ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

Το μέλι μπορεί να μειώσει σάκχαρο και χοληστερόλη: Ποιο είδος συνιστούν ερευνητές

 


Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο ανακάλυψαν ότι το μέλι βελτιώνει βασικές μετρήσεις για την καρδιομεταβολική υγεία, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα, ειδικά εάν το μέλι είναι ωμό και προέρχεται από μία μόνο πηγή λουλουδιών.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση κλινικών δοκιμών για το μέλι.

Διαπίστωσαν ότι το μέλι μείωσε:

  • την γλυκόζη αίματος νηστείας

  • την ολική και LDL (“κακή” χοληστερόλη)

  • τα τριγλυκερίδια και

  • έναν δείκτη λιπώδους ηπατικής νόσου

Επίσης, αύξησε:

  • την HDL (“καλή” χοληστερόλη) και

  • ορισμένους δείκτες φλεγμονής

Αυτά τα αποτελέσματα είναι απίστευτα, επειδή το μέλι είναι περίπου 80% ζάχαρη”, δήλωσε ο Tauseef Khan, ανώτερος ερευνητής στην μελέτη και επιστημονικός συνεργάτης στις διατροφικές επιστήμες στο στο τμήμα Temerty Faculty of Medicine του πανεπιστημίου του Τορόντο. “Αλλά το μέλι είναι επίσης μια σύνθετη σύνθεση κοινών και σπάνιων σακχάρων, πρωτεϊνών, οργανικών οξέων και άλλων βιοδραστικών ενώσεων που πολύ πιθανόν έχουν οφέλη για την υγεία”.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το μέλι μπορεί να βελτιώσει την καρδιομεταβολική υγεία, ειδικά σε μελέτες in vitro και σε ζώα. Η τρέχουσα μελέτη είναι η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα ανασκόπηση κλινικών δοκιμών και περιλαμβάνει πιο λεπτομερή δεδομένα σχετικά με την επεξεργασία και το άνθος/φυτό που είναι πηγή/τροφή για τις μέλισσες.

Η κοινή πεποίθηση μεταξύ ειδικών της δημόσιας υγείας και διατροφής ήταν εδώ και χρόνια ότι ‘η ζάχαρη είναι πάντα ζάχαρη’”, είπε ο John Sievenpiper, κύριος ερευνητής και αναπληρωτής καθηγητής επιστημών διατροφής και ιατρικής στο πανεπιστήμιο. “Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν συμβαίνει αυτό και θα πρέπει να σταματήσουμε τον χαρακτηρισμό του μελιού ως ελεύθερου ή προστιθέμενου σακχάρου στις διατροφικές οδηγίες”.

Οι Sievenpiper και Khan τόνισαν ότι το πλαίσιο των ευρημάτων ήταν κρίσιμο: κλινικές δοκιμές στις οποίες οι συμμετέχοντες ακολούθησαν υγιεινά διατροφικά πρότυπα, με τα πρόσθετα σάκχαρα να αντιστοιχούν στο 10% ή λιγότερο της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης.

Δεν λέμε ότι πρέπει να αρχίσετε να τρώτε μέλι εάν γενικώς αποφεύγετε τη ζάχαρη”, είπε ο Khan. «Το συμπέρασμα αφορά περισσότερο την αντικατάσταση: εάν χρησιμοποιείτε επιτραπέζια ζάχαρη, σιρόπι ή άλλο γλυκαντικό, η αλλαγή αυτών των σακχάρων με μέλι μπορεί να μειώσει τους καρδιομεταβολικούς κινδύνους».

Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν 18 ελεγχόμενες δοκιμές και πάνω από 1.100 συμμετέχοντες στην ανάλυσή τους. Διαπίστωσαν ότι υπήρχε χαμηλή βεβαιότητα αποδεικτικών στοιχείων για τις περισσότερες από τις μελέτες, αλλά ότι το μέλι παρήγαγε σταθερά είτε ουδέτερα είτε ευεργετικά αποτελέσματα, ανάλογα με την επεξεργασία, την πηγή λουλουδιών και την ποσότητα.

Η μέση ημερήσια δόση μελιού στις δοκιμές ήταν 40 γραμμάρια, ή περίπου δύο κουταλιές της σούπας. Η διάμεση διάρκεια της δοκιμής ήταν δύο μήνες. Το ακατέργαστο μέλι έδειξε πολλά από τα ευεργετικά αποτελέσματα στις μελέτες. Το ίδιο έκανε και μέλι από μονοανθικές πηγές (π.χ. μέλι Robinia, από ένα φυτό ακακίας).

Μέλι: Η μεγάλη θερμότητα μειώνει τα οφέλη

Ο Khan είπε ότι αν και το επεξεργασμένο μέλι χάνει σαφώς πολλές από τις επιπτώσεις του στην υγεία μετά την παστερίωση (συνήθως στους 65 βαθμούς Κελσίου για τουλάχιστον 10 λεπτά, όπως συμβαίνει δηλαδή όταν βάζουμε μέλι στο καυτό τσάι) η επίδραση ενός ζεστού ροφήματος στο ωμό μέλι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και πιθανότατα δεν θα καταστρέψει όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Σημείωσε επίσης άλλους τρόπους κατανάλωσης μελιού χωρίς να ζεσταθεί, όπως με το γιαούρτι, ή ως άλειμμα, ή σε ντρέσινγκ για σαλάτες.

Οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να επικεντρωθούν στο μη επεξεργασμένο μέλι, είπε ο Khan, και από μία μόνο πηγή λουλουδιών. Ο στόχος θα ήταν αποδεικτικά στοιχεία υψηλότερης ποιότητας και η καλύτερη κατανόηση των πολλών ενώσεων στο μέλι που μπορούν να κάνουν θαύματα για την υγεία. “Χρειαζόμαστε ένα σταθερό προϊόν που μπορεί να προσφέρει σταθερά οφέλη για την υγεία. Τότε θα ακολουθήσει η αγορά”.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Nutrition Reviews.

Πηγές: https://temertymedicine.utoronto.cahttps://studyfinds.org

φωτό: iStock

Μουντιάλ 2022: Ο Καρίμ Μπενζεμά χάνει το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ

 


Η Γαλλία θα πρέπει να υπερασπιστεί τον τίτλο της στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ χωρίς τον Καρίμ Μπενζεμά! Ο κάτοχος της Χρυσής Μπάλας χάνει οριστικά το Μουντιάλ!

Αργά το βράδυ του Σαββάτου (19.11.2022) η Γαλλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου επιβεβαίωσε αυτό που δεν ήθελε ούτε να σκέφτεται κανείς ποσοσφαιρόφιλος: ότι ο Καρίμ Μπενζεμά θα χάσει λόγω τραυματισμού το Μουντιάλ. Και αυτό μόλις λίγα 24ωρα πριν από την πρεμιέρα της Γαλλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.

Ο Γάλλος στράικερ τραυματίστηκε λίγο πριν από το τέλος της προπόνησης σε ένα σπριντ.

Υπέστη τραυματισμό στον τετρακέφαλο και όπως έδειξαν οι εξετάσεις που έκανε σε νοσοκομείο της Ντόχα, δεν θα μπορέσει να αγωνιστεί στο Μουντιάλ με τη φανέλα των τρικολόρ.

«Τραυματισμός στον τετρακέφαλο του αριστερού του ποδιού, ο Καρίμ Μπενζεμά είναι αναγκασμένος να μην αγωνιστεί στο Μουντιάλ. Όλη η ομάδα μοιράζεται τη θλίψη του Καρίμ και του εύχεται γρήγορη ανάρρωση» ανέφερε η ανακοίνωση της Γαλλικής Ομοσπονδίας.

Η μαγνητική στην οποία υποβλήθηκε ο Μπενζεμά, σύμφωνα με το ESPN, έδειξε μυική ρήξη η οποία απαιτεί τρεις εβδομάδες χρόνο αποκατάστασης.

Για πρώτη φορά από το 1978, ο νικητής της Χρυσής Μπάλας δεν θα αγωνιστεί σε Μουντιάλ.

Ο πρώτος αγώνας της Γαλλίας στα γήπεδα του Κατάρ είναι την Τρίτη (22.11.2022) κόντρα στην Αυστραλία. Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ έχει προθεσμία έως τη Δευτέρα (24 ώρες πριν από τον πρώτο αγώνα) για να αντικαταστήσει τον Μπενζεμά στην αποστολή της Γαλλίας.

«Είμαι πολύ λυπημένος για τον Καρίμ, που είχε κάνει το Μουντιάλ τον κορυφαίο στόχο του», τόνισε ο Γάλλος ομοσπονδιακός τεχνικός σε δήλωσή του. «Παρά το νέο αυτό “χτύπημα” (σ.σ. η Γαλλία θα παραταχθεί στο Κατάρ με πολλές απουσίες) έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ομάδα μου. Θα κάνουμε τα πάντα για να ανταποκριθούμε στη μεγάλη πρόκληση που μας περιμένει», σημείωσε.  

Με πληροφορίες από ESPN

Έρχεται το Food Pass – Σχέδιο από την κυβέρνηση για επιδότηση τροφίμων σε νοικοκυριά

 


Η ακρίβεια έχει χτυπήσει για τα καλά τα ελληνικά νοικοκυριά με την κυβέρνηση να εξετάζει την περίπτωση ενός food pass θα αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε το Mega ένα voucher για τα τρόφιμα εξετάζει να εκδώσει η κυβέρνηση για τα νοικοκυριά της χώρας με σκοπό να καλύψει το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Το ποσό της επιδότησης που πιθανότατα θα φτάνει έως και τα 100 ευρώ θα αφορά τα προϊόντα του «καλαθιού».

Η χορήγηση της θα γίνει βάσει αυστηρών ειδοδηματικών κριτηρίων, ανάλογα την οικογενειακή κατάσταση και το ύψος του ετήσιου εισοδήματος.

Προτεραιότητα θα δοθεί στις οικογένειες με παιδιά, όπου ανάλογα τον αριθμό των παιδιών θα υπάρξουν και ανάλογες προσαυξήσεις στην επιδότηση.

Οι τελικές αποφάσεις για το food pass αναμένεται θα ληφθούν αρχές του 2023.

Πηγή:www.newsit.gr