ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Προσφυγή στο ΣτΕ από τέσσερις δικηγόρους για τις εκκλησίες




Να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η κοινή υπουργική απόφαση με την οποία πανελλαδικά απαγορεύθηκαν προσωρινά οι λειτουργίες και οι ιεροπραξίες στις Εκκλησίες και τους άλλους θρησκευτικούς χώρους λατρείας ζητούν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας τέσσερις νομικοί.

Συγκεκριμένα, στο ΣτΕ προσέφυγαν δυο άνδρες και δύο γυναίκες δικηγόροι οι οποίοι κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής. Όπως υποστηρίζουν το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών, κ.λπ. έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τα άρθρα 3, 13 και 25 του Συντάγματος.
Υπογραμμίζουν ότι το άρθρο 3 του Συντάγματος επισημαίνει ότι επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού και οι Ιεροί κανόνες τηρούνται αποκλειστικά από την Ιερά Σύνοδο και την Διαρκή Ιερά Σύνοδο.



Σύμφωνα με τους 4 δικηγόρους μόνο η Ιερά Σύνοδος έχει δικαίωμα να αποφασίσει για το ζήτημα της τέλεσης της θείας λειτουργίας που είναι ο πυρήνας του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας. Η θρησκευτική ελευθερία αποτελεί ατομικό προστατευόμενο δικαίωμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προσθέτουν οι 4 δικηγόροι.
Ακόμη, επισημαίνουν ότι παραβιάζεται το άρθρο 13 του Συντάγματος, το οποίο στο πλαίσιο των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών υπογραμμίζει ότι η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη και η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός.
Επίσης τονίζουν  ότι παραβιάζεται και η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος), καθώς το επιβληθέν μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης των λειτουργιών, κ.λπ. είναι αυστηρό μέτρο που περιορίζει ασφυκτικά το ατομικό δικαίωμα των πολιτών, υπερβαίνοντας παράλληλα το δημόσιο συμφέρον.
Η προσφυγή θα συζητηθεί στις 5 Μαΐου ενώ  η πρόεδρος του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ Μαρία Καραμανώφ όρισε εισηγητή της υπόθεσης τον πάρεδρο Ιωάννη Παπαγιάννη.

Πηγή:www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου