ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Σαν σήμερα: Η ιστορική δήλωση του Γιώργου Σεφέρη κατά της χούντας στο BBC

Σαν σήμερα: Η ιστορική δήλωση του Γιώργου Σεφέρη κατά της χούντας στο BBC

Μια δήλωση που έφερε την αφύπνιση του κόσμου

Κατά τα πρώτα δυο χρόνια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, ο νομπελίστας από το 1963 ποιητής, Γιώργος Σεφέρης είχε επιλέξει την αποχή και την σιωπή από την πολιτική ζωή του τόπου.
Όμως άντεξε μέχρι τις 28 Μαρτίου του 1969, δυο μόλις χρόνια πριν από τον θάνατό του. Μέχρι τότε, η μόνη του πράξη κατά της χούντας, ήταν να μην δημοσιεύει την δουλειά του στην Ελλάδα. Όμως η εν λόγω δήλωση πριν από ακριβώς 48 χρόνια, ήρθε να τελειώσει την σιωπή του και να προκαλέσει πονοκέφαλο στο δικτατορικό καθεστώς.
Η δήλωσή του που μεταδόθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC, ήταν σαν ένα σήμα κινδύνου για την δικτατορία στην Ελλάδα και προειδοποιούσε για την τραγική κατάληξη που θα είχε το καθεστώς για της χώρα. Εκτός από το βρετανικό ραδιόφωνο, την δήλωση μετέδωσαν και το Deutsche Welle αλλά και ο ραδιοφωνικός σταθμός του Παρισιού.
Η δήλωσή του ποιητή:
«Πάει καιρὸς ποὺ πῆρα τὴν ἀπόφαση νὰ κρατηθῶ ἔξω ἀπὸ τὰ πολιτικὰ τοῦ τόπου. Προσπάθησα ἄλλοτε νὰ τὸ ἐξηγήσω. Αὐτὸ δὲ σημαίνει διόλου πὼς μοῦ εἶναι ἀδιάφορη ἡ πολιτικὴ ζωή μας. Ἔτσι, ἀπὸ τὰ χρόνια ἐκεῖνα, ὡς τώρα τελευταῖα, ἔπαψα κατὰ κανόνα νὰ ἀγγίζω τέτοια θέματα· ἐξάλλου τὰ ὅσα δημοσίεψα ὡς τὶς ἀρχὲς τοῦ 1967 καὶ ἡ κατοπινὴ στάση μου - δὲν ἔχω δημοσιέψει τίποτα στὴν Ἑλλάδα ἀπὸ τότε ποὺ φιμώθηκε ἡ ἐλευθερία - ἔδειχναν, μοῦ φαίνεται, ἀρκετὰ καθαρὰ τὴ σκέψη μου.
«Αὐτὴ ἡ ἀνωμαλία πρέπει νὰ σταματήσει. Εἶναι ἐθνικὴ ἐπιταγή.Τώρα ξαναγυρίζω στὴ σιωπή μου. Παρακαλῶ τὸ Θεὸ νὰ μὴ μὲ φέρει ἄλλη φορὰ σὲ παρόμοια ἀνάγκη νὰ ξαναμιλήσω»
Μολαταῦτα, μῆνες τώρα, αἰσθάνομαι μέσα μου καὶ γύρω μου, ὁλοένα πιὸ ἐπιτακτικά, τὸ χρέος νὰ πῶ ἕνα λόγο γιὰ τὴ σημερινὴ κατάστασή μας. Μὲ ὅλη τὴ δυνατὴ συντομία, νὰ τί θὰ ἔλεγα:
Κλείνουν δυὸ χρόνια ποὺ μᾶς ἔχει ἐπιβληθεῖ ἕνα καθεστὼς ὁλωσδιόλου ἀντίθετο μὲ τὰ ἰδεώδη γιὰ τὰ ὁποῖα πολέμησε ὁ κόσμος μας καὶ τόσο περίλαμπρα ὁ λαός μας στὸν τελευταῖο παγκόσμιο πόλεμο. Εἶναι μία κατάσταση ὑποχρεωτικῆς νάρκης, ὅπου ὅσες πνευματικὲς ἀξίες κατορθώσαμε νὰ κρατήσουμε ζωντανές, μὲ πόνους καὶ μὲ κόπους, πᾶνε κι αὐτὲς νὰ καταποντιστοῦν μέσα στὰ ἑλώδη στεκούμενα νερά. Δὲ θὰ μοῦ ἦταν δύσκολο νὰ καταλάβω πῶς τέτοιες ζημιὲς δὲ λογαριάζουν πάρα πολὺ γιὰ ὁρισμένους ἀνθρώπους.
Δυστυχῶς δὲν πρόκειται μόνον γι᾿ αὐτὸ τὸν κίνδυνο. Ὅλοι πιὰ τὸ διδάχτηκαν καὶ τὸ ξέρουν πὼς στὶς δικτατορικὲς καταστάσεις ἡ ἀρχὴ μπορεῖ νὰ μοιάζει εὔκολη, ὅμως ἡ τραγωδία περιμένει ἀναπότρεπτη στὸ τέλος. Τὸ δράμα αὐτοῦ τοῦ τέλους μᾶς βασανίζει, συνειδητὰ ἢ ἀσυνείδητα, ὅπως στοὺς παμπάλαιους χοροὺς τοῦ Αἰσχύλου. Ὅσο μένει ἡ ἀνωμαλία, τόσο προχωρεῖ τὸ κακό.
Εἶμαι ἕνας ἄνθρωπος χωρὶς κανένα ἀπολύτως πολιτικὸ δεσμὸ καί, μπορῶ νὰ τὸ πῶ, μιλῶ χωρὶς φόβο καὶ χωρὶς πάθος. Βλέπω μπροστά μου τὸν γκρεμὸ ὅπου μᾶς ὁδηγεῖ ἡ καταπίεση ποὺ κάλυψε τὸν τόπο. Αὐτὴ ἡ ἀνωμαλία πρέπει νὰ σταματήσει. Εἶναι ἐθνικὴ ἐπιταγή.
Τώρα ξαναγυρίζω στὴ σιωπή μου. Παρακαλῶ τὸ Θεὸ νὰ μὴ μὲ φέρει ἄλλη φορὰ σὲ παρόμοια ἀνάγκη νὰ ξαναμιλήσω».
Η αντίδραση της χούντας ήταν άμεση. Αφαίρεσε τον τίτλο του πρέσβη επί τιμής του Γιώργου Σεφέρη και του απαγόρεψε να κάνει χρήση του διπλωματικού του διαβατηρίου. Φυσικά, αυτό που περισσότερο ένοιαζε την χούντα, όπως και κάθε ακραίο καθεστώς, ήταν η εικόνα της. Έπρεπε λοιπόν να δικαιολογήσει στον λαό, γιατί επέβαλλε αυτές τις κυρώσεις στον Σεφέρη.
Αν αυτό που νοιάζει ένα ακραίο καθεστώς είναι να μην αμαυρωθεί η εικόνα του, τότε φροντίζει πολύ καλά να βρει την προπαγάνδα για την στηρίξει. Το επιχείρημα της λοιπόν ήταν πως η δήλωσή του μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο της Σοβιετικής Ένωσης, οπότε ήταν μέρος μιας προπαγάνδας και μάλιστα ανθελληνικής. Τον Σεφέρη περιέλαβαν και τα φιλικά προσκείμενα στην χούντα Μέσα Ενημέρωσης, που έγραψαν πως ο νομπελίστας ποιητής (που δόξασε την Ελλάδα) «πούλησε την Κύπρο για να πάρει το Νόμπελ», ενώ θα τον χαρακτηρίσουν «κρυφοκομμουνιστή» και «όργανο ξένων κυβερνήσεων».
Η δήλωση Σεφέρη θεωρείται πολύ σημαντική για την αφύπνιση του κόσμου όσον αφορά στον αντιδικτατορικό αγώνα. Δυστυχώς ο μεγάλος Έλληνας ποιητής δεν έζησε για να δει την πτώση της χούντας, καθώς «έφυγε» από την ζωή τον Σεπτέμβριο του 1971.
Ο ελληνικός λαός τιμά τον Γεώργιο Σεφέρη στην κηδεία του, κατά την διάρκεια της χούντας

πηγή:www.e-radio.gr

Η ιστορία του Μεγάρου Μαξίμου και πως έγινε η πρωθυπουργική έδρα

Η ιστορία του Μεγάρου Μαξίμου και πως έγινε η πρωθυπουργική έδρα

Το Μέγαρο Μαξίμου ή και σκέτο Μαξίμου, είναι κάτι που ακούγεται και γράφεται καθημερινά στα πολιτικά ρεπορτάζ από το 1982 οπότε έγινε η έδρα του πρωθυπουργού.
Το Μέγαρο Μαξίμου πήρε το όνομα από τον Δημήτριο Μάξιμο (1873-1955) του οποίου υπήρξε κατοικία. Ο Μάξιμος διέτελεσε για πολλά χρόνια διοικητής της Εθνικής Τράπεζας και στη συνέχεια πολιτικός με το Λαϊκό Κόμμα. Ήταν υπουργός εξωτερικών (1933-1935), γερουσιαστής και εξωκοινοβουλευτικός πρωθυπουργός (1947), όταν ηγήθηκε κυβέρνηση συνεργασίας σε μια προσπάθεια των Αμερικανών να συσπειρώσουν τις πολιτικές δυνάμεις, για να αντιμετωπίσουν την «κομμουνιστική απειλή».

Η κατοικία ωστόσο ξεκίνησε να χτίζεται, το 1912, από τον εφοπλιστή Αλέξανδρο Μιχαληνό και τη σύζυγο του Ειρήνη Μανούση. Το 1916 πεθαίνει ο Μιχαληνός αφήνοντας το σπίτι ημιτελές, ενώ η χήρα του θα ξαναπαντρευτεί τον Δημ. Μαξιμο. Για λίγα χρόνια το ημιτελές σπίτι αλλάζει ιδιοκτήτη, αφού η Μανούση το πούλησε στον εφοπλιστή Λ. Εμπειρίκο (πατέρας του ποιητή), γιατί, μάλλον, είχε προβλήματα με τα κληρονομικά. Η αγοροπωλησία ήταν, μάλλον, εικονική, αφού η χήρα Μανούση και, πλέον, Μαξίμου θα το ξαναγοράσει (μετά από πέντε χρόνια) από τον Εμπειρίκο. Από τις αρχές του ΄20 το ζεύγος Μαξίμου κατοικεί στην πανέμορφη οικία του.


Ο Δ. Μάξιμος υπήρξε πρωθυπουργός της Ελλάδας στην πολυκομματική κυβέρνηση συνασπισμού από τον Ιανουάριο του 1947, μέχρι και τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς.

Στη διάρκεια της Κατοχής το Μέγαρο Μαξίμου επιτάχθηκε και μετατράπηκε σε κατοικία του γερμανού Ναυάρχου του Στόλου του Αιγαίου, ενώ μετά την απελευθέρωση χρησίμευσε ως κατοικία του αμερικανού πρεσβευτή. Το 1952 το ελληνικό δημόσιο ήρθε σε συνεννόηση με τον Μάξιμο, προκειμένου να αγοράρει το κτίριο. Συστάθηκε επιτροπή του Πολυτεχνείου για να αποτιμήσει την αξία του οικήματος (11 δισ.δρχ.) και, τελικά, ο Μάξιμος δέχθηκε να πληρωθεί μόνο το ήμισυ της αξίας (5,75 δισ.δρχ.) και προσέφερε στο Ελληνικό Δημόσιο και όλη την επίπλωση του. Η κυβέρνηση ευγνωμονούσα δήλωσε ότι θα διατηρήσει το όνομα του ως «οικία Μαξίμου».

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 μέχρι το 1982, το Μέγαρο χρησιμοποιήθηκε κάποιες φορές (όχι όμως σε σταθερή βάση) ως ξενώνας για πρωθυπουργούς και προέδρους άλλων χωρών που επισκέπτονταν την Αθήνα, όπως ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Τίτο το 1955 και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ το 1980.


Την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών, στο Μέγαρο έμενε ο αντιβασιλέας (είχε οριστεί σε αυτή τη θέση από τον Παπαδόπουλο μετά το αποτυχημένο αντιπραξικόπημα του βασιλιά Κωνσταντίνου) Γεώργιος Ζωιτάκης με την σύζυγό του Παγώνα. Η χωριατοπούλα Παγώνα Ζωιτάκη δυσανασχετούσε με την τόσο κεντρική τοποθεσία του Μεγάρου, ενώ χαρακτηριστική έμεινε η φράση της «Τι τα θέλαμε τα μέγαρα; Δεν επιτρέπεται ούτε κοτέτσι να φτιάξεις».

Το 1982 παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Προεδρίας της Κυβερνήσεως, κατόπιν απόφασης Κουτσόγιωργα, με σκοπό την στέγαση του γραφείου του εκάστοτε πρωθυπουργού. Οι εργασίες ολικής αποκατάστασης καθώς και προσθήκης Α΄ ορόφου στο πίσω τμήμα του κτιρίου, έγιναν από τον ανάδοχο της αρχιτεκτονικής μελέτης, Αριστόδημο Μαντζουράνη με συνεργάτιδες την Γεωργία Ζώη και την Αγγελική Κοτρώνη - Μαντζουράνη.

Πρόταση να αποτελέσει η κατοικία του μελλοντική πρωθυπουργική κατοικία είχε κάνει και ο Ελευθέριος Βενιζέλος για το δικό του σπίτι επί της Βασ. Σοφίας.

πηγή:www.e-radio.gr

Airbnb: Εκπτώσεις στον φόρο – Ποιοι γλιτώνουν χρήματα και που βρίσκεται η μεγάλη παγίδα

Airbnb: Εκπτώσεις στον φόρο – Ποιοι γλιτώνουν χρήματα και που βρίσκεται η μεγάλη παγίδα | Newsit.gr

Οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τα εισοδήματα από βραχυχρόνια ενοικίαση ακινήτων μέσω Airbnb ή άλλης διαδικτυακής πλατφόρμας είναι σημαντικές, υπάρχουν ωστόσο και εκπτώσεις στον φόρο.
Σύμφωνα με εγκύκλιο της Αρχής Δημοσίων Εσόδων απαλλάσσονται από την καταβολή ΦΠΑ οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών, ενώ παράλληλα απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ και οι υπηρεσίες όπως η απλή παροχή κλινοσκεπασμάτων.
Παράλληλα έχουν πλήρη απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και τα τεκμήρια άνεργοι, άτομα με χαμηλό εισόδημα και φοιτητές.
Με ρύθμιση που θα έρθει το αμέσως επόμενο διάστημα στη Βουλή θα προβλέπεται η φορολόγηση όσων έχουν το κατώτατο εισόδημα και κινδυνεύουν να πιαστούν στα δίχτυα των τεκμηρίων με την κλίμακα των μισθωτών.
Στην περίπτωση αυτή ωστόσο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πιάσουν το όριο των αποδείξεων μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, με πλαστικό χρήμα, δηλαδή, για να μπορέσει να εξασφαλίσει το αφορολόγητο όριο. Σε διαφορετική περίπτωση για το ποσό που δεν μπορέσει να συγκεντρώσει με ηλεκτρονικές αποδείξεις ο φορολογούμενος θα πληρώσει φόρο 22%.
Ένας φορολογούμενος με εισόδημα 3.000 ευρώ θα πρέπει δηλαδή να συγκεντρώσει ποσό 300 ευρώ με ηλεκτρονικές αποδείξεις.
Πηγή:www.newsit.gr

Ελεύθερος ο 88χρονος – «Βρισκόμουν σε άμυνα, φοβήθηκα για τη ζωή μου»

Ελεύθερος ο 88χρονος – «Βρισκόμουν σε άμυνα, φοβήθηκα για τη ζωή μου» | Newsit.gr

Σε βάρος του είχε ασκηθεί χθες πονική δίωξη  για βαριά σκοπουμενη σωματική βλάβη, παράνομη οπλοκατοχή, παράνομη οπλοχρησία και ψευδορκία. Ο ίδιος από την πρώτη στιγμή υποστηρίζει ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει αλλά ότι πυροβόλησε γιατί φοβήθηκε για τη ζωή του. «Βρισκόμουν σε άμυνα, φοβήθηκα για την ζωή μου», είπε χαρακτηριστικά στον ανακριτή.
Όλα έγιναν το πρωί της Δευτέρας (26.03.2018) στη Γλυφάδα. Ο 88χρονος άνδρας καθόταν αμέριμνος στην αυλή του σπιτιού του. Οι δυο δράστες, ένας 28χρονος Αλβανός και ένας 18χρονος Έλληνας, του ζήτησαν να τους ανοίξει για να μπουν στην αυλή. Υποστήριξαν πως κάτι τους είχε πέσει στην αυλή του και ήθελαν να το πιάσουν. Ο ηλικιωμένος άνδρας δεν περίμενε τι θα επακολουθούσε. Τους άνοιξε την πόρτα για να μπουν στην αυλή. Οι δυο δράστες τον αιφνιδίασαν όταν τους άνοιξε την πόρτα. Με τη βία, τον ανάγκασαν να μπει στο σπίτι. Εκεί άρχισαν να ψάχνουν για χρήματα και κοσμήματα.
Κατά τη διάρκεια της… αναζήτησης, οι δυο δράστες βρήκαν το όπλο που είχε κρυμμένο στο σπίτι του ο ηλικιωμένος. Και με αυτό, ο 28χρονος κυρίως, άρχισαν να τον απειλούν. Στη συνέχεια όμως, ο ένας από τους δυο δράστες έκανε ένα μοιραίο λάθος. Προκειμένου να βοηθήσει τον συνεργό του στο ψάξιμο, άφησε το όπλο πάνω σε ένα τραπέζι. Ο 88χρονος βρήκε τότε την ευκαιρία και το άρπαξε. Ακολούθησε πάλη ανάμεσα στον ηλικιωμένο και τον 28χρονο δράστη. Αποτέλεσμα ήταν να πυροβολήσει ο 88χρονος και να τραυματίσει στο χέρι τον ληστή. Αρχικά ο ηλικιωμένος είχε υποστηρίξει ότι τους επιτέθηκε με ένα σπαθί. Στην συνέχεια όμως παραδέχθηκε ότι τους πυροβόλησε με το όπλο.

Στο νοσοκομείο

Μετά τον πυροβολισμό, οι δράστες τράπηκαν σε φυγή. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, πήγαν στο νοσοκομείο για να δεχτεί ο 28χρονος τις πρώτες βοήθειες. Εκεί όμως, οι γιατροί ειδοποίησαν την αστυνομία πως είχαν περιστατικό με πυροβολισμό. Οι δυο δράστες συνελήφθησαν, όπως και ο ηλικιωμένος.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ
πηγή:www.newsit.gr

Αμφίπολη: Το απίστευτο μυστικό! – Τι “περίεργο” έχει ο τάφος

Αμφίπολη: Το απίστευτο μυστικό! – Τι “περίεργο” έχει ο τάφος | Newsit.gr

Το μυστικό βρίσκεται στην είσοδο. Ο τάφος στην Αμφίπολη αν και είναι κυκλικός δεν έχει είσοδο που οδηγεί απευθείας στο κέντρο του, ο άξονας του διαδρόμου της εισόδου είναι έκκεντρος…
Ο λόγος; Θέλει μεγάλη εμπειρία αλλά μαζί και φαντασία για να τον καταλάβει κανείς. Το έκανε ο ομότιμος καθηγητής Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας του ΑΠΘ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, ο οποίος “είδε” που “δείχνει” ή που “βλέπει” η είσοδος του τάφου της Αμφίπολης.
«Δείχνει» λοιπόν στους Δελφούς! «Καθώς προχωρούσαν οι ανασκαφικές εργασίες στο ταφικό μνημείο, αποκαλύπτονταν τα πρώτα ευρήματα και άρχισαν να δίδονται φωτογραφίες στη δημοσιότητα. Ήταν το 2014, όταν παρατήρησα ότι ο άξονας εισόδου του ταφικού διαδρόμου του μνημείου ήταν έκκεντρος, δηλαδή, ενώ το μνημείο είναι τέλειος κύκλος, ο άξονας της εισόδου δεν διευθύνεται προς το κέντρο του κύκλου», εξηγεί ο καθ. Λιβιεράτος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο καθηγητής, γνωρίζοντας καλύτερα πως η γεωπληροφορία αποτελεί σημαντικότατη πηγή ιστορικών στοιχείων, αναζήτησε ερμηνεία σε αυτό που παρατήρησε με βάση μερικά εμφανή γεωδαιτικά στοιχεία, σχετιζόμενα με τον προσανατολισμό του άξονα της εισόδου στο μνημείο. «Από μια πρόχειρη μελέτη στη δορυφορική εικόνα του κυκλικού μνημείου στο google earth είδα πως ο άξονας είναι προσανατολισμένος κατά το αζιμούθιο προς μια διεύθυνση, η οποία προεκτεινόμενη περνάει από ένα… μαγικό σημείο», λέει ο καθηγητής. Στα επόμενα βήματα της έρευνας, αφού έλεγξε τον προσανατολισμό του άξονα εισόδου στο μνημείο από επιτόπου στοιχεία και έκανε τους σχετικούς υπολογισμούς, επιβεβαίωσε την αρχική του εκτίμηση: Ο προσανατολισμός της εισόδου του Τύμβου Καστά οδηγεί στους Δελφούς! Τους ίδιους υπολογισμούς επανέλαβε και επανεπιβεβαίωσε στη συνέχεια από αποτυπώσεις της εισόδου, που έχουν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα.
Η απάντηση στο ερώτημα, που γέννησε η παρατήρηση του προσανατολισμού της εισόδου του τύμβου Καστά, έρχεται να προσθέσει και νέα ερωτήματα, πλάι σε όσα δεν έχουν απαντηθεί ακόμη για την Αμφίπολη, με… δημοφιλέστερο εκείνο, που αφορά την ταυτότητα του ενοίκου του τάφου. Ποιος να ήταν ο χρησμός της Πυθίας; Έρχεται η σύνδεση αυτή να επιβεβαιώσει μελετητές, που έχουν παρατηρήσει ότι οι ζωγραφισμένες παραστάσεις στα επιστύλια του Τύμβου Καστά υποδεικνύουν σύνδεση της Αμφίπολης με τους Δελφούς ή ότι μοιάζουν οι Καρυάτιδες στους δύο χώρους;  Ο καθηγητής δεν επεκτάθηκε σε ερμηνείες, που κατά την γνώμη του, «ανήκουν σε άλλες ειδικότητες, όπως κυρίως η αρχαιοαστρονομία». Του αρκεί, όπως εξηγεί, η σημαντική επισήμανση και η τεκμηρίωση της ορθότητάς της. Προσθέτει, όμως, ότι «η περίοδος εκείνη ήταν επιστημονικά σπουδαία με προχωρημένες γνώσεις σχετικά με τη σχέση του έναστρου στερεώματος με τη γεωγραφία και τους χάρτες».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με τιμές ήρωα το Παρίσι αποχαιρετά τον αστυνομικό Αρνό Μπελτράμ

Με τιμές ήρωα το Παρίσι αποχαιρετά τον αστυνομικό Αρνό Μπελτράμ | Newsit.gr

Μια μουντή βροχερή μέρα στο Παρίσι η σημερινή. Μια ημέρα που όχι μόνο η Γαλλία αλλά και όλος ο κόσμος υποκλίνεται στον ηρωισμό και την αυτοθυσία που επέδειξε ένας Γάλλος αστυνομικός, ο Αρνό Μπελτράμ. Ο 44χρονος ήρωας αξιωματικός της χωροφυλακής στις 23 Μαρτίου, διαπραγματεύτηκε με τον τρομοκράτη και άοπλος πήρε τη θέση των ομήρων στο σουπερμάρκετ της πόλης Τρεμπ. Και έπεσε νεκρός αφού ο τζιχαντιστής θολωμένος από μίσος τον πυροβόλησε αρκετές φορές.
Οι δρόμοι του Παρισιού παρά την δυνατή βροχή γέμισαν κόσμο. Κόσμο που απέτιε το ύστατο χαίρε στον ήρωα αστυνομικό. Από όποιο σημείο και να περνούσε ακουγόταν ένα δυνατό χειροκρότημα, που έσκιζε την σιωπή και έφτανε μέχρι τον ουρανό. Η πορεία με την σορό του ήρωα αστυνομικού ξεκίνησε συμβολικά από το Πάνθεον και κατέληξε στις Invalides. Εκεί, όπου ο Πρόεδρος της Γαλλίας και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος τίμησαν τον Γάλλο αστυνομικό.
Στις 10:00 τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή σε όλα τα αστυνομικά τμήματα της Γαλλίας. Το απόγευμα θα τελεστεί λειτουργία στο Παρίσι στη μνήμη του αστυνομικού, ο οποίος θα ταφεί αύριο στην Καρκασόν.
Γεννημένος στη μικρή πόλη Ετάν ο Αρνό Μπελτράμ εντάχθηκε στην αστυνομία το 2001. Αρχικά σε μια ομάδα θωρακισμένων οχημάτων (2002-2006) και στη συνέχεια εντάχθηκε στο πρώτο Σύνταγμα της Δημοκρατικής Φρουράς Προστασίας του Πρόεδρου της Δημοκρατίας μέχρι το 2010. Από το 2010-2014 διετέλεσε επικεφαλής της Avranches Manche και αξιωματικός στο Παρίσι από το 2014 έως το 2017. Έφτασε στο βαθμό του Αντισυνταγματάρχη το 2016 και την 1η Αυγούστου 2017 έγινε αναπληρωτής διοικητής στην ομάδα της χωροφυλακής της Aude. Ο Αρνό Μπελτράμ ειχε τιμηθεί με το μετάλλιο του Εθνικού Τάγματος της Αξίας. Τον Δεκέμβριο του 2017, συμμετείχε σε μια άσκηση που προσομοίωνε μαζική δολοφονία σε ένα σούπερ μάρκετ στην περιοχή, σύμφωνα με την περιφερειακή εφημερίδα La Dépêche du Midi. Η αστυνομία εκτελεί τακτικά αυτό το είδος εκπαίδευσης για τη βελτίωση του τρόπου παρέμβασης σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης. 
 
πηγή:www.newsit.grr