδία.
Ωστόσο, μια τέτοια εναλλακτική δεν αποκλείεται να προκαλέσει την αντίδραση του Λευκού Οίκου. Για τον υπουργό Εμπορίου Λούτνικ, το επιχείρημα περί φθηνότερης εργασίας στην Κίνα θεωρείται πλέον παρωχημένο. «Σήμερα υπάρχουν ρομπότ που μπορούν να το κάνουν», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι η μεταφορά της παραγωγής στις ΗΠΑ θα μπορούσε να δημιουργήσει «εκατομμύρια και εκατομμύρια» νέες θέσεις εργασίας — από τεχνικούς και εργάτες οικοδομών, μέχρι μηχανικούς που θα συντηρούν τα ρομπότ. Μάλιστα, σε πρόσφατη τοποθέτησή του εμφανίστηκε ενθουσιασμένος, λέγοντας: «Ο στρατός εκατομμυρίων ανθρώπων που γυρίζουν μικροσκοπικές βίδες για να παράγουν iPhone έρχεται στην Αμερική».
Παρ’ όλα αυτά, η Apple θα προσπαθήσει πιθανώς να παρουσιάσει την τοποθεσία παραγωγής ως λύση. Η αναλύτρια της Needham, Λάουρα Μαρτιν (Laura Martin), δήλωσε στο CNBC ότι η Apple χρειάστηκε περίπου τρία χρόνια για να μεταφέρει το 14% της παραγωγής του iPhone στην Ινδία. Η Μαρτιν υποθέτει, επίσης, ότι η εταιρεία θα προσπαθήσει να διατηρήσει αμετάβλητες τις τιμές για τους τελικούς πελάτες στις ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτό είναι πιθανό να έχει σοβαρές επιπτώσεις στα περιθώρια κέρδους.
Η είδηση έχει ήδη αφήσει βαθιά «σημάδια» στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Πλέον, η Apple δεν είναι η πιο πολύτιμη εταιρεία στο παγκόσμιο χρηματιστήριο. Μετά από πτώση περίπου 5% στην αμερικανική αγορά, η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται σε περίπου 2,6 τρισ. δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία πρέπει να παραχωρήσει το «στέμμα» του χρηματιστηρίου στην ανταγωνίστριά της, την Microsoft, της οποίας η κεφαλαιοποίηση των 2,65 τρισ. δολαρίων έχει υποφέρει λιγότερο από την τρέχουσα αναταραχή στον απόηχο της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, η Apple μάλλον δεν μπορεί να κάνει πολλά για να βελτιώσει τη διάθεση των επενδυτών. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα της αγοράς Κρεγκ Μόφετ (Craig Moffett) από την Moffett Nathanson, η εταιρεία δεν έχει «καμία καλή απάντηση» στους δασμούς.
Η εταιρεία έχει επενδύσει 15 έως 20 χρόνια στην οικοδόμηση των σημερινών αλυσίδων εφοδιασμού της «και αυτό απλά δεν μπορεί να αναπαραχθεί αλλού». Δεν πρόκειται να δημιουργήσει εργοστάσιο στις ΗΠΑ και να παραγγείλει ρομπότ, επειδή η αγορά εργασίας των ΗΠΑ από μόνη της δεν παρέχει τις απαραίτητες δεξιότητες και τους αριθμούς, υποστήριξε ο Μόφετ στο CNBC.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξακολουθεί να προσεγγίζει το ζήτημα από διαφορετική οπτική. Η εκπρόσωπος του προέδρου Τραμπ, Καρολάιν Λέβιτ, δήλωσε την Τρίτη (8.4.2025) ότι ο ίδιος «είναι απολύτως πεπεισμένος» πως η Apple θα μπορούσε να μεταφέρει την παραγωγή των iPhone στις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα διαθέτει τόσο τους πόρους όσο και το ανθρώπινο δυναμικό για να υποστηρίξει μια τέτοια μετάβαση.